想用經典馬賽皂配方做洗髮皂...但唔知份量

作者: mochiice 發表于 2012-7-8 12:36:07
1282 4

各位大大,

我是中性長髮。請問洗頭髮用的話,
橄欖油 60% 椰子油 20% 棕櫚油 20%
會唔會太油或太乾?要加減嗎?

我之前做過中藥七白皂沖涼&生薑皂洗頭,前者第一次做皂,唔記得份量,洗身洗頭都好好;後者諗住橄欖油72%,會好正,但洗頭就勁nvm。最後唯有掉轉用。

今次,想再接再厲!請各位大大指教一下。

另外,想請問各位,中藥做皂的話,中藥粉煲既水溶鈉,再加中藥粉做添加物,用皂既時候,其實究竟身體頭髮吸唔吸收到?吸收到幾多??
claudiatang 發表於 2012-7-8 13:14:48 |顯示全部樓層
洗髮皂最好加些蓖麻油,山茶花油這些針對頭髮的油品。
回復

cklife 發表於 2012-7-8 13:48:38 |顯示全部樓層
如果堅持你所用既三種油脂....洗髮用...建議椰子油可以增加到30%(增加去油力)...咁你棕櫚油可以改到10%...

如果你會加入箟麻油既話(使頭髮軟滑,長髮效果較明顯),可以減橄欖油...即用篦麻油代替部份橄欖油....用量可以是30%..
回復

mochiice 發表於 2012-7-8 14:00:32 |顯示全部樓層
claudia - 無呀!因為屋企細。diy保養品已經有十幾樣材料。所以諗住沖涼洗頭用三支油就算!蓖麻油&山茶花油,沖涼好嗎?

cklife - 咁60橄欖油夠滋潤頭髮嗎?

如果照你寫既想法,做皂只用三種油脂其實己經足夠,唔想放太多雜物係屋企,用橄欖油就足夠,唔加篦麻油OK。  發表於 2012-7-8 17:36
皂的基本功用係溫和地適度清潔,而又不會過度洗去油脂。最好既脂潤係人自己既油脂。皂留係髮上時間好短,唔好要求佢好潤..夠用就好。  發表於 2012-7-8 17:35
回復

mochiice 發表於 2012-7-8 19:13:50 |顯示全部樓層
謝謝你地!!!
回復