各位,你地多唔多上淘寶或大陸買整皂,護膚品等材料?

作者: mochiice 發表于 2013-12-26 11:40:37
5421 24
好耐無上過黎啦!

我呢半年多既時間,都係淘寶 search 過一D材料,甚至好勇咁買過。
例如: 蘇打粉,花水純露

你地呢??如有,可以分享下去過或去開邊D嗎?
Pinkyleung 發表於 2013-12-26 17:46:27 |顯示全部樓層
我自己只在淘寶買過皂模,原材料就沒有買過。
回復

c13579 發表於 2013-12-28 23:36:47 |顯示全部樓層
我買了olive oil之外的油打皂,
還好吧
回復

mochiice 發表於 2013-12-31 16:04:13 |顯示全部樓層
我剛買左甜杏仁油,玫瑰果油,同荷荷巴油。
個甜杏仁油,仲話係自己農家制作添。希望ok啦!

c13579 - 有無買開邊間?
回復

maybabe 發表於 2014-1-2 11:59:33 |顯示全部樓層
買過油品, 唔得, 你要對比過香港同外國先知乜野係好乜野唔係架,
佢平姐, 但唔得就係唔得, 我試過買ARGON油, D味根本係2回事, 一聞就唔知掉左佢好定留返打皂,

你買既rosehip oil 同jojoba oil 係貴貴地既油, 太平都係有d擔心
回復

c13579 發表於 2014-1-2 21:48:09 |顯示全部樓層
mochiice 發表於 2013-12-31 16:04
我剛買左甜杏仁油,玫瑰果油,同荷荷巴油。
個甜杏仁油,仲話係自己農家制作添。希望ok啦!

我只買了某家一次,
就另一個對比價格帖子的其中一間
打了皂,沒甚麼大問題,
反正不吃進去普通東西就算了,
重點是我沒那麼多錢(O
回復

maybabe 發表於 2014-1-3 00:33:12 |顯示全部樓層

其實你整手工皂係為左乜而造呢,
如果係想皮膚好既, 貴少少都值呀,最緊要係對自己好
而且做一底皂的價錢都唔會太貴, 而且會用好耐既
所以點解唔係香港買少少, 每次試打唔好咁大份量, 試每隻油既特性, 咁樣對你有更好既好處
雖然你話唔係吃落口唔緊要, 但皮膚係我地身体上最大既器官, 你都唔好睇少佢, 以為求其就算
如果你無所謂既, 咁不如唔好自己整呀, 因為都唔係易整架, 都要花時間架,
所以如果要做既, 對自己好D用好D既野呀

我相信好多呢到既花友都係為左愛自己既身体而開始玩DIY, 因為現有可以買到既日用品都有過敏反應, 為左身体好先DIY
如果係想身体好既, 點解唔用好D呢
回復

jellyfishy 發表於 2014-1-3 09:02:26 |顯示全部樓層
只要配方適合,其實用平價油也能做到很合皮膚的靚皂,如橄欖油,棕櫚油,甜杏仁,苦茶,乳木果這些,根本不需要用到玫瑰果JOJOBA Argan oil 咁貴的油.
回復

c13579 發表於 2014-1-8 18:54:32 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2014-1-3 00:33
其實你整手工皂係為左乜而造呢,
如果係想皮膚好既, 貴少少都值呀,最緊要係對自己好
而且做一底皂的價錢都 ...

我olive oil都在香港買,
只是椰子+Palm以及NaOH在TB買回家

我明白買貴點的確有多點保障,
但現在我還在新手期,
暫時沒打算買很貴的
我覺得與其一開始就浪費材料,
倒不如多試幾次到真的上手的時候才用好東西...
現在只打了兩鍋皂,
就已經發現有很多問題...
假若真的是買很貴的東西我會哭出來(望天
個人認為等到自己能成功"畢業"再作投資會比較好

只能說想法不一樣吧...
回復

kitteny 發表於 2014-1-9 02:47:46 |顯示全部樓層
c13579 發表於 2014-1-8 18:54
我olive oil都在香港買,
只是椰子+Palm以及NaOH在TB買回家

比個消息你
呢一段時間唔洗煩惱係淘寶買油品同化學品LU
之前係淘寶買工具賣家送左個家事皂材料包比我
點知送到尼果時發現比海關扣起左(盒上有已檢查既貼紙)
賣家話呢一段時間嚴打

其實想平既話香港都有既
當然係貴過淘寶啦
但我覺得可以接受
自己覺得洗既野唔雖要太貴
反正都係新手打壞左可以補救
救唔返都唔太心痛

特別係學造手工皂之後
我就發現沐浴用品只供洗淨用
洗淨而唔乾就完成佢既任務
太好太貴又有特別功能既油品
用在皂上,意義不大
用係護膚品上效益更大

I take TB stuff from Guangdong to be honest...  發表於 2014-1-9 15:33
回復

jellyfishy 發表於 2014-1-9 09:10:48 |顯示全部樓層
大家買油時, 除了可以看看我們置頂的材料店價格外, 大家也可以在此互通優惠消息, 一齊慳錢好開心架.
回復

kitteny 發表於 2014-1-10 15:24:01 |顯示全部樓層

c13579  I take TB stuff from Guangdong to be honest...

So...are you picking up those stuff from mainland china and bring it back to Hong Kong?
or you are just live in china?
回復

c13579 發表於 2014-1-10 16:26:22 |顯示全部樓層
kitteny 發表於 2014-1-10 15:24
c13579  I take TB stuff from Guangdong to be honest...

So...are you picking up those stuff from ma ...

工幹關係所以在內地拿而已
長住那邊會死的...
回復

kitteny 發表於 2014-1-10 19:24:00 |顯示全部樓層
c13579 發表於 2014-1-10 16:26
工幹關係所以在內地拿而已
長住那邊會死的...

太中POINT了
回復

lovehandmade 發表於 2014-1-11 13:22:23 來自手機 |顯示全部樓層
Hello 各位 我只是在TB 買過皂模及工具 唔知D油好唔好呢? 我也想在TB買蓖麻油及椰子油 請問各位有冇意見可給我 thanks
回復

veronicangai 發表於 2014-1-16 20:02:55 |顯示全部樓層
我只買過工具而已,原材料真係唔敢搏。
回復

jennifer1 發表於 2014-1-16 23:54:05 |顯示全部樓層
原材料唔取系國內買, 瓶瓶盒子,玻璃瓶就買了不少

x3  發表於 2014-1-17 23:52
me 2  發表於 2014-1-17 10:18
x2  發表於 2014-1-17 09:51
回復

四少 發表於 2014-1-17 13:54:14 |顯示全部樓層
我買過 切皂器/皂模/植物粉/珠光粉(試買左15蚊)/冬天買紅棕,棕核/Naho/硅膠
礦泥/精油/花水/可可(或其他)脂...用量小的基礎油 .... etc 都唔會跟TB買
暫時都無咩大問題, 有問題的 seller 都有退款

基本上我都係睇下順唔順手啦, 其實計埋運費 d 油都唔係平好多...
所以一係唔買, 一買就十幾kgs 來港
回復

waihoho749 發表於 2014-1-17 14:25:43 |顯示全部樓層
原材料我多數都係香港d樓上鋪買
外國入口 穩陣d
taobao信唔過同埋學樓上講計返計費都唔會平好多
回復

baocrazy 發表於 2014-1-21 16:35:55 |顯示全部樓層
我都係淘寶淘左D用具返黎..仲有試淘左一支FLORIHANA既純露(代理)..DIMBUY運緊落黎未收..好緊張
用具一到手就會開始打皂..都想知香港有邊間原料鋪買野好?
回復

12下一頁