唔開心..........

作者: momohui 發表于 2012-7-2 18:05:59
6602 60
momohui 發表於 2012-7-9 22:32:18 來自手機 |顯示全部樓層
我唔係什麼報復她!好多誤會!佢知道我有病佢放棄我!其實你又明白我感受嗎?我真的用全心愛她!

原來你這樣珍惜我,從前熱戀中都未聽講過...... 就算固執如我,也會捱不下去... 等人愛和珍惜自己,不如活得比她更好。之後謝謝她當人放棄了。  發表於 2012-7-10 12:18
回復

jack872184 發表於 2012-7-9 22:41:04 |顯示全部樓層
你有病佢就放棄你,
咁佢係咩人都...可想而知
而家咁樣,值得嗎?
回復

lameric 發表於 2012-7-9 22:51:24 |顯示全部樓層
momohui 發表於 2012-7-8 18:53
我放唔低咗三年!我還愛她!我點佢都無理會過我!抑鬱症嚴重咗,自殺更加想多了!每天只想唔開心事!佢放棄我!但 ...
momohui 發表於 2012-7-9 22:32
我唔係什麼報復她!好多誤會!佢知道我有病佢放棄我!其實你又明白我感受嗎?我真的用全心愛她! ...

原來你係話佢放棄你,但係你"冇放棄自己".. 咁係好事, 不過唔駛奢望佢會返嚟支持你, 仲有大把人願意支持你 !
回復

momohui 發表於 2012-7-9 22:52:37 來自手機 |顯示全部樓層
朋友!假如你是我你又明白我?放棄?係佢放棄我!電話都lock埋我!搵唔到佢!近一年我醫生話我抑鬱症!食抗抑鬱藥!佢離開我後我曾經入醫院三次!話佢知道佢都冇理會我!我唔係要佢可憐我!我只想佢知道什麼叫珍惜!我差點命也沒有!

咪以為你係世上最慘既人先得架, 女人最討厭呢種唔識得珍惜自己又咁軟弱的男人~ 你搵專科醫生都係想證明自己好慘啫~ 哈!  發表於 2012-7-9 23:29
回復

mirry 發表於 2012-7-9 22:58:30 |顯示全部樓層
你的病你的命都係你的事, 點解你係都要佢知道要佢珍惜你呢?????

你自己先係最要珍惜自己既人呀!!!!

唔好諗唔珍惜你果個啦, 諗諗十月懷胎帶你黎呢個世界既媽媽, 諗下爸爸, 諗下兄弟姐妹

仲有呢度關心你既朋友

就算咩人都冇, 你仲有自己WOR!!!!

為自己努力生存, 唔好咩????

評分

查看全部評分

回復

hugopoodle 發表於 2012-7-9 23:28:15 |顯示全部樓層
我看得出你真的很愛她
但她卻因為你有病而放棄你
令你非常失望和痛心
我相信你的感受是很真實的
唔開心...令你想到要了結自己的生命
這是當下你想到的惟一回應嗎?值得嗎?
我相信你不期望這是惟一出路, 對嗎?
否則你不會發這個帖

生命是很寶貴的, 值得我們珍惜和尊重
你的生命也是一樣
你的價值不建基於你擁有她與否
你很重視她, 但她不是你的全部
你生存的意義和目的不全是為她而活的
沒有她, 你也一樣可以活得精彩

抑鬱症是可以透過藥物得到治療的
而且現今的藥物已經很少副作用
有抑鬱症也不代表你比別人弱
誰也不能確定自己有生之年不會遇上它
我身邊有很多朋友在藥物治療和心理輔導後
情況得到很大的改善, 可以用更新的角度去看問題
自己也得到解脫, 是一個善待自己的方法
你的局面是可以突破的
我作為他們身邊的同路人有很深的體會
如當事人願意付出勇氣, 踏出一步去尋求專業幫助
當事人和愛錫他們的人就不需要一同困擾那麼久

最後, 我很想鼓勵你, 不要容讓自己活在過去
沉爍在過去的傷痛中, 很容易令雙眼看不見未來, 失去對未來的動力
嘗試活在當下, 也不用因愛成恨, 勇敢地將她放開吧
愛人從來都是出於自願的, 不可能由其他人扭轉
將來的事無人知道, 但如果你現在選擇終極的放棄自己
就是主動為各種可能性畫上句號
所以選擇權其實在你手裡, 想真一點, 真正影響你的不是她
而是你自己
(如果還有想訴說的, 請寫下, 我會回應你的, 加油^^)

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-7-9 23:34:44 |顯示全部樓層
啱啱和一位花友傾開人生, 她說得很好的:
1. 愛人之前要先愛自己~~ (愛自己才懂得愛人, 才能留得住合你心的她)

2. 唔好怪自己(或怪別人),因為事情己經發生左,怪自己只係一種情緒(記憶重覆播放),而唔係解決既方法。
回復

八王爺 發表於 2012-7-10 12:18:55 |顯示全部樓層
努力啊!活得比她更精彩,回頭還可以謝謝她當年放棄了你。
使你有更多空間和可能性發揮出來。
回復

celiaw 發表於 2012-7-10 13:03:34 |顯示全部樓層
幾年前我有親人也跟樓主一樣有這種病, 層多次想了結生命, 令父母非常擔心....
之後接觸了宗教, 得到信仰的力量, 令她更加珍惜生命, 現時活得很有意義...
人的一生總不會風平浪靜, 只要捱過每種考驗, 你便會更加珍惜一切...

評分

查看全部評分

回復

ht333147 發表於 2012-7-10 13:27:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-7-9 23:34
啱啱和一位花友傾開人生, 她說得很好的:
1. 愛人之前要先愛自己~~ (愛自己才懂得愛人, 才能留得住合你心的 ...

http://lifestyle.etnet.com.hk/co ... changmanchuan/11475

是這篇

我未見過這篇文章.  發表於 2012-7-11 08:53
回復

momohui 發表於 2012-7-14 00:04:34 來自手機 |顯示全部樓層
各位朋友我有珍惜自己!但我再只怕再面對唔開心事情!近兩三年親人離去!最愛的人放棄了我!使我更想放棄自己!現在真的令我生存意志是我的愛犬momo!不 過牠今年已十一歲了我怕再沒有牠!每晚我都只得同佢傾訴心事!每天工作歸家又工作!假期也只有我和牠一起渡過!如果再沒有埋佢我真的想放棄自己!

請不要太執著, 沒有她, 不等於沒有將來, 只是你不想去面對! 生老病死是必然的事, 只要你不放棄自己, 還有很多人會支持你的!  發表於 2012-7-18 10:20
我比你還好, 除咗 momo 我還有 momo 1 , momo 2 , momo 3 , momo 4 ...... 有時間沉淪, 不如將自己拿出來做吓義工, 到果時你可能已找到好多好多仔仔女女了  發表於 2012-7-14 11:04
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-14 23:06:03 |顯示全部樓層
曾經也是因為我的愛犬, 陪伴我渡過一些艱難的日子
牠今年九月8歲了, 一年半前的平安夜, 得知牠患cancer
獸醫斷定牠無得醫, 只有幾個星期的日子
雖然知道斷症得保守, 但誰會想到牠能活到今天
我慶幸牠有我, 我有牠
心裡早知道有一天牠會離開
但留給大家的都會是美好的回憶
牠帶給我們快樂, 我也讓牠感受到愛, 就無憾了
其實牠比很多狗都幸福

各位朋友我有珍惜自己!

為你感恩, 這是拿出勇氣的表現
在這過程, 你一定要努力堅持下去
過去兩三年, 你已經守住了
失去是很傷痛的, 但是不可能回轉的
前路才是有無限的可能性和空間容讓我們創造, 等待你去經歷

有云:人生不如意事十常八九, 只要陽光一直在心頭
我們不能夠控制不幸事的發生
但我們卻可以控制自己面對不如意事的心態
接受自己有負面情緒, 但不要困自己在那裡
釋放過後就要跳出來
生活中有很多美好事物, 值得感恩, 與你分享
不要阻隔自己的眼簾去接收身邊美好的人和事
這是你可以選擇的
如果覺得困難, 每天就為自己創造
幸福不一定要靠別人得到的
誰說我們不能為自己創造幸福?
吃一樣喜歡吃的食物, 去一個喜歡去的地方, 學一樣一直想學的東西
即使是自己一個人也可以做到的

還有, 嘗試認識多一些朋友
或與一些久遺了的朋友重新聯繫
這裡的朋友我相信都與你素未謀面
但大家都是真誠地與你對話交流
都重視你, 為你著緊, 給你留言鼓勵

朋友, 在世界的每一個角落, 都有人和你一同正為生命奮鬥著
在生死邊緣堅持著
只是彼此的困難問題不盡相同
你的世界還未到盡頭就放棄了嗎? 有人對你下了判刑書了嗎?
不要輕言判自己死刑, 看清一點, 這只是轉角處
至於路要怎樣走, 就由你去選擇了
為你禱告~ 努力~~

評分

查看全部評分

回復

tomtomtom 發表於 2012-7-15 02:46:32 |顯示全部樓層
不如將自己拿出來做吓義工, 到果時你可能已找到好多好多仔仔女女了 

如果你鐘意動物,不妨搵d幫動物的組織做義工,選擇有唔少。
你的抑鬱症可能令你唔想面對其他人,但多同人接觸對你係有好處的。
昨天電視看到羅慧娟對親友說再見的錄影,好感動,唔知你有冇睇?佢都曾經有抑鬱症,亦都面對好多大不幸,但在最後的日子都能平靜地面對,亦冇乜怨恨。希望你亦能走出你嘅病同已往不愉快事的陰影。

評分

查看全部評分

回復

momohui 發表於 2012-7-16 23:13:28 來自手機 |顯示全部樓層
我怕自己沒有時間了!佢放棄我!我只好放棄自己!對不起大家

咁你即係無珍惜過自己囉. 講咁耐, 連自己都唔識得珍惜, 你認為你可以令愛人珍惜你嗎? 不懂自愛, 也不能獲愛!  發表於 2012-7-17 08:48
回復

millerc 發表於 2012-7-16 23:29:20 |顯示全部樓層
人生有好多野可以做,搵啲野學下,尋找一些興趣,充實下自己。所學到嘅都係屬於你。不要單著重愛情。可能今日有五十個叫你唔再執著,你聴唔入耳,但到一天突然醒來,你便發覺很儍,浪費了時間。最後換來得啖笑。珍惜家人,或去幫助老人吧!

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-7-17 12:55:48 |顯示全部樓層
樓主, 預先俾個警告你, 自殺之後的你會更加痛苦, 個種痛苦比起你在世受過的苦痛十萬倍呀!
有勇氣去死, 無勇氣去生存? 死左唔等於無左生命架! 自殺之後個種痛苦真係好恐怖架~~!!!

100% agreed  發表於 2012-7-17 18:06
回復

八王爺 發表於 2012-7-17 15:20:33 |顯示全部樓層
momohui 發表於 2012-7-16 16:13
我怕自己沒有時間了!佢放棄我!我只好放棄自己!對不起大家

沒有對不起大家。
大家關心你,但你無俾機會自己。

做乜嘢都唔系人地逼你,系你自己選揀同決定。
決定咗沒有所謂對不起,對得起!
回復

金剛 發表於 2012-7-17 15:48:57 |顯示全部樓層
真愛不一定要擁有對方~~可以是密密的祝福

愛情並不是人生的全部~~每個生命都有限期

想一想你是從何處而來~~你原本是白紙一張

人生好比一張彩色圖畫~~美不美麗在於你手

人之生也,與憂患俱來,茍不爾,則從古哲可以不出世矣!種種煩惱,皆為我練心之助,隨處皆我之學樓也,我輩遇煩惱,遇危險時,作如是觀,未有不灑然自得者。」

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-7-17 15:56:50 |顯示全部樓層

自由 平等 博愛    ~~朱振南作品

《華嚴經》云:「心如工畫師,能畫諸世間,五蘊悉從生,一切唯心造」

彩畫亮潔唯心造  志同道合慰苦難

畫風強烈,色彩感強。  發表於 2012-7-17 17:08
回復

dick168 發表於 2012-7-17 17:52:43 |顯示全部樓層
如果你有食有住,你已比世界上75%的人富有。如果你有存款,銀包裏又有Cash,你已是世界上最富有的8%了。如果你早上起來,發覺沒有病痛與災害出現,你已經比活不過這周的壹佰萬個人幸福多了。如果你從沒經過戰亂、牢獄、酷刑、飢餓,你已比正身處其中的五億人、更幸福多了。

人生存少一些抱怨,就會多一些幸福。珍惜每一刻!珍惜生命!

珍惜生命

謝謝阿的, 我們真的很多時候是身在福中不知福~  發表於 2012-7-18 17:05

評分

查看全部評分

回復