這個季節種什麼好

作者: 農夫 發表于 2008-4-11 14:37:21
2024 16
種菜新手,請問呢個季節種咩好?
Anita 發表於 2008-4-11 14:49:27 |顯示全部樓層
種莧菜,通菜,豆角.我的莧菜三天便發芽
回復

農夫 發表於 2008-4-11 15:57:13 |顯示全部樓層
你塊地都好大播,在哪?係咩租架?幾錢一個月呀?
回復

sandy 發表於 2008-4-11 16:25:23 |顯示全部樓層
呢個時間種莧菜較快. 約一個月多可收成.  同埋天氣咁熱. 開始種瓜會較岩.
回復

農夫 發表於 2008-4-11 16:30:03 |顯示全部樓層
聽閒種青瓜好快有收成.
回復

dchan 發表於 2008-4-11 17:13:05 |顯示全部樓層
種青通菜好, 直接系街市賣斤菜返屋企, 摘啲老段出嚟浸水或直接打橫放入泥, 傷口勿蔵在泥下, 節位就會出根出嫩芽, 於是一路生一路可以摘嚟食!  越多越快! 唔駛等種子發芽變粗咁麻煩!
回復

EddieOR 發表於 2008-4-11 17:15:48 |顯示全部樓層
種瓜一支棒 (日文),我而家都開始種緊瓜
粟米都唔錯
回復

農夫 發表於 2008-4-11 17:24:19 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

好中意你呢個提意,好似好放便,好容易種咁.今個星期試下先
回復

農夫 發表於 2008-4-11 17:25:03 |顯示全部樓層
原帖由 dchan 於 2008-4-11 17:13 發表
種青通菜好, 直接系街市賣斤菜返屋企, 摘啲老段出嚟浸水或直接打橫放入泥, 傷口勿蔵在泥下, 節位就會出根出嫩芽, 於是一路生一路可以摘嚟食!  越多越快! 唔駛等種子發芽變粗咁麻煩! ...

好中意你呢個提意,好似好放便,好容易種咁.今個星期試下先
回復

carolc 發表於 2008-4-11 17:49:37 |顯示全部樓層
種瓜瓜, 依家屋企有三種瓜既苗, 意大利青瓜, 玩具南瓜, 黃瓜
回復

dchan 發表於 2008-4-11 17:51:16 |顯示全部樓層
我系洞梓試過, ok嫁! 不過要發多啲支, 唔系唔夠食! 白通菜都得.
回復

農夫 發表於 2008-4-12 17:50:22 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-4-11 17:49 發表
種瓜瓜, 依家屋企有三種瓜既苗, 意大利青瓜, 玩具南瓜, 黃瓜

表瓜同黃瓜係味同一樣野黎架?
回復

茄星人 發表於 2008-4-12 22:16:07 |顯示全部樓層
原帖由 dchan 於 2008-4-11 17:13 發表
種青通菜好, 直接系街市賣斤菜返屋企, 摘啲老段出嚟浸水或直接打橫放入泥, 傷口勿蔵在泥下, 節位就會出根出嫩芽, 於是一路生一路可以摘嚟食!  越多越快! 唔駛等種子發芽變粗咁麻煩! ...

請問 傷口勿蔵在泥下 是什麼意思 ?

回復

catpcpooh 發表於 2008-4-13 01:03:49 |顯示全部樓層

咁方便就得, 我好鍾意食架, 等我種多D先!
回復

arp 發表於 2008-4-14 09:12:40 |顯示全部樓層
請問係枝節位埋係地中, 定係唔好埋係地中呵.....
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 10:11:44 |顯示全部樓層
係咪把小小氣根仔掂到泥面就可以?
回復

dchan 發表於 2008-4-14 11:07:10 |顯示全部樓層
頭尾兩邊斷口即傷口, 藏系泥下惊會容易爛, 所以只要把中間o的節位, 即出葉果個位, 藏系泥中.  果個位先會出根出芽!
回復