黐(月利)筋與紅眼症

作者: cuiyao 發表于 2008-4-11 04:00:41
3611 22
見到童言無忌的那個帖,忽然想起童年時一些無聊的誤解︰

1. 要解決黐(月利)筋問題,要拿把較剪將(月利)筋剪掉。
2. 同學仔患紅眼症,千祈不要望他/她,一望就會傳染!
3. 如果吞掉香口膠,香口膠會將腸臟黐在一起,然後會死。
4. 吃生果時不要吞核,否則頭頂會生果樹!

曾經有一次,我跟父母去飲,吃了伊麵之後,發現腳上結了虛線形的「焦」,自此就誤以為吃「伊麵會令人結焦」。長大之後才發現,那是皮膚乾燥擦傷所致,與伊麵無關! 但時至今日,如果有得揀,我也會揀吃炒飯,而不吃伊麵囉。

大家的童年也有這些無無聊誤解嗎?
tata 發表於 2008-4-11 09:42:45 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-11 04:00 發表
見到童言無忌的那個帖,忽然想起童年時一些無聊的誤解︰

1. 要解決黐(月利)筋問題,要拿把較剪將(月利)筋剪掉。
2. 同學仔患紅眼症,千祈不要望他/她,一望就會傳染!
4.  ...

大陸啲細路黐(月利)筋,真係有人去割(月利)筋架
回復

Fonica 發表於 2008-4-11 10:10:16 |顯示全部樓層
好似有聽講過,黐脷筋係可以去醫生到割喎,但係唔寄得幾時聽既.
不過阿麻話以前鄉下係bb時會用胶剪嫁,不過唔知係咪真囉
回復

sam 發表於 2008-4-11 10:17:22 |顯示全部樓層
依稀記得報紙話5虎之一黃日華割!(咸豐年事!)
回復

比得大帝 發表於 2008-4-11 10:47:37 |顯示全部樓層
細個都有聽過黐脷筋要剪, 不過唔敢證實
好似依家好少見黐脷筋嘅人, 以前好似好多.
點解你地打唔到個 脷 字?
回復

Fonica 發表於 2008-4-11 10:59:26 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-11 10:47 發表

"脷"係香港字,好似要上政府網頁download先可以打同睇.
回復

sam 發表於 2008-4-11 11:44:04 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-4-11 10:47 發表

但係講懶音人就非常多!
回復

遙日 發表於 2008-4-11 11:58:34 |顯示全部樓層

食過的核種唔到?

無錯黐脷筋係要去醫生度割,因為我幾歲時割過﹗

而呢兩項…

我細個都係咁諗…

而且我仲認為:
食生果時吐出的核,就種唔到啦,因為入過口沾上「人氣」就種唔到…

到而家我都唔知真定假﹗
回復

cuiyao 發表於 2008-4-11 12:38:22 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-11 09:42 發表

大陸啲細路黐(月利)筋,真係有人去割(月利)筋架

如果割(月利)筋係一種手術,就冇0甘恐怖。

原帖由 Fonica 於 2008-4-11 10:10 發表
好似有聽講過,黐脷筋係可以去醫生到割喎,但係唔寄得幾時聽既.
不過阿麻話以前鄉下係bb時會用胶剪嫁,不過唔知係咪真囉

細0個個時,0的同學仔都係話自己搵較剪剪...

原帖由 sam 於 2008-4-11 11:44 發表

但係講懶音人就非常多!

讀書0個陣,老師會考我0地讀音,要好標準地讀出「恆生銀行」,先可以過關。

我部腦,連阿sam 打0既某0的字都read唔到..

原帖由 遙日 於 2008-4-11 11:58 發表
無錯黐脷筋係要去醫生度割,因為我幾歲時割過﹗

而呢兩項…

我細個都係咁諗…

而且我仲認為:
食生果時吐出的核,就種唔到啦,因 ...

去醫生度割聽落去「正常」好多。0甘醫生係咪都係搵較剪剪?

你個人氣果核好好笑!!!

回復

cuiyao 發表於 2008-4-11 12:42:44 |顯示全部樓層
到0左我讀中學,依然聽到0的極之核突,又唔知有咩根據0既傳聞。

話說有個男同學,仲要幾靚仔0個隻喎,自認小時候生過蟲。
佢話,阿(女麻)幫佢杜蟲0既方法,就係倒0的麻油0係屎忽窿附近,引0的蟲出0黎!!

我到依家都唔知自己係俾呢個男同學整蠱,定係佢阿(女麻)真係做過呢件事...
回復

襲人 發表於 2008-4-11 12:47:15 |顯示全部樓層
小學時每到夏天都會信紅眼症會由望人對眼就傳染

我細個試過同D長輩講,食完D話梅個D核要留返嚟種話梅.....
仲特登掘個洞埋左D核, 日日去淋水....睇下幾時有芽
回復

遙日 發表於 2008-4-11 12:59:40 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-4-11 12:38 發表

去醫生度割聽落去「正常」好多。0甘醫生係咪都係搵較剪剪?

下…我果時好細,點記得?
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-11 15:15:32 |顯示全部樓層

如果吞掉香口膠,香口膠會將腸臟黐在一起,然後會死

我媽媽成日話:

a) microwave 如果亂用會丁熟個心
b) 打爛玻璃如果踩倒D碎會通過血管到心臟致死
c) 罐頭如果唔倒出尼食, 鐵罐店倒空氣會有毒食完會死
d) 細個all 尿對樹的話要講" 唔該借借" 唔係D鬼會跟你搞你等

而呢兩項…

我走去問K中班老師, 老師好好清楚解釋香口膠店到胃壁會滑過冰, 會all翻出尼
吞核因高熱而會死, 唔死都會all翻出尼

但我媽媽堅持她是對的
回復

比得大帝 發表於 2008-4-12 09:51:00 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-11 10:59 發表

"脷"係香港字,好似要上政府網頁download先可以打同睇.

唔係呀, 我都冇download, 我剛剛也試用速成也打到個 脷 字,  可能呢d廣府字在很後面, 你們没有翻下去看.
回復

比得大帝 發表於 2008-4-12 09:55:14 |顯示全部樓層
講嘢唔正, 可能係耳的問題, 因為聽唔清楚, 所以get唔到個音, 我細個都俾人話"甩啞" (依家又好似冇聽過呢個term), 自己大個咗才知如來耳仔有問題.
回復

Tony 發表於 2008-4-12 12:46:43 |顯示全部樓層
我都打倒個脷字喎
回復

比得大帝 發表於 2008-4-12 17:11:30 |顯示全部樓層
請問你用甚麼輸入法的?
回復

sam 發表於 2008-4-12 17:44:27 |顯示全部樓層
我用 '九方' 打到
回復

cuiyao 發表於 2008-4-13 01:44:47 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-4-11 12:47 發表
小學時每到夏天都會信紅眼症會由望人對眼就傳染

我細個試過同D長輩講,食完D話梅個D核要留返嚟種話梅.....
仲特登掘個洞埋左D核, 日日去淋水....睇下幾時有芽 ...

細路仔常存盼望的生活態度,其實都幾浪漫。

原帖由 gtrnismo 於 2008-4-11 15:15 發表
我媽媽成日話:

a) microwave 如果亂用會丁熟個心
b) 打爛玻璃如果踩倒D碎會通過血管到心臟致死
c) 罐頭如果唔倒出尼食, 鐵罐店倒空氣會有毒食完會死
d) 細個all 尿對樹的話要講" 唔該借借" 唔係D鬼會跟你搞你等

而 ...

伯母都幾搞鬼..
佢依家會唔會晚晚睇《事必關己》?
回復

Monse 發表於 2008-4-13 03:16:51 |顯示全部樓層
速成都打到喎 - 脷 (BN)
回復

12下一頁