返回列表 發新帖

邊度買泥平D?

作者: oneonewe 發表于 2008-4-9 01:43:06
6470 32
maymay靚 發表於 2008-4-13 00:34:13 |顯示全部樓層
Christsui 係咪兩個入口我就唔知, 次次同的士哥哥講都去到, 入口有個好大好大既牌坊, 落車處係買鮮花既, 跟住再入有好多好多舖頭, 每間分科分種售賣, 如剪草機一間, 假山石一間, 魚池一間,磁瓦盆..........等等, 不需浪費時間每間入去逛, 我次次都專攻花盆+園藝用品, 因香港太貴啦 , 如香港買一個種蘭花的紫沙盆,花墟買 $150-200, 個度 $20, 死未, 所以次次狂掃, 真係拎到番黎, 爛都低
回復

maymay靚 發表於 2008-4-13 00:37:57 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-4-12 23:03 發表
其實有無人可以攪個團去一次。

唔駛組團, 好易去ga.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-13 00:58:21 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-4-12 23:03 發表
其實有無人可以攪個團去一次。

哈哈~都好喎~其實去就唔難去,不過唔敢一個人去,始終唔熟大陸環境,有意外就唔好啦.
我比較細膽,次次返大陸都要搵人陪,可惜次次陪我去o個位仁兄對植物一d興趣都冇,佢只係對食物有興趣
所以次次都唔敢行咁耐,驚佢下次唔陪我去
不如你發起吖,你地定o左時間後,如果我放假,可以跟埋你地一齊去~

回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-13 01:03:42 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-13 00:34 發表
Christsui 係咪兩個入口我就唔知, 次次同的士哥哥講都去到, 入口有個好大好大既牌坊, 落車處係買鮮花既, 跟住再入有好多好多舖頭, 每間分科分種售賣, 如剪草機一間, 假山石一間, 魚池一間,磁瓦盆..........等等, 不 ...

我諗我錯過咗好多地方,因為我只係搵到2間園藝用品店,其餘都係賣植物為主~
可能我太匆忙啦~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-13 01:17:56 |顯示全部樓層
呢個就係我買o既防腐木伸縮圍欄啦,仲有其他尺寸~
後面o既花槽都係同一間舖頭買o既,25蚊人仔,大得滯,配唔到托盆,所以用個有輪o既圓托盆頂住先,個托盆賣18蚊~
順帶一提,有d大花盆盆底無窿,可以叫佢地幫你鑽窿~我買o左4包塘泥(5蚊1包),佢地肯幫我打碎埋tim~

未伸展時,啱啱影既,比雨淋到一撻撻

未伸展時,啱啱影既,比雨淋到一撻撻

伸展到最闊時,原來唔只2呎半

伸展到最闊時,原來唔只2呎半
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-13 01:26:35 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-4-12 23:00 發表

好呀!唔該!請 pm 我。

貓貓:我已pm o左你啦

回復

catpcpooh 發表於 2008-4-13 01:42:15 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-12 16:26 發表
貓貓& ricricric109:你地仲需唔需要間舖頭既地址?我朋友話佢搵到張咭片~
oneonewe:我買o個個防腐木圍欄大約75蚊,可伸縮,拉開大約2呎半闊,3呎高左右,我返屋企影張相比你睇~ ...

我都想去睇睇, 可以pm留個地址嗎?
回復

jfung 發表於 2008-4-13 02:00:45 |顯示全部樓層
我都想去呀, 可以pm地址給我嗎?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-13 02:03:08 |顯示全部樓層
原帖由 catpcpooh 於 2008-4-13 01:42 發表

我都想去睇睇, 可以pm留個地址嗎?

sent咗啦,你睇完返來,如果有收穫,記得同大家分享o下,因為我只係發掘到好少o野~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-13 02:17:08 |顯示全部樓層
jfung: 比o左個地址你啦~你睇o下吖~
回復

ハマナス 發表於 2008-4-13 09:30:18 |顯示全部樓層
我都好想去, 有冇人組團?
回復

carmen 發表於 2008-4-13 16:31:48 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-13 01:17 發表
呢個就係我買o既防腐木伸縮圍欄啦,仲有其他尺寸~
後面o既花槽都係同一間舖頭買o既,25蚊人仔,大得滯,配唔到托盆,所以用個有輪o既圓托盆頂住先,個托盆賣18蚊~
順帶一提,有d大花盆盆底無窿,可以叫佢地幫你鑽窿~我買o左4 ...

個長形盆25蚊貴左...
上次我買一個仲大過呢個, 都係20-30蚊左右,
不過要講價囉!
我買開過間, 係第一條巷... (買鮮花果條!)
不過如果上去, 一定要做足準備呀~
我次次都囉部手拖車仔上去...
如果唔係... 根本囉唔到咁多野!
如果能操流利普通話仲平d,
記得有次我去果度買一札玫瑰,
佢收我十八蚊,
第二次我再去, 不過係講普通話,
佢收我十五蚊...
回復

maymay靚 發表於 2008-4-13 23:53:13 |顯示全部樓層
贊同 carmen 所講, 去完花卉世界, 你咪諗住順勢去按摩 or 食飯呀!!!  因為一定滿載而歸, 兩隻手都攞唔晒, 都係快d打的過關吧
回復