邊度買泥平D?

作者: oneonewe 發表于 2008-4-9 01:43:06
6455 32
花墟好似有少少貴
唔知元朗有冇賣泥o既地方呢
ethel 發表於 2008-4-9 10:02:18 |顯示全部樓層
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-9 15:22:08 |顯示全部樓層
如果大量買的話,可以返深圳,我o係西貢買一大包泥80元,同一份量在深圳最貴o個隻(好似叫翠x靚土,80L)都只係40元.
我上兩個月買4大包泥,幾包細塘泥,幾包陶粒,幾包花肥,2個大花盆,3個大花槽,仲有托盆,防腐木圍欄等,總共600多元人民幣,運費都只係250元港幣,而且送到屋企門口~
不過如果只買少量就唔抵,因為最低運費好似係200蚊~

回復

oneonewe 發表於 2008-4-9 19:22:43 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-9 15:22 發表
如果大量買的話,可以返深圳,我o係西貢買一大包泥80元,同一份量在深圳最貴o個隻(好似叫翠x靚土,80L)都只係40元.
我上兩個月買4大包泥,幾包細塘泥,幾包陶粒,幾包花肥,2個大花盆,3個大花槽,仲有托盆,防腐木圍欄等,總 ...

Thanks!
可唔可以話我知深圳地址?
我極度需要防腐木圍欄
貴唔貴
唔知有冇相睇呢?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-9 23:30:46 |顯示全部樓層
張咭片唔知仲o係唔o係度,我要返屋企搵o下,遲d話你知~
回復

ricricric109 發表於 2008-4-9 23:34:50 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-9 23:30 發表
張咭片唔知仲o係唔o係度,我要返屋企搵o下,遲d話你知~

我都想知~ 有咩行架~?
回復

maymay靚 發表於 2008-4-9 23:41:50 |顯示全部樓層
係咪, 紅荔路 - 花卉世界??  我次次去都好似搬屋咁搬, 平香港好多, 不過近日 (人仔) 高左就無咁平啦.
回復

貓貓 發表於 2008-4-9 23:52:13 |顯示全部樓層
我都好想知,我都搵緊圍欄,未搵到 arm 心水,搵到名片的話勞煩 pm 我地址電話。
回復

貓貓 發表於 2008-4-9 23:52:48 |顯示全部樓層
我都好想知,我都搵緊圍欄,未搵到 arm 心水,搵到名片的話勞煩 pm 我地址電話。
回復

maymay靚 發表於 2008-4-10 00:03:47 |顯示全部樓層
如果我所講既地方係同( Christsui ) 所講既係同一地點, 就好易去, 唔駛卡片, 在皇崗過關, 坐的士去大約 20蚊(好近) 個邊好大, 所有關於種植, 花園裝置, 漁池, 亭台樓閣......... 乜都有, 次次我都唔願走.
回復

貓貓 發表於 2008-4-10 00:09:42 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-10 00:03 發表
如果我所講既地方係同( Christsui ) 所講既係同一地點, 就好易去, 唔駛卡片, 在皇崗過關, 坐的士去大約 20蚊(好近) 個邊好大, 所有關於種植, 花園裝置, 漁池, 亭台樓閣......... 乜都有, 次次我都唔願走. ...

唔該晒你呀!
回復

maymay靚 發表於 2008-4-10 00:14:08 |顯示全部樓層
比你地一提, 又心癢癢想去, 個度 d 花盆又多又平......  呀!!! 想即刻起程
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-10 00:54:37 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-10 00:03 發表
如果我所講既地方係同( Christsui ) 所講既係同一地點, 就好易去, 唔駛卡片, 在皇崗過關, 坐的士去大約 20蚊(好近) 個邊好大, 所有關於種植, 花園裝置, 漁池, 亭台樓閣......... 乜都有, 次次我都唔願走. ...

係呀~就係你講o個度,不過唔知係唔係間間舖頭都肯送貨到香港~
其實除o左深圳花卉市場外,南山花卉市場都幾多o野睇,不過遠d,我之前都去過幾次,買咗好多戶外木,價錢係BXQ既四五折左右,計埋運費都抵過香港好多,當時問o左幾間舖頭想買園藝用品,好多間都唔肯安排送貨到香港,要自己搵門路~
我都係次次去到唔願走
回復

ilovechocolate_ 發表於 2008-4-10 11:15:20 |顯示全部樓層
大埔平呀, 我買$5 一包(培植土)
回復

maymay靚 發表於 2008-4-10 11:24:08 |顯示全部樓層
係呀, 真係 (Christsui) 話既地方, 如果花友未去過深圳花場, 個度係一個好容易到的地方(交通方便,交通費平), 應該間間都可以香港提貨, 上水攞貸更平.
回復

maymay靚 發表於 2008-4-10 11:38:26 |顯示全部樓層
補充..  南山花卉市場 遠好多, 可能如你所講唔係間間送..
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-12 16:14:18 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-10 11:24 發表
係呀, 真係 (Christsui) 話既地方, 如果花友未去過深圳花場, 個度係一個好容易到的地方(交通方便,交通費平), 應該間間都可以香港提貨, 上水攞貸更平.

我上次去紅荔路花卉市場時,的士司機話有2個區,問我去邊個,我叫佢是但搵個門口放低我地~
我想問係唔係有2個區架?我上次去o個度,絕大部份既舖頭都係賣植物,賣園藝用品既舖頭唔多~
反而南山就好多舖頭賣園藝用品,可惜唔送貨
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-12 16:26:31 |顯示全部樓層
貓貓& ricricric109:你地仲需唔需要間舖頭既地址?我朋友話佢搵到張咭片~
oneonewe:我買o個個防腐木圍欄大約75蚊,可伸縮,拉開大約2呎半闊,3呎高左右,我返屋企影張相比你睇~
回復

貓貓 發表於 2008-4-12 23:00:31 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-12 16:26 發表
貓貓& ricricric109:你地仲需唔需要間舖頭既地址?我朋友話佢搵到張咭片~
oneonewe:我買o個個防腐木圍欄大約75蚊,可伸縮,拉開大約2呎半闊,3呎高左右,我返屋企影張相比你睇~ ...

好呀!唔該!請 pm 我。
回復

屠子步 發表於 2008-4-12 23:03:38 |顯示全部樓層
其實有無人可以攪個團去一次。
回復

12下一頁