大家照顧花草既時侯, 遇到最可怕的是什麼事 ?

作者: arp 發表于 2008-4-8 22:46:25
4721 49
大家平時淋花, 徐草, 施肥等既時侯....
有否遇到可怕既事呢.....

我呢以前住南丫島時, 夜晚在露台淋花時, 花盤中忽然鼠出一隻粗腳既大蜘蛛 真係嚇屎....

有冇人可以分享下.....
heiheimama 發表於 2008-4-8 22:51:22 |顯示全部樓層
前幾晚在黑暗中淋花,隠約在盆中見到條白足,即刻走都走唔切!

但係,最可怕既事,都係莫過於幾十蚊一粒郵購回來的種子唔發芽!救命呀!!!!!~
回復

arp 發表於 2008-4-8 22:56:13 |顯示全部樓層
以前個鄰居係花園鋤開d泥時,
係木瓜樹下掘正個蜈蚣堀,
d蜈蚣有大有細, 仲有幾十條蜈蚣b......
回復

bbcat 發表於 2008-4-8 23:09:47 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-4-8 22:56 發表

咁都真係幾恐佈
回復

mimighost 發表於 2008-4-8 23:11:05 |顯示全部樓層
有肥肥綠綠既蟲蟲..........
回復

jolin 發表於 2008-4-8 23:19:29 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-4-8 22:46 發表
大家平時淋花, 徐草, 施肥等既時侯....
有否遇到可怕既事呢.....

我呢以前住南丫島時, 夜晚在露台淋花時, 花盤中忽然鼠出一隻粗腳既大蜘蛛 真係嚇屎....

有冇人可以分享下..... ...

我最怕棵花有介殼虫 , 因為最近棵花在欣賞的時候,就見到佢哋,搞到要阿媽出手,真係瘀,我最怕就係有任何唔應該在棵花出現而出現的嘢.
回復

Exodus 發表於 2008-4-8 23:26:43 |顯示全部樓層
上次聞棵新買返黎既花
朵花貼住塊蛇木板開
然後有條百足係我個鼻前5cm位置爬左出黎

即刻撩左佢落街......

不過都唔夠郵寄棵花返黎爛左咁可怕
回復

DAVIDYIP 發表於 2008-4-8 23:27:47 |顯示全部樓層

我都曾經有一次坐在家中地下,同蘭花更換植料時,忽然跑出三條蜈蚣,爬行時吱吱聲,飛奔跑向自己,嚇得我一身冷汗。
回復

四少 發表於 2008-4-8 23:57:27 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-4-8 22:46 發表

我呢以前住南丫島時, 夜晚在露台淋花時, 有冇人可以分享下..... ...

好過份 ...
我最可怕係 ... 發現原來我已再無位種多 d 花, 種到爆晒盆或吊到 d 仔仔四維都係 d 葉又大到小溫室都容不下, AV 熱爛了又要插葉繁殖一變幾十 ....
就係咁 ... 我放棄了好多 ...
更慘的是發現原來唔夠陽光 ... 又要換光管 ....
又就係咁 ... 我又放棄了好多 ...
唉 ... 做人真係要學曉 "放手"

有 蜈蚣 都唔知幾好, 可以養又可以餵魚 ... 好保 ...
百足 更加小兒科 ... 餵蠍子/蜘蛛 都唔夠食 .. 太細隻 .. 比龜就更加無意思 ...
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-9 00:03:24 |顯示全部樓層
我試過有一次打算把球狀仙人掌(約小型足球咁大)換一換個盆, 點知一提起個仙人掌就裂開, 內的水+蜘蛛全部流晒出來! 驚到我吖 ~
回復

草民 發表於 2008-4-9 00:40:37 |顯示全部樓層
梗係出門旅遊啦!一頭半月果隻,托人不淑,番黎死咁一半
回復

tata 發表於 2008-4-9 00:54:30 |顯示全部樓層
試過換泥時有小強走出嚟啦, 即刻飛咗盆花去九丈遠
回復

Monse 發表於 2008-4-9 00:54:32 |顯示全部樓層
我都係最驚突然係花盆有蜈蚣走出來,佢地行得太快嚇到連盆花都掉左仲成個人跌左係地,其次就係見到啲花有好大條及顏色鮮艷既毛蟲仲有一些好肥大有隻角既蟲呀,真係嚇死人呀
回復

GMT+8 發表於 2008-4-9 02:00:08 |顯示全部樓層
最驚一次係.........係我女友家幫佢淋花.......淋淋下見到有半個人頭..............原來係佢呀爸個假髮!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-9 10:01:40 |顯示全部樓層

喂龍一流呀
回復

mcyan 發表於 2008-4-9 10:13:06 |顯示全部樓層
嚇死人咩,我尋晚睇睇下呢個post時有隻四腳蛇走出黎已經嚇一嚇啦。
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-9 12:48:38 |顯示全部樓層
睇到我毛管動......
回復

arp 發表於 2008-4-9 18:33:57 |顯示全部樓層
最衰鄰居冇人養雀, 如果唔係可以捉晒d虫餵佢地....
回復

rose 發表於 2008-4-9 18:56:12 |顯示全部樓層
原帖由 arp 於 2008-4-9 18:33 發表
最衰鄰居冇人養雀, 如果唔係可以捉晒d虫餵佢地....

我有養雀,但唔会餵佢地食虫,容乜易咀對咀 時俾我食埋架
回復

四少 發表於 2008-4-9 23:46:15 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-4-9 19:19 發表
最可怕的是 ...

同一時間幾千盆蘭花要換盆, 幾百瓶瓶苗要出瓶, 兩千棵豬要重新整埋, 所有花要噴殺虫殺菌藥, 全埸花園要打草水, 但係要返工 ...

而家正在發生緊 ... ...

我仲以為你最怕見到人影 ... 就係只得一個人影 ... 一個 ... 一個 ... 就只得一個 ....
回復

123下一頁