返回列表 發新帖

人生有幾多個十年

作者: jellyfishy 發表于 2012-5-14 16:38:40
3473 39
八王爺 發表於 2012-5-15 00:39:22 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-5-14 15:38
以前年輕,我都好搏,經常做到好夜。現在,不求升職,但求對得住自己良心。周末,我就做手工藝,為自己減壓 ...

你話一件衫著十幾年,啱架!

質地好嘅衫,真喺十幾廿年都得。
我有件1994年意大利買嘅衫仲著緊。
人地啲料真喺VERY GOOD!!
回復

小白 發表於 2012-5-15 01:25:39 |顯示全部樓層
maybabe  啱啱揾衫黎著, 發現10年前既衫重啱著 :> 個時好難買到心頭好衫, 又無乜錢買衫, 所以買左唔願掉架

我係有個希冀... 可以著得番....
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-15 10:53:33 |顯示全部樓層
我上班的衫,唔覺唔覺,有些著左十年,甚至十多年~ 好彩一向唔跟潮流,無換衫都無人知~

講開又講,望下公司放在椅背上的外套,嘩~勁喇, 跟左我幾乎廿年.... 真係做女跟到家下~
回復

corina 發表於 2012-5-15 11:05:27 |顯示全部樓層
我以為我d衫著五六年已經好咖,原來你地有廿年外套!

嘻~ 我年紀大~ 咁上下就有d老朋友跟住我~   發表於 2012-5-15 11:10
回復

acmc 發表於 2012-5-15 12:42:34 |顯示全部樓層
我十多年前已經識諗 "人生有幾多個十年"

想當年, 份工多嘢做到由朝九晚五, 五天, 做到自動返朝七晚九, 六days,  擔得重, 自然壓力大, 當時個腦除咗公司啲嘢, 就已經放唔落其它, 感情事更加唔得閒提, 係就係着住攞住嘅都係名牌,  生活無憂, 但一年又一年, 就會諗吓如果有一日同份工分手, 剩下的會有咩?  叮一聲....同自己講, 夠啦 ! 所以我作了個決定.  "分手後".....生活多采多姿, 好快就揾到e+個老細, 我朝朝瞓到十一點, 佢都準時出糧俾我, 個仔朝早返學都係佢帶架, 佢話怕我唔夠瞓喎.  當時大部份朋友都話, 高薪厚職都唔做, 覺得我好奇怪, 但我就覺得只係對嘅時間做對嘅事.
回復

Springonions 發表於 2012-5-15 12:59:51 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2012-5-15 12:42
我十多年前已經識諗 "人生有幾多個十年"

想當年, 份工多嘢做到由朝九晚五, 五天, 做到自動返朝七晚九, 六d ...

對不起, 恕我直言. 以下只是我個人的觀點.

一個無壓力的生活, 不等於是"唔做嘢"的生活. 只不過是不想為錢, 為升級而去俾壓力自己. 生活是講求充實, 有意義和盡自己的責任. 身為全職家庭主婦和媽媽, 責任是照顧好子女, 培養與子女間的感情, 照顧丈夫, 令他可以全情投入工作, 以減輕他的壓力.

你可能覺得自己好幸運, 好喜歡現在的生活. 但我就唔想要這種生活了.

like & 人各有志, 最重要係當事人覺妥就掂~  發表於 2012-5-15 13:53
回復

KATY 發表於 2012-5-15 13:45:21 |顯示全部樓層
我係為生活先要工作
而家有飯食, 有屋住, 有床訓, 已經滿足
不期望飛黃騰達(負責不起要付出的代價)
亦可以話我冇上進

有飯食, 有屋住, 老公算對自己細心, 仲想咩呢! 我好滿足啦  發表於 2012-5-15 13:59
like  發表於 2012-5-15 13:52
回復

acmc 發表於 2012-5-15 13:58:10 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-5-15 12:59
對不起, 恕我直言. 以下只是我個人的觀點.

一個無壓力的生活, 不等於是"唔做嘢"的生活. 只不過是不想為 ...

不管你所指是那一種生活, 我覺得每個人都有權選擇自己嘅生活方式, 我當然唔會要求人家喜歡自己的生活方式呢? 你亦都應該係選擇自己想要的, 否則, 生活那會有意義可言!  而且可以說, 我係覺得自己好幸運, 我覺得我現在嘅生活比以前更充實, 更有意義, 因為我有了他們. 我沒有詳盡, 只係分享了一小小小部份.  唔知有否誤解你所寫的意思? 為何你會覺得我咩都無做呢? 係唔係因為我遲起床, 你就判斷我係點點點呢? 我朝朝五點九起床煮早餐, 照顧佢梳洗, 攪掂晒先交佢帶返學, 等佢順便返工, 我再瞓返, 有好多嘢做咗無寫出來姐.....這只是小小分享, 可必咁執著, 想得正面啲唔好咩? 有須要pm我俾個電話大家傾吓可以詳談, 在這裏唔想寫得太詳盡呀.

同意你的說法, 人各有志, 正如我在上面講, 這只是我個人的觀點, 也是我個人的選擇或不選擇. Anyway, 謝謝你的交流.  發表於 2012-5-15 14:02
回復

Sylvia 發表於 2012-5-15 14:00:19 |顯示全部樓層
有間同行, 無人工加, 無花紅, 正一百無, 連壓力都無, 因為功夫可以hea住做, 準時收工, 長短周, 點睇?

20年前我唔會去, 因為好勝, 依家想扑到去, 因為想安享剩餘嘅歲月...雖然仲有好多

你話晒都曾經上進過, 我一心諗住hea 咋~ 面皮幾呎厚 !!!  發表於 2012-5-15 14:41
咁似我間行? 不過我間仲好, 5天工作.  發表於 2012-5-15 14:15
"雖然仲有好多"... 哈哈哈~ 就係仲有好多歲月, 仲唔快d 諗下去玩~  發表於 2012-5-15 14:09
回復

Sylvia 發表於 2012-5-15 14:11:09 |顯示全部樓層
jellyfishy  "雖然仲有好多"... 哈哈哈~ 就係仲有好多歲月, 仲唔快d 諗下去玩~  發表於 10 秒前

未玩得住, 仲要等小朋友大學畢業就功德完滿~
依家就儲定班玩友, 到時就日日開p

好快啫, 到時一齊玩.  發表於 2012-5-15 14:16
咁你話好閒個份工, 人工會唔會過低呀?  發表於 2012-5-15 14:15
回復

Sylvia 發表於 2012-5-15 14:31:01 |顯示全部樓層
jellyfishy  咁你話好閒個份工, 人工會唔會過低呀?  發表於 9 分鐘前

當然係低喇, 但無人會辭工, 除左退休, 我朋友都係因為有人退, 佢先有機會咋~
我就等我公司叫我走, 雖然都好過唔到自己, 但個個都勸我, 個份遣散費係我應得嘅都好無奈

快d 激到佢地炒你啦~ 哈哈哈哈~~~  發表於 2012-5-15 17:25
唔要遣散費就走, 好蝕底.  發表於 2012-5-15 14:35
回復

Sylvia 發表於 2012-5-15 14:37:00 |顯示全部樓層
Springonions  唔要遣散費就走, 好蝕底.  發表於 41 秒前

所以要等

水母有條好橋!  發表於 2012-5-15 21:40
回復

八王爺 發表於 2012-5-15 15:33:14 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-5-15 07:37
Springonions  唔要遣散費就走, 好蝕底.  發表於 41 秒前

所以要等

可能真喺同碧璽無緣,16MM 買唔到。
只買到14MM。
回復

acmc 發表於 2012-5-15 18:39:13 |顯示全部樓層
KATY 發表於 2012-5-15 13:45
我係為生活先要工作
而家有飯食, 有屋住, 有床訓, 已經滿足
不期望飛黃騰達(負責不起要付出的代價)

我覺得你講得好坦白, 實際, 好真!

而我有一班老朋友, 因大家都一把年紀, 大部份無出去打工, 全職照顧家庭或只係有些"小生意"在手, 每次gethering的時候, 有一個總會提及自己喜歡工作, 怎樣怎樣過得充實, 通常我哋都會讓她說夠說飽, 其實個個心裏有數, 佢有小朋友, 老公十幾廿年都唔生性, 無份工打得長, 佢點可以唔喜歡工作, 唔工作生活點"過得充實"?  佢在電話向我哭訴時會坦白得多, 其實過咩嘅生活, 都要配合其它條件, 最重要係自己覺得ok囉.
回復

031504 發表於 2012-5-15 22:48:21 |顯示全部樓層
有時我覺得香港人都幾慘,,,(將來會愈來愈慘,,

趨向精英化, 把人推到冇氣抖. 而家已經係咁啦, BB剛懂走路就已經要去playgroup, 幾歲大既細路仔要學幾國語言, 沒有大學畢業=冇前途=冇希望 !!!!!  發表於 2012-5-17 12:24
你不是住香港的嗎?  發表於 2012-5-15 23:27
你的人生係自己選擇的, 日子開心又過, 唔開心又過,你會如何選擇呢?  發表於 2012-5-15 23:18
回復

natsuki 發表於 2012-5-15 23:26:20 |顯示全部樓層
Sylvia  no, 重點係仲着得落  發表於 12 小時前

還維持20年前中童的形狀.

我見到^=^  發表於 2012-5-15 23:44
回復

八王爺 發表於 2012-5-21 12:33:51 |顯示全部樓層
我份工咁好,都要被老闆暗示自動消失。
我好冇希望。
回復

Cora 發表於 2012-5-21 15:42:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-15 10:53
我上班的衫,唔覺唔覺,有些著左十年,甚至十多年~ 好彩一向唔跟潮流,無換衫都無人知~  

講開 ...

我檯面隻杯(mug),跟左我23年(6.4個年買的)!我每天親手洗淨放好,唔使麻煩茶嬸(其實係驚佢sin手....)!哎,愈來愈鍾林番舊時...
重有,我檯面隻金屬上錬鬧鐘應該都有23歲...

x2~~~ 大家會即刻幫你計數~ hahaaaa~~~  發表於 2012-5-21 23:13
哈哈.....洩漏年齡秘密。  發表於 2012-5-21 17:22
回復

Cora 發表於 2012-5-21 17:29:17 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-5-21 12:33
我份工咁好,都要被老闆暗示自動消失。
我好冇希望。

八王爺  哈哈.....洩漏年齡秘密。  發表於 2 分鐘前
老早過了"介意"ge階段啦!有人話我似葉麗儀wor - 我都我想好似佢保 養得咁好呀!哈哈!
回復

八王爺 發表於 2012-5-21 17:31:32 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2012-5-21 10:29
八王爺  哈哈.....洩漏年齡秘密。  發表於 2 分鐘前
老早過了"介意"ge階段啦!有人話我似葉麗儀wor - 我 ...

葉麗儀咁大聲? 佢真係好勁,我小學已經睇佢!

哈哈, 王爺, 我地知您仲好年青~  發表於 2012-5-22 17:56
回復