DIY果蠅誘捕器

作者: dick168 發表于 2012-5-11 17:58:07
19007 11
用界刀在膠樽上界三个十字小孔,用一字批把十字小孔的膠葉向內屈約45度,孔之大小能讓果蠅進入便可,在膠樽蓋中間上鑽一小孔,穿入約一尺長尼龍線(放風筝線),把線固定在膠樽蓋上,線的下方扎一小束棉布(誘芯用)。

使用方法:把膠樽注入清水(約二吋),在誘芯上滴3-5滴引誘劑(以後每月加滴一次),將誘捕器挂于瓜棚外側和非結果的範圍上,高度約1.5米高,懸挂點儘量避免陽光直射。

果蠅引誘劑  甲基丁香油

評分

查看全部評分

silicon 發表於 2012-5-11 19:34:35 |顯示全部樓層
放遠D遠離種植範圍會比較好, 否則照樣咬妳的瓜
回復

dick168 發表於 2012-5-12 12:07:40 |顯示全部樓層
果蠅誘捕器放置了半天,已捕捉了數拾隻果蠅。

回復

chan1988 發表於 2012-5-13 20:53:55 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-5-12 12:07
果蠅誘捕器放置了半天,已捕捉了數拾隻果蠅。

我果陣都整過,不過一D用都無,一隻都捉唔到
因為我果邊無果蠅
回復

dick168 發表於 2012-5-13 21:30:09 |顯示全部樓層
千期唔好比佢有果蠅發生,我以前個場種咗幾年嘢都冇果蠅,自從開始出現果蠅後,每年都有果蠅,捉極都捉唔晒長期有。:
回復

malike 發表於 2012-5-15 18:05:28 |顯示全部樓層
請問 果蠅引誘劑  甲基丁香油 那裡有售? 旺角花墟?
回復

dick168 發表於 2012-5-15 19:53:49 |顯示全部樓層
我係新界賣種子的小店購買,每支七蚊。
回復

xx_Luca 發表於 2012-5-18 00:01:49 |顯示全部樓層
真係喎, 以前種咩都冇果蠅黎攪, 所以大安旨意咁. 自從第一隻青瓜中招後就接二連三...
跟住整返幾個都好喎, 不過要諗裝晌邊, 又唔可以俾太陽曬到 ...
回復

sugarcane 發表於 2012-5-28 14:15:10 |顯示全部樓層
除了甲基丁香油外, 還可用其他嗎???
回復

dick168 發表於 2012-5-30 11:29:31 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2012-5-28 14:15
除了甲基丁香油外, 還可用其他嗎???

有的網友話用盒裝飲品石榴汁都得,咁我就買盒返嚟試吓喇,點知行返屋企時、一路行一路飲晒都冇得試喇。不過我就試到個慳錢大法,七蚊變七十七蚊,好簡單、首先用十份食用油嚟溝一支果蠅引誘劑,試用效果優良,俾太陽晒到都冇咁快蒸發潻(耐用好多)。

想請教怎樣用十份食用油嚟溝一支果蠅引誘劑 ?  發表於 2012-5-31 10:44
回復

dick168 發表於 2012-5-31 11:37:57 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-5-30 11:29
有的網友話用盒裝飲品石榴汁都得,咁我就買盒返嚟試吓喇,點知行返屋企時、一路行一路飲晒都冇得試喇。不 ...

即係用十支引誘劑嘅份量食用油嚟溝一支果蠅引誘劑,十支加一支等如十一支,又等如七十蚊加七蚊等如七十七蚊 lar。
回復

sugarcane 發表於 2012-5-31 14:08:50 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-5-31 11:37
即係用十支引誘劑嘅份量食用油嚟溝一支果蠅引誘劑,十支加一支等如十一支,又等如七十蚊加七蚊等如七十七 ...

thanks a lot..........
回復