認識 胡蜂與馬蜂 (附加百足)

作者: dick168 發表于 2012-7-14 17:00:02
7768 14

進入九月,是蜂巢成熟之時,在郊外活動時遇上蜂巢的機會也較高,人們被蜂螫的事件也明顯增多;對蜂有多一點認識,則較能避免被蜂所傷,也可消除過份憂慮擔心。

首先要知道,蜂是一個很大昆蟲類別,品種非常多樣化,當中大部份的蜂不具毒針,不能傷害人類。身體結構有毒針的蜂,大部份也從不攻擊人類,真正會攻擊人類的大概就只有胡蜂科、蟻蜂科、蟻科和蜜蜂科的一部份成員。

而且,在一般情況下,蜂不會主動攻擊人類,大多數被蜂螫傷事件都是誤觸蜂巢導致,因為蜂有很強的意欲要保衛家園,只要對蜂巢有輕微的剌激就會引起群蜂追擊螫刺,有時可直追百米以上。

只要我們在郊遊活動時注意蜂巢,不要主動觸及或亂闖草叢和灌叢而誤觸,就可大大減低被蜂攻擊的機會。蜂巢一般建於植物的枝葉上,有時也會建於人造物品上,例如圍網、屋簷、舊屋天花、樓梯底。從外形區分,常見的蜂巢有兩類,一類是外露,從外可見巢室中的卵和幼蟲,這類多是馬蜂巢,馬蜂體型通常較小,傷害性也相對較小。

另一類蜂巢為密封式,由胡蜂建造,巢室有一近球形外殼包裹,這類球形蜂巢成熟時可大如一個籃球,胡蜂巢有時築於樹上,有時築於草叢中近地面處、甚至在地穴中,較容易誤觸;胡蜂體型通常較大,放毒量也大,部份品種攻擊性亦比較強,所以傷害性可以很大,時有蜂螫致命過案,大多由胡蜂引起。

萬一遇上群蜂追擊,不要直奔迅跑,或用物品拍打蜂群,可蹲伏地上不動,使胡蜂失去追擊的活動目標,可以外衣覆蓋身體,等待蜂群離去。

可觀生物科教師
饒戈

胡蜂與馬蜂

評分

查看全部評分

金剛 發表於 2012-7-14 18:35:27 |顯示全部樓層
回復

金剛 發表於 2012-7-14 18:45:01 |顯示全部樓層

我頭兩次在開田時被針,不知道被針的是甚麼蜂,上圖是第三次我被牠針的蜂,針到手臂只是少許敏感痕癢,
其後被黑蟻咬到大腿,情況全身發疹,打抗敏針之後,吃了二/三日藥無事

下圖是最近一次在郊外我被牠針到的蜂

二十分鐘內的敏感情況

===================

回覆點評

happyjoyjoy  都好嚇人!

睇到你副相都好痕~  發表於 2012-7-17 11:45
都好嚇人!  發表於 2012-7-14 19:51
回復

金剛 發表於 2012-7-14 18:54:47 |顯示全部樓層

我聽朋友講,佢之前被蜂針到,會第一時間摘海芋(有毒植物)葉的汁液搽在被針的地方,如果有下一次我會試吓~~

==================================

回覆點評

esmonhk  海芋有毒,不如試下蘆薈

我問過朋友,佢讀中藥學,同佢討論過~~用海芋汁是一般農友處理被蜂針過的方法,而蘆薈在傷口或有膿的情况會難以埋口~~

還有海芋汁要被針後第一時間用才有效~~雖然我喜歡做室驗,但真係唔想再被佢哋針了!!

malike  不要用海芋吧! 我常被海芋汁引至敏感, 每次要十天才可痊愈。
看情況~~

不要用海芋吧! 我常被海芋汁引至敏感, 每次要十天才可痊愈。  發表於 2012-7-17 10:59
海芋有毒,不如試下蘆薈  發表於 2012-7-14 20:08
回復

malouis 發表於 2012-7-14 20:46:55 |顯示全部樓層

我都係住新界鄉村, 有種下野, 打理d花草樹木時間中都會俾不明毒蟲咬到, 偶然會似上圖出風疹. 第一次出風疹又係即去睇醫生, 家庭醫生教我下次買定呢隻抗敏藥看門口. 第二次俾野咬出風疹即刻按說明書食適當份量, 試左好有效, 食左藥半小時d風疹就開始退. 呢隻藥唔係處方藥物, 唔需要醫生紙都買到, 但係食左會好眼訓.

我問過醫生~~佢講看醫生較適當  發表於 2012-7-15 14:37
回復

dick168 發表於 2012-7-14 20:57:41 |顯示全部樓層

我曾被一條大百足又叫蜈蚣(約十吋長手指公咁粗)咬過,嗰時着對拖鞋冇着襪,黑mun mun踩到佢,被佢咬了只腳指一啖,但佢亦被我踩死咗(用膠袋包著),我立即查的药油卒吓嗰傷口,過咗半粒鐘開始頂唔順(越嚟越痛),馬上入急症室求醫,但打咗支止痛針都止唔到痛,坐喺輪椅到痛到飛起,過咗幾粒鐘慢慢冇咁痛(走人)。

我帶埋用膠袋包著嗰條大百足俾醫生睇,佢睇都唔睇叫我掉咗佢,佢話百足冇毒嘅,被佢咬到千期唔好用药油卒嗰傷口,否則越嚟越痛,應該用番皂清水洗傷囗就冇咁痛架lar。事後重要打埋破傷風針(十年有效),因禍得福tim!

百足通常喺的木板呢埋最多,其次喺的泥土入邊亦都有,各位農友要小心留意至好。最衰而家唔準養鷄,否則查的鷄口水馬上止痛(我朋友真人試過好使得架)。

百足(蜈蚣)

"否則查的鷄口水馬上止痛" - 正在想像點囉鷄口水?用條百足引佢流口水? ha..ha...  發表於 2012-7-17 14:43

評分

查看全部評分

回復

csw_sylvia 發表於 2012-7-17 09:59:03 |顯示全部樓層

Touch wood, 蜈蚣就無見過, 老公就見過兩次"蛇", 一條打死了, 昨天見到另一條在前園, 入屋拿硫磺後唔見了, 找也找不到, 不知是走了還是藏在某個角落.

Sorry, 令大家誤會啦, 打少了一個字 - "蛇".

都喺唔多明!喺咪老蜈公咁解呀?  發表於 2012-7-17 17:28
^^所以標點符號好重要,haha,寫少一點字也會令人誤會!  發表於 2012-7-17 14:04
老公? 只見過兩次?  發表於 2012-7-17 13:37
唔明?  發表於 2012-7-17 12:36
回復

dick168 發表於 2012-7-17 17:42:57 |顯示全部樓層
回覆:Cora

Cora "否則查的鷄口水馬上止痛" - 正在想像點囉鷄口水?用條百足引佢流口水? ha..ha...

唔係咁架!嗰鎮時我見到個客家婆、左手捉住只雞,右手手指插入個鷄口嗰到隙幾吓,然後查落個傷口嗰到,就馬上消種止痛,我地兩個人抬佢入去,佢自己行番出嚟。
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-7-17 23:26:13 |顯示全部樓層
20120707_165337 (Small).jpg

呢個係吾係胡蜂巣?

係  發表於 2012-7-17 23:44
回復

jeffreyngcm 發表於 2012-7-18 01:22:26 |顯示全部樓層
jeffreyngcm 發表於 2012-7-17 23:26
呢個係吾係胡蜂巣?

在田邊,點算?

歡迎通過下列途徑使用 1823 中心服務:手機  發表於 2012-7-18 07:55
好似大咗好多  發表於 2012-7-18 06:47
回復

mono 發表於 2012-7-18 09:11:15 |顯示全部樓層
經常有馬蜂向天台起巢,有無方法防?
回復

dick168 發表於 2012-7-18 20:13:53 |顯示全部樓層
mono 發表於 2012-7-18 09:11
經常有馬蜂向天台起巢,有無方法防?

上天台嗰鎮時、千期唔好查咁多香水有幫助,金剛就因為查得多香水太多、比蜜蜂針了四次。
回復

神農侍 發表於 2012-7-18 20:33:48 |顯示全部樓層
馬蜂同胡蜂都係肉食性 0既﹐佢 0地會幫除蟲﹐只要你 0吾搞佢或太接近佢﹐大家可以和平共處
回復

mono 發表於 2012-7-18 21:31:29 |顯示全部樓層
佢向正我天台出入口起巢.....
回復

小玉 發表於 2012-7-19 07:49:58 |顯示全部樓層
查香水對起巢有幫助?

喱嗰問題金剛答,佢最最清楚。  發表於 2012-7-20 13:46
Perfume attracts bees, and u give chance for them to attack u  發表於 2012-7-19 09:06
回復