花都熱到要除衫 ? #75樓~超左教造型系列之 ~ 縣垂 AV 儀態萬千

作者: Karine 發表于 2012-5-9 10:44:41
10293 100

我棵 music box dancer 上個月開花條裙好靚既, 多瓣又多色

幾個都著住複瓣靚裙跳舞

但天氣可能太熱啦

佢今朝換左條單瓣裙出唻見我, 但色調又無變喎, 嚇左我一跳, 到我跳返舞比佢睇

唔止一條, 兩個舞者都係咁

究竟係咪天氣熱到花花都要除衫呀 ?
george 發表於 2012-5-9 11:07:20 |顯示全部樓層
天氣炎熱,非洲堇會葉走斑,花會變形/顔色有異,中心點有時或會枯萎,小心
回復

Karine 發表於 2012-5-9 11:29:54 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-9 11:07
天氣炎熱,非洲堇會葉走斑,花會變形/顔色有異,中心點有時或會枯萎,小心   ...

咁睇唻這個 summer 我唔可以响窗台養花, 要考慮搬心愛既花花返公司嘆冷氣.

左治超大, 佢地有無機會著返複瓣裙 ? 還是一變左就無得救 ?

回 : 你個名都係好名唻格 : B 大

左治超大<--- 好名~ XD  發表於 2012-5-9 12:14
回復

george 發表於 2012-5-9 11:31:18 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-9 11:29
咁睇唻這個 summer 我唔可以响窗台養花, 要考慮搬心愛既花花返公司嘆冷氣.

左治超大,  佢地有無機會著 ...

不用擔心,只要回復合適環境,適應一段時間就沒問題,但縞花出走就比較麻煩。
回復

gigilau 發表於 2012-5-9 11:31:25 |顯示全部樓層
好大鑊喎

有點疑惑囉  發表於 2012-5-9 11:35
回復

Karine 發表於 2012-5-9 11:34:08 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-9 11:31
不用擔心,只要回復合適環境,適應一段時間就沒問題,但縞花出走就比較麻煩。 ...

我有 d 擔心, 但又覺得好奇怪, 因為, 這個花色都易變既, 但佢無走色、走班喎, 活在同一個窗台下, 早 10日前影既

這亦是第二趟花

回 : 窗台向東南

每個品種對環境要求不同。所以有出入  發表於 2012-5-11 09:25
好清麗喎!  發表於 2012-5-10 07:05
窗台是向那一個方向?  發表於 2012-5-9 11:40
回復

george 發表於 2012-5-9 11:43:07 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-9 11:34
我有 d 擔心, 但又覺得好奇怪, 因為, 這個花色都易變既, 但佢無走色、走班喎, 活在同一個窗台下, 早 10日 ...

不能直接比較,每種花的特性不同,同一環境下,甲花出走不代表乙花也出走,相反亦然。
但總的來說,夏天在沒有空調的種植環境,要多多注意植株的生長情況。
回復

Karine 發表於 2012-5-9 11:56:57 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-9 11:43
不能直接比較,每種花的特色不同,同一環境下,甲花出走不代表乙花也出走,相反亦然。
但總的來說,夏天 ...

受教~受教 ~

等我仲專登放幾棵班葉既花,做試驗,種棵 341, 佢遇熱呢, 葉會變綠色架嘛,咁我留意住佢 d 班有無走白唻決定是否搬花花走.睇唻呢個方法唔 WORK 嗱

其實今個 SUMMER 我本來想留所有既花花响屋企,岩種既品種,繼續留,唔岩種既,無謂免強,下年唔會買, 但而家見到棵花熱到咁, 睇唻要重新思量對策

左治超大, 非洲堇不適應環境時, 除了可以留意花色, 還有什麼地方可以留意得到, 可以再賜教嗎 ?
回復

nwss54510 發表於 2012-5-9 12:06:38 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-9 11:56
受教~受教 ~

等我仲專登放幾棵班葉既花,做試驗,種棵 341, 佢遇熱呢, 葉會變綠色架嘛,咁我留 ...

我d花都係在家種, 沒冷氣同放窗邊的, 上年絕大部份都過到夏的~
其實夏天一來到, av開出既花都有機會變形, 但只要過到夏天, 大部份都會回復昔日既花樣的啦~
另外, 有d品種好耐熱的, 在30幾度都重可以開到花,
所以不要太過擔心了^^~
回復

george 發表於 2012-5-9 12:06:46 |顯示全部樓層
受教~受教 ~

等我仲專登放幾棵班葉既花,做試驗,種棵 341, 佢遇熱呢, 葉會變綠色架嘛,咁我留 ...

大家討論討論,何敢稱教
我以前是種非洲堇為主,最高峰時期家中有兩百多盆,沒有空調但因通風尚好兼用其它渡夏法寶,所以傷亡數字不高。
後來因公務纏身,無暇料理非洲堇,一次處理不慎以致死傷枕藉哀鴻遍野,至此哀莫大於心死,家中再無一株堇,而改種其它苦科植物。
現在機緣巧合,公司有合適位置和環境,才敢重回老本行   
回復

george 發表於 2012-5-9 12:11:19 |顯示全部樓層

左超大, 非洲堇不適應環境時, 除了可以留意花色, 還有什麼地方可以留意得到, 可以再賜教嗎

你意思是渡夏嗎?
回復

Karine 發表於 2012-5-9 12:13:28 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2012-5-9 12:06
我d花都係在家種, 沒冷氣同放窗邊的, 上年絕大部份都過到夏的~
其實夏天一來到, av開出既花都有機會變形, ...

其實我都係見到師兄, 師姐們能於無冷氣既地方成功種植非洲堇, 因為我家無直射陽光, 苦苣苔科是最合適的, 但今年是第一趟與花渡夏, 坦白講, 真係有點緊張

見你咁講, 我應該要堅持理念, 死就死吧 ~ 希望花花一齊撐住 !  
回復

Karine 發表於 2012-5-9 12:14:37 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-9 12:11
你意思是渡夏嗎?

我意思係株植不適應時的反映, 咁可以留意住嘛
回復

Karine 發表於 2012-5-9 12:21:49 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-9 12:06
大家討論討論,何敢稱教
我以前是種非洲堇為主,最高峰時期家中有兩百多盆,沒有空調但因通風尚好兼用 ...

我成日上唻都係想學人種好棵花啫, 每個回覆都係受教, 而得到超大提點, 更是理所當然地的 "受教"

種二百盆我會比人殺 ~

死傷枕藉哀鴻遍野,至此哀莫大於心死,家中再無一株堇
傷心ing

我其實有心理準備今趟我家的堇會有死傷情況, 但唔希望家中再無一株堇

佐治超大會不會提點一下我們小的?  發表於 2012-5-9 14:18
av 如何安然渡夏<---多謝提點, 我睇過啦, 但我覺得左治超大另有妙法~ ^_^  發表於 2012-5-9 12:38
左治超大種的品種可能都好難種, 所以一有差池就...... *_*  發表於 2012-5-9 12:36
回復

nwss54510 發表於 2012-5-9 12:25:13 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-9 12:13
其實我都係見到師兄, 師姐們能於無冷氣既地方成功種植非洲堇, 因為我家無直射陽光, 苦苣苔科是最合適的,  ...

咁又唔駛死既^^~

只要開窗, 開風扇, 泥中多d珠石, 夏天就唔難過架啦~

因為在沒有冷氣既情況下留佢地响屋企,我一早有一個最壞既打算 , 就係花花會熱死或病死, 唸唸下有 D 似推 D 仔女落火坑咁  發表於 2012-5-9 12:38
回復

Breeze 發表於 2012-5-9 12:30:16 |顯示全部樓層
大家討論討論,何敢稱教
我以前是種非洲堇為主,最高峰時期家中有兩百多盆,沒有空調但因通風尚好兼用 ...

小的想請教左治超大, 有何 "渡夏法寶"

B大大 ~有個主題叫做 av 如何安然渡夏, 得閒去參考一下啦~  發表於 2012-5-9 12:36
回復

george 發表於 2012-5-9 12:32:19 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-9 12:14
我意思係株植不適應時的反映, 咁可以留意住嘛

通常有幾個情況,

第一是葉軟。
葉軟通常是因為根系出問題。換盆後新根未及長出 / 澆水過多爛根 / 不夠水分 都會葉軟。
佐治的解決方法:換盆後新根未及長出—〉置於濕度較高的地方,入溫箱更佳,一個月便狀態大勇,但盛夏無空調者小心行事。
                澆水過多爛根 —〉立即切除所有舊根,重新種植,以免病入膏肓香消玉殞。
                 不夠水分 —〉 重新澆水即可。

第二是走斑。
斑葉有四種:皇冠、杜美萊、馬賽克、十字。前兩種若不適應環境,會走斑。
佐治的解決方法:以不變應萬變,靜待斑葉重長。太弱的植株,可於每次澆水時下極淡的葉肥趕斑,待植株先長回更多全綠的葉子,恢復元氣。
                馬賽克斑在任何情況下都不走斑。
                十字斑種植方法一如縞花。

第三是呆滯。
此情況多發生於從外國訂購回港的堇身上,重種兩個月,但生長極緩慢。
佐治的解決方法:每次澆花都用高鮮(Hi Fresh)開水,多替植株洗澡。

暫時想到這些,想到其它再告訴你
回復

george 發表於 2012-5-9 12:35:41 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-9 12:32
通常有幾個情況,

第一是葉軟。

第三是呆滯。
此情況多發生於從外國訂購回港的堇身上,重種兩個月,但生長極緩慢。
佐治的解決方法:每次澆花都用高鮮(Hi Fresh)開水,多替植株洗澡。

補充:佐治曾經用一種叫「愛豐收」的植物活力劑,是種蘭花時老師介紹我用的,後來亦曾試用於一些「非洲堇烈士」(Irish Flirt) 身上,效果(感覺上 )不俗。
回復

akilit 發表於 2012-5-9 12:36:56 |顯示全部樓層
大家討論討論,何敢稱教

佐治超大, 小弟幾年前睇紫版後開始種A.V. 都有十數盆, 不過都係不善打埋,亦過唔到夏天, 全軍盡墨. 心死.
今年初睇番紫版,又再毒引起, 再種十多盤小苗. 希望今次會有成績同過到炎夏.

我都每一種剪咗修葉出嚟, 每種分兩三盆, 希望至少唔會全軍覆沒  發表於 2012-5-9 13:55
回復

george 發表於 2012-5-9 12:42:30 |顯示全部樓層
akilit 發表於 2012-5-9 12:36
佐治超大, 小弟幾年前睇紫版後開始種A.V. 都有十數盆, 不過都係不善打埋,亦過唔到夏天, 全軍盡墨. 心死.: ...

原來 akilit 亦是種堇多年的前輩   
坦白說,種堇比種植其它苦科植物更花心力。

佐治是一個極固執和完美主義的「麻煩友」,
對所有植料、用具、種植型態等等...都按標準去做,
絕不希望但求「開到花」就等如成功。
回復