水溶性和非水溶性

作者: Pinkyleung 發表于 2012-5-6 08:26:22
1962 7
最近見到有隻油 "荷荷巴水溶性按摩油",想問有無人知這按摩油和我在太子 L買的荷荷巴油有什麼不同?
prodorothyhkg 發表於 2012-5-6 10:44:58 |顯示全部樓層
估計係加左乳化劑,等d油可溶向水
回復

Pinkyleung 發表於 2012-5-6 11:11:18 |顯示全部樓層
即是如果我用作洗面用便不用加入tween
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-5-6 11:32:01 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2012-5-6 11:11
即是如果我用作洗面用便不用加入tween

洗面用乳化劑除左油水混合外,另添加其他物料,使不溶於油及水的東西可溶入油/水內,所以應與原來有的不同~

不建議用荷荷巴油做潔面油,第一係貴,第2係一定要洗左佢,因為佢加左唔知乜成份的化學劑,根皮膚沒有吸收油內的精華~
如果做按摩油都係勉強用,因為似人類油脂,推唔沃,我老細用過一次之後,都改用反初榨杏仁油效果最好~
回復

kkykok 發表於 2012-5-6 17:50:49 |顯示全部樓層
剛剛有fans問… ..因為fans想試吓
就想問作者提到的
水溶性橄欖油是什麼????
椰子油制劑是否=椰子油起泡劑????.....

回復

cklife 發表於 2012-5-6 20:14:27 |顯示全部樓層

我一向固有觀念....(可能我己經OUT啦)

越方便既缷妝品,越傷皮膚...
通常加抗敏既野,只係多加幾樣化學野落去呃皮膚,未必係真正改良配方...

有D甚至會少量麻醉效果材料落去....新野我都係唔敢試住...
http://cklife_soap.mysinablog.co ... mp;articleId=562290

回覆︰[Springonions  ck, 去了你的sina blog, 真是個寶藏, 我想學的東西全有. 你有6個blog, 可以給其他5個link我嗎? ]

睇到簽名檔嗎?寫住我的六個blog,用力按下去...
如果入唔到話我聽...之前有人話入唔到,但我用其他電電無login又睇到....所以都唔係好清楚人地睇唔睇到。

ck, 去了你的sina blog, 真是個寶藏, 我想學的東西全有. 你有6個blog, 可以給其他5個link我嗎?  發表於 2012-5-9 14:00
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-5-7 00:40:38 |顯示全部樓層
逢係水溶性油脂一定係加乳化劑,不過係唔知邊種姐
ck對,越方便的東西就越多化學添加劑~

試問下如果可輕易卸妝,面上的油脂及保護層都會一併卸去,而留各面上的就是那些不知名的強力乳化劑及除污劑~防敏感可只係用化學劑抑壓住身的反應,到毒素累積到某一限度,真係唔知會點
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-5-7 00:59:46 |顯示全部樓層

我四/五前都買過一支卸妝潔膚水,話卸妝洗面爽膚水一take過,仲要成二百幾三百才一支仔,開頭用冇乜野,用左2-3個星期,由面到大脾都出紅斑,睇西醫冇用,結果又係中西醫一齊清毒及食藥減低過敏反應,成個幾月先好得番,當時都唔知乜Q野過敏,後尾又再用果支潔膚水,今次快啦,唔洗卅分鐘塊面已出紅點,好似蚊"難"仔咁,拿拿林用沖涼液洗左佢,差不多成個鐘先冇事,從此我有理冇理,沖涼時一定用起泡的東西(有時係沖涼液,有時係洗面GEL)洗乾淨塊面,情願之後再用精華素,潤一點的晚霜補救~

而家都係,用手工皂由面洗到腳,反而係潤既晚霜少用左,通常只係用補水清爽的CREAM(多數係老細送,加埋以前買落D貨尾)就OK,天氣乾燥就用蘆薈膠+初榨酪梨油(15-20%)即可~
回復