鴻裕購貨流程

作者: Pinkyleung 發表于 2015-6-18 15:49:12
1820 6
想問在鴻裕下單後的流程 :
1. 下單後,然後等對方通知運費,
2. 付款後通知對方.
3. 到郵局取貨. (我可否指定郵局收貨,如可以幾時提出現).

希望有經驗人士解答我的問題 !
姬二 發表於 2015-6-27 12:20:44 |顯示全部樓層

我是6月中向鴻裕下單, 今日剛是到郵局收郵包.

2. 付款後通知對方.

--> 是的, 下單時報清楚不是台灣地區, 對方會把台幣對換的港幣金額告知你, 你入數後通知鴻裕即可. 我6月16日通知入數, 他在6月22日通知我出貨, 用空郵6月25日郵局通知已可收包.

3. 到郵局取貨. (我可否指定郵局收貨,如可以幾時提出現).
--> 其實我是向鴻裕填居住的地址, 但收郵包就唔是去最近嗰間, 而應是地區的主要郵局拿, 所以可先問問你住嗰區的郵局先, 講到底已比速遞公司平我就滿足

首先多謝姬二. 最後我發現有好多問題是我自己複雜了. 1. 有好多疑問只要入番鴻裕的 WEBSITE , 再 RECALL ORDER 己有答案. 因為 "鴻裕" 最初是用 EMAIL confirm 我的 order, 所以我沒有再登入 它們的 webs   發表於 2015-7-2 18:59
回復

claudiatang 發表於 2015-6-29 11:05:19 |顯示全部樓層
價錢合理嗎?你買的多數是什麼?
回復

姬二 發表於 2015-6-29 19:23:39 |顯示全部樓層

價錢好睇個人, 但棕櫚核仁油1L都只是NT$100, 我就好OK . 雖然郵費都要約HK$170....... , 總重4.8KG;  我其實都是第一次買, 今次買咗油, 精油及浸泡的花草
回復

Pinkyleung 發表於 2015-7-2 18:57:55 |顯示全部樓層
姬二 發表於 2015-6-27 12:20
我是6月中向鴻裕下單, 今日剛是到郵局收郵包.

首先多謝姬二. 最後我發現有好多問題是我自己複雜了.

1. 有好多疑問只要入番鴻裕的 WEBSITE , 再 RECALL ORDER 己有答案.
    因為 "鴻裕" 最初是用 EMAIL confirm 我的 order, 所以我沒有再登入
    它們的 website.

2. "鴻裕" 是根據我們提供的地址寄貨,但由於對方有買保險,所以一般來說
    要在該區有保險箱的郵局收貨. (如我,我家樓下有郵局,但也要到荃灣領
    取)

3. 己直接問  "鴻裕" 短期內也不會安排海運。
回復

姬二 發表於 2015-7-4 09:53:08 |顯示全部樓層

如果有海運就更好, 會更平些

那樓主你又買咗什麽?
回復

joeybt007 發表於 2015-10-21 13:02:03 |顯示全部樓層
多謝分享, 打算要訂鴻裕 , 因為個乳木果脂真係干香港好多
回復