Achimenes erecta 'Tiny Red' 種籽種植比賽~10/6 updated

作者: sunsunsun 發表于 2012-5-6 00:05:18
15988 170
sunsunsun 發表於 2012-5-30 17:55:55 |顯示全部樓層
biyun 發表於 2012-5-30 14:56
我既已經有62棵小苗,播種時種子的確超過50粒,但系估唔到會有咁多發芽,哈哈哈~~~~~~~開心S啦!!

不過 ...

係呀, 所幾有咁多, 我就每人30- 50粒, 加油,!!!
回復

andyman 發表於 2012-5-30 18:46:11 |顯示全部樓層
to :小卡
我早過你種,所以大啲啲啦
回復

jamken 發表於 2012-5-31 11:44:49 |顯示全部樓層
30號已收到種子,本來想分開兩盤,但係d種子真係太細粒,唔覺意倒晒落一盤到。
見到各位花友都有苗仔出,好緊張呀!
回復

wct119 發表於 2012-5-31 15:31:34 |顯示全部樓層
至 31/5 的最新結果:

屋企有 62 粒發左芽(發芽率有 9 成 9);公司都有 30  粒發左芽(發芽率約 9 成)

有部份小苗出第三對葉:

恭喜, 生長迅速喎! 見d泥好濕, 係咪每日都要淋好多水?  發表於 2012-6-1 14:28
嘩 咁快 我果d仲係得一對葉咋,可能唔夠光  發表於 2012-5-31 15:36
回復

H2O 發表於 2012-5-31 15:34:17 |顯示全部樓層
我的第三星期小苗..
回復

biyun 發表於 2012-5-31 20:34:31 |顯示全部樓層

圖片來了。發芽了62棵小苗,部份有3對葉啦。

回復

mandy41leung 發表於 2012-6-1 14:06:24 |顯示全部樓層

我13/5落種, 結果一棵也沒發芽.......我用的是泥炭土, 放東南面窗邊, 蓋了蓋子............究竟哪出問題呢............

好可能啲泥唔夠濕,同唔好嘆冷氣.  發表於 2012-6-1 15:39
回復

qcchan1 發表於 2012-6-1 15:08:04 |顯示全部樓層
終於的起心肝幫D芽仔影張靚相,不過發咗芽超過10天喇,唔明點解都是差不多大小的??

回復

wct119 發表於 2012-6-1 15:44:26 |顯示全部樓層
HLAM  恭喜, 生長迅速喎! 見d泥好濕, 係咪每日都要淋好多水?

在公司,我用苗盆播種,經常有水在盆底,但平時冇咁濕.
咁濕係因為我打側左個苗盆來影相.
回復

wct119 發表於 2012-6-8 10:43:54 |顯示全部樓層

至 8/6 的最新結果:

104# 的小苗出第四對葉:

大得好快喎! 請問要不要俾佢地曬下呢?  發表於 2012-6-8 17:37
回復

lok_1980 發表於 2012-6-8 11:00:59 |顯示全部樓層
我都終於影到佢地了,等我放上來先。
2012-06-08 07.46s.JPG
回復

wct119 發表於 2012-6-8 18:29:24 |顯示全部樓層
HLAM  大得好快喎! 請問要不要俾佢地曬下呢?

曬唔到,放向北窗邊,有明亮散射光,晴天中午時份光照度介於 4000 至 6000 lux.
回復

wct119 發表於 2012-6-14 12:19:57 |顯示全部樓層
至 14/6 的最新結果:

110# 的小苗出第五對葉:

14/6 Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗出第五對葉

14/6 Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗出第五對葉

你俾咩佢地食架........大得咁快..........  發表於 2012-6-14 14:25
回復

Alaska 發表於 2012-6-17 16:04:56 |顯示全部樓層

我這些是 5 Jun 影的現在已經再大D, 係咪要開始去弱留強摘左D弱小 還是可以再等佢大D先?

回復

wct119 發表於 2012-6-20 09:22:49 |顯示全部樓層
lok_1980  你俾咩佢地食架........大得咁快........

1/8 濃度 [成長液], 1/8000 花寶二號.

Achimenes erecta 'Tiny Red' 幼苗期所使用的花肥

Achimenes erecta 'Tiny Red' 幼苗期所使用的花肥

18/6 的生長狀況

Achimenes erecta 'Tiny Red' 幼苗 18/6 的生長狀況

Achimenes erecta 'Tiny Red' 幼苗 18/6 的生長狀況

至 20/6 的最新結果:

113# 的小苗出第六對葉:

Achimenes erecta 'Tiny Red' 幼苗 20/6 長出第六對葉

Achimenes erecta 'Tiny Red' 幼苗 20/6 長出第六對葉

利害,叻﹗﹗﹗  發表於 2012-6-23 12:38
乜咁細棵就要施肥啦?!如果有雨落我都會儲低d雨水黎淋佢地既,但我d剩係出到第四對葉=_=  發表於 2012-6-22 11:01
大得好快喎....仲生得好靚呀  發表於 2012-6-20 14:04
回復

wct119 發表於 2012-6-22 22:51:42 |顯示全部樓層
robokon  乜咁細棵就要施肥啦?!如果有雨落我都會儲低d雨水黎淋佢地既,但我d剩係出到第四對葉

最初三星期是沒有施肥,到出第三對葉時才加幾滴 [成長液] 在淋花的水裡,然後漸漸增加濃度.

22/6 的進展:

Achimenes erecta 'Tiny Red' 22/6 的進展

Achimenes erecta 'Tiny Red' 22/6 的進展

最大的葉片約有尾指指甲大小.
回復

wct119 發表於 2012-6-27 11:34:16 |顯示全部樓層

至 27/6 的最新結果:

種在家中的小苗,在 20/5 將小溫室中的 49 粒發芽種子移植入苗盆,現存約 30 小苗.

在家中的 Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗

在家中的 Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗

種在公司中的小苗,左上角有白色貼紙的兩格小苗的種子經過伽瑪射線處理,最早 4 天已發芽,現存約 30 小苗.

在公司的 Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗

在公司的 Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗

116# 的小苗出第七對葉:

Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗出第七對葉

Achimenes erecta 'Tiny Red' 小苗出第七對葉

預算未來幾天會將部份小苗移植上盆.

出動到伽瑪射線...  發表於 2012-9-21 17:57
回復

wct119 發表於 2012-7-4 10:41:03 |顯示全部樓層

至 4/7 的最新結果:

家中的幼苗:

Achimenes erecta 'Tiny Red' 家中幼苗在 4/7 的生長狀況

Achimenes erecta 'Tiny Red' 家中幼苗在 4/7 的生長狀況

家中的幼苗在 2/7 開始將花肥濃度增加至 1:6000

公司中的幼苗

Achimenes erecta 'Tiny Red' 公司中幼苗在 4/7 的生長狀況

Achimenes erecta 'Tiny Red' 公司中幼苗在 4/7 的生長狀況

公司中的幼苗在 28/6 開始將花肥濃度增加至 1:6000 花寶二號及 1/6 成長液

在 30/6 至 2/7 打風期間,因防天氣陰暗而將公司中的幼苗種植光源改用 24W x 3 T5光管,光度約 13000流明, 每天照射 12 小時,
3/7 上班,發現少部份幼苗葉片變黃,整體都有一層黃氣,葉片向下彎曲,生長速度明顯較家中幼苗慢,立即放回向北窗邊.
4/7 感覺整體黃氣消退.

最新目標: 8月尾9月初開第一朵花.

我嗰d都仲係細細粒咋~~  發表於 2012-7-31 09:41
點解我d唔係好識大, 上星期仲夭折咗,可能太濕熱 @@  發表於 2012-7-23 09:57
唔係用左催化劑呀^^大得咁離譜, 我個啲簡值冇咩長大過呀, 嗚嗚嗚............  發表於 2012-7-8 15:31
劲呀!!!赞!!!  發表於 2012-7-7 18:49
好利害~ 大得好快呢~  發表於 2012-7-5 10:32

評分

查看全部評分

回復

Shuen 發表於 2012-7-30 19:55:14 |顯示全部樓層
今天把苗排得分開點, 順便拍拍照~
發芽10粒, 目前長得比較大的有6粿.
偶爾還會看到有種子發芽, 不過很快就消失不見.

Achimenes erecta 'Tiny Red'

Achimenes erecta 'Tiny Red'
回復

wct119 發表於 2012-8-21 23:56:58 |顯示全部樓層
Breeze  好利害~ 大得好快呢~

多謝 Breeze 大大加分,更加恭喜你榮升中級園丁.

劍狼  你好強呀, 咁快種到咁大, 我的還是小小苗.
biyun  劲呀!!!赞!!!
childplay  真係好勁~成擔心機~

多謝各位讚賞.

qcchan1  好犀利呀! 我d就不幸喇,好似唔識大咁,打完風之後重得番幾粒咋,遲D再睇下會唔會大啦......
andyman  唔係用左催化劑呀^^大得咁離譜, 我個啲簡值冇咩長大過呀, 嗚嗚嗚...........
小Con子  點解我d唔係好識大, 上星期仲夭折咗,可能太濕熱 @@
mrsbearbear  我嗰d都仲係細細粒咋~~

'Tiny Red' 的種子細如微塵,所含養份只夠發芽用,不足維持生長,所以我相信種子一發芽就要有明亮光照以便進行光合作用,更要及早施淡肥,我用的是萬份之一濃度,另外更加要保濕.

robokon  咁應該有日光好定led或者光管好呢 屋企向西,一日會直接晒到一,兩個鐘頭太陽 D葉片真係有向下彎曲情況發生

我的是放向東南窗台邊,有明亮光照,有部時間太陽都晒到.不宜又晒又焗.

最新報告: 有幾株出緊花蕾

明天上圖.

咁快有花蕾, 真係要俾個"叻"你.  發表於 2012-8-22 09:59
向東最有利植物生長呀, 咁快就有花, 利害呀~~~ 可惜我D種子發唔到芽, 慘慘~~  發表於 2012-8-22 00:07
回復