Achimenes erecta 'Tiny Red' 種籽種植比賽~10/6 updated

作者: sunsunsun 发表于 2012-5-6 00:05:18
15940 170

23/5 比賽程況報告
有三位花友的種籽已發芽, 發需時芽7-10天, 各位花友可作參考, 鮮採種籽活性良好, 所分享的種籽已有花友證明發芽率近100%, 可喜可賀。

Achimenes erecta 'Tiny Red' 開花結果有種籽
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 9&fromuid=46040

Achimenes erecta 'Tiny Red' 種籽種植比賽~名單公佈
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4&fromuid=46040

請各位參加左比賽既花友, 將種植情況於此報告, 同時各花友可將種籽種植心得互相交流以提高各花友經驗, 多謝各花友參加此次比賽,
歡迎花友定期POST 相, 讓大家學習學習。

是次參加者
種籽派完為止。
開始時間:即時
1. 小野貓 (喵~我想參加~謝謝~)
2. keibp (謝謝) 8/5寄出回郵
3. 史華茲 (謝謝) 5/5寄出回郵
4. Wai Wai (Thanks) 5/5寄出回郵
5. lok_1980 (咁我又夠位喎,我又試)
6. sa仔(ths!) 4/5寄出回郵, 5/5收到
7. H2O (thanks) 4/5寄出回郵
8. 曖娜娜子(紅得好sharp, 好鐘意~希望抽中^^) 5/5寄出回郵
9. chingyi724(等我又冒住生命危險join埋1份) 4/5寄出回郵
10. mrsbearbear (我都想玩, tks) 4/5寄出回郵, 5/5收到
11. 小卡(唔知我可唔可申請呢?) 4/5寄出回郵
12. N-Blythe (支持)  ~~讚助喜蔭Ep. Pink panther 中株、Episcia 'Tiger Stripe'  中株AV小苗(3份,名字待定) 5/5寄出回郵
13. panda8666 好靚啊..... 我近來多了很多地方種AV.... 我可以種得好好的..... ^^
14. UNIFORM (THX)
15. jasminecatcat (我都想玩呀~Thanks!) 5/5寄出回郵
16. qcchan1 (謝謝~~) 4/5寄出回郵
17. shuen (THXXXX!) 4/5寄出回郵, 5/5收到
18. workingbee (我又玩)
19. mandy41leung(謝謝~~)
20. mummy (the last one)
21. 小Con子 4/5寄出回郵
22. warahahaha 7/5寄出回郵
23. wct119 (玩到咁大,點可以唔玩埋一份) 5/5寄出回郵
24. andyman (比個機會我呀, thx) 4/5寄出回郵
25. Alaska  4/5寄出回郵
26. 貓貓兔 (好似好好玩,希望有機會試下) 7/5寄出回郵
27. K.Manchu(好靚, Thanks ) 4/5寄出回郵
28. biyun(唔好漏咗我呀!) 3/5寄出回郵
29. Joe0101 (唔知係咪太遲呢?  咁多人參與, 好似好好玩, 未種過想試吓!) 8/5寄出回郵
30. 小孩子(太好了,THANKS!) 7/5寄出回郵
31. esmonhk (thanks)
32. HLAM (好開心, 嘗試種新植物)
33. 劍狼 (thank you)9/5寄出回郵
34. Robokon
35.lisayip(thanks, 新手想試種)
36. anhiwan (遲到好過冇到^^謝謝!)
37. herok800 (Thanks!)
38. Jamken (如果仍有就好了 !).
39. creocean (第一次做了會員, 好想有份參加, 希望都有份啦 ! 謝 !)
40. bigpig603  (咁多人參加, 我又想種下 ^^,thx )
41. ternna(还有么,有没有都先谢谢啦)
42. homa (請問還有嗎, thanks!)
43. Dogdog886

評分

查看全部評分

edward 發表於 2012-5-6 00:09:11 |顯示全部樓層
好呀!!!
等我坐頭位睇靚花....
sunsunsun 發表於 2012-5-6 00:11:41 |顯示全部樓層
edward 發表於 2012-5-6 00:09
好呀!!!
等我坐頭位睇靚花....

等到佢開花就真係要半年後, 好慢長架
edward 發表於 2012-5-6 00:27:15 |顯示全部樓層
我知道了....
不過可以睇下d花友d戰況,
吸取經驗後出擊,
成功在望....
lok_1980 發表於 2012-5-6 00:45:27 |顯示全部樓層
我盡拎種子開始先得,設有乜野獎先?
Alaska 發表於 2012-5-6 00:45:33 |顯示全部樓層

我這個陪跑的來報到

120504 種子已收~
120506 種子已播
120516 嫩芽已發
120605 小小小苗
george 發表於 2012-5-6 01:02:34 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-5-6 00:45
我盡拎種子開始先得,設有乜野獎先?

最快開花的一位花友,佐治送他一包 500g 的美能安A,雖然不太吸引,但算是一點獎勵吧!
sunsunsun, 誰家的長筒最先開花,屆時請告知,我會準備

有版主,有贊助,幾好噃。  發表於 2012-5-8 19:47
咁要加油囉!  發表於 2012-5-6 11:57
咁我要加油加油了,獎品愈來愈多,愈來愈吸引了。  發表於 2012-5-6 01:13
wow~~~我要加油~go~go~go~  發表於 2012-5-6 01:05
曖娜娜子 發表於 2012-5-6 01:08:19 |顯示全部樓層
報名~報名~
DeNel 發表於 2012-5-6 01:42:34 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-6 01:02
最快開花的一位花友,佐治送他一包 500g 的美能安A,雖然不太吸引,但算是一點獎勵吧!
sunsunsun, 誰家 ...

George Gor 加碼,小弟又趁下熱鬧,最快開花的花友,小弟會送一盆Yukako的小苗, 第2名和第3名都會有其他品種的十字小苗。(但不保證開到十字,因為栽種環境不同,不能寫包單。)   

謝謝Karine的評分。

評分

查看全部評分

biyun 發表於 2012-5-6 06:54:51 |顯示全部樓層
哇哇哇~~~我系最早發信GA?不過我系順德,可能系最遲收信既都未定呢。
我會比心機既,大家努力攞獎呀!!
各位大大繼續加碼獎品啊!!
biyun 發表於 2012-5-6 07:06:03 |顯示全部樓層

建議加幾個獎:
造型獎(植株整體造型極靚者)
整體獎(植株造型與花盆配合得極好者)
花量獎(單株開花量最多者)
攝影獎(上傳圖片最靚者)
發芽獎(種子出芽最多者)

……

參加既花友咁多,獎品又豐富,設多幾個獎,皆大歡喜啦………………
HLAM 發表於 2012-5-6 10:44:11 來自手機 |顯示全部樓層

有機會實習種其他植物,我想參加,還可以報名嗎? 是不是要去取種子?
sunsunsun 發表於 2012-5-6 11:56:09 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-6 01:02
sunsunsun, 誰家 ...

收到, 感激G大
sunsunsun 發表於 2012-5-6 11:59:04 |顯示全部樓層
HLAM 發表於 2012-5-6 10:44
有機會實習種其他植物,我想參加,還可以報名嗎? 是不是要去取種子?

係, 仲有,請到這裡取報名及取種籽

Achimenes erecta 'Tiny Red' 種籽種植比賽~名單公佈
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 4&fromuid=46040

謝謝! 已經排隊. 係咪要等通知呢?  發表於 2012-5-6 16:36
sunsunsun 發表於 2012-5-6 12:02:45 |顯示全部樓層
biyun 發表於 2012-5-6 07:06
建議加幾個獎:
造型獎(植株整體造型極靚者)
整體獎(植株造型與花盆配合得極好者)

多謝建議
andyman 發表於 2012-5-6 12:09:52 |顯示全部樓層
剛收到了, 我會努力架, 大家加油。
PS: 請問有冇"最有勇氣奬"呀

你率先得獎——最早收得種子獎!哈哈!!  發表於 2012-5-6 14:38
貓貓兔 發表於 2012-5-6 14:44:04 |顯示全部樓層
報到~
唔知會唔會有“最慢開花獎”,等我有機會攞
andyman 發表於 2012-5-6 15:30:56 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2012-5-6 12:09
剛收到了, 我會努力架, 大家加油。
PS: 請問有冇"最有勇氣奬"呀

TO BIYUN : 你率先得獎——最早收得種子獎!哈哈!!  

咁有咩奬品架
chingyi724 發表於 2012-5-6 22:35:24 |顯示全部樓層
呵呵~琴日收到今日播左種lu~~^^
小卡 發表於 2012-5-7 10:05:40 |顯示全部樓層
等我收藏佐佢先