求蘆薈種植

作者: poohpau 發表于 2012-4-29 13:08:46
2502 7
朋友分左一盆蘆薈俾我, 大家知唔知lee個係咩品種呀, 淋水方面又咩要注意架, 我有成10日冇淋水, 今日覺得佢有啲乾就同佢淋左水, 但我怕淋得多水, 淨係淋左少少, 咁我又要隔幾耐再淋好呢??
Monk's 發表於 2012-4-29 15:23:40 |顯示全部樓層
蘆薈淋水都是寧缺勿濫,泥土全乾再淋都不要緊,但要淋就要淋到盆底出水,只是表土濕的話根是吸收不到的

給妳的蘆薈多些陽光吧.
回復

poohpau 發表於 2012-4-29 15:37:07 |顯示全部樓層
依你說法, 就算泥全乾它都不會謝, 我下次嘗試用竹籤插入泥中, 看看有沒有泥黏住再淋水吧...
回復

mingfunming 發表於 2012-4-29 22:39:32 |顯示全部樓層
好像光線不足,好瘦...
回復

poohpau 發表於 2012-4-29 22:58:37 |顯示全部樓層
唔知喎, 佢俾我嗰陣都係咁個樣, 會唔會係蘆薈BB來呢...
回復

nel613 發表於 2012-4-30 00:26:15 |顯示全部樓層
佢都有返禁大,唔算BB SIZE......E隻蘆薈食唔食得?

想請問點分食唔食得??? 咁樣好似都差唔多  發表於 2012-4-30 01:03
回復

leoleo 發表於 2012-4-30 00:27:58 |顯示全部樓層
都已經唔係bb多肉植物不應該這麼瘦
我的蘆薈之前都是這樣,我的做法是幾天檢查一次,泥還濕,就過幾天再檢查,真的乾了,才澆透,我試過太濕,就會有蟲,爛根  救得很辛苦
陽光方面,我就盡照的,照全日,給他最多陽光
而你想他健康點,我勸你剪掉幾片葉,集中一點

以上都是我的做法,有甚麼錯的地方,請各位大大指教
回復

nel613 發表於 2012-4-30 00:44:31 |顯示全部樓層
但是我比較求其,由葉可知要唔要,唔係老葉..如果你輕輕按一下或搖下佢 重重地脹晒 又有彈性,,就代表夠水,相反就不足...
要看看你棵植物根系,吸引能力好唔好,我那幾棵很受水,一日一次都可以冇事,好健康...
老葉可留,,,水可以多,但要有太陽..唔好又濕又熱又空氣唔流通,好快壞根,棵蘆薈會走出來...
回復