日日上天台

作者: candylpy 發表于 2012-4-27 13:29:01
37261 441
candylpy 發表於 2012-5-11 12:19:41 |顯示全部樓層
181454_10150887943654153_791149152_9484513_2102309493_n.jpg 305675_10150887943429153_791149152_9484512_1721729195_n.jpg
無花果苗甩淨兩塊葉咋, 點算好.

兩條虫好肥.

550598_10150887942619153_791149152_9484507_407773990_n.jpg 149365_10150887942284153_791149152_9484506_1616206166_n.jpg

粟米唔好留側芽呀, 快啲摘走佢啦, 的營養喎夠分架^^  發表於 2012-5-11 12:42
條蟲...食到咁肥都有...!!! 我多數捉左佢地,再畀我老爺隻雀食~~wakaka~~  發表於 2012-5-11 12:24
回復

candylpy 發表於 2012-5-11 13:00:00 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-5-11 12:19
無花果苗甩淨兩塊葉咋, 點算好.

收到, 一陣上天台摘左側芽先, 唔該晒.
回復

mikecho 發表於 2012-5-11 14:48:11 |顯示全部樓層
無花果落葉一般是因為缺過水、土太肥或未腐熟肥燒根進而爛拫,它是榕属的,理論上不怕水(要看品種)甚至水培都可以,根也像榕樹打橫生的,盆用闊不用深,因闊葉樹夏天蒸發量大,建議盆栽的盆底浸着水,以防失水
回復

mikecho 發表於 2012-5-11 14:58:43 |顯示全部樓層

用發泡胶箱的話,在箱边打洞,不在底部,留兩吋位存水,放肥不要放近樹干,要放近盆邊
回復

candylpy 發表於 2012-5-12 16:02:28 |顯示全部樓層
回復

candylpy 發表於 2012-5-15 13:13:20 |顯示全部樓層
棵Basil好似開花
豆角
櫻桃羅卜
通菜
都係豆角
唔記得係咪南瓜
回復

candylpy 發表於 2012-5-16 13:37:35 |顯示全部樓層
今日又唔駛淋水
回復

candylpy 發表於 2012-5-16 13:42:45 |顯示全部樓層
發泡膠箱留起左
回復

menthol 發表於 2012-5-16 14:16:39 |顯示全部樓層
羨慕噢,我都好想有個天台比我種野
回復

candylpy 發表於 2012-5-16 16:41:17 |顯示全部樓層
今晚試下好唔好食先
回復

candylpy 發表於 2012-5-17 12:50:52 |顯示全部樓層
各位高人, 呢棵係咪都應該係Basil?
回復

noel_tt 發表於 2012-5-17 13:12:12 |顯示全部樓層
你好, 原來, 你我是居往得很近.

你有冇比肥給無花果? 你的C 瓜, 現在怎樣?

我家下仲種緊栗米, 隔離17號都種緊, 睇下到時有無花女嘞.  發表於 2012-5-17 14:14
今日見到疑似花女物體, 但佢個樣好弱, 所以都不敢抱太大希望.  發表於 2012-5-17 14:14
佢返黎時落左一次肥, 次後不停咁甩葉, 我都唔敢再比肥佢住嘞.  發表於 2012-5-17 14:13
終於比你發現左添.  發表於 2012-5-17 14:12
回復

noel_tt 發表於 2012-5-17 14:16:35 |顯示全部樓層

你落D什麼肥比無花果? 你棵果是買回來 或插枝,  你要旱晚灑水.

上星期6, 我上過 17号天台, 嘩佢條c 瓜好大, 佢D栗米好細棵. 不過今朝佢同我講, 佢D通菜比蟲吃咗好多.

你種香瓜嗎? 我發咗苗. 還有長茄子種子你要嗎?

我有潺菜種子你要唔要呀, 我痕痕地種下架咋, 我老公唔食架, 種完分分鐘都係我一個人食.  發表於 2012-5-17 15:23
香瓜我唔種嘞, 你見我都無咩位啦HAHA  發表於 2012-5-17 15:22
佢講個D虫我都捉唔少, 前一排真係日日係天台玩捉虫, 你睇返我之前既相都有呀, 呢隻虫好鬼大食架.  發表於 2012-5-17 15:22
佢寫有機肥咋, 一粒粒既. 上星期出左深水步買左雞屎肥, 等好天先落其他植物到.  發表於 2012-5-17 15:20
回復

candylpy 發表於 2012-5-17 15:21:06 |顯示全部樓層
我叫楊太佢用不織布袋裝住條絲瓜, 佢話唔駛喎.

我冇花女, 楊太就大把花女, 你都好似得花仔, 現在有花女嗎?  發表於 2012-5-17 15:43
我種冇花女, 楊太就大把花女, 你都好似得花仔, 現在有花女嗎??  發表於 2012-5-17 15:39
之前楊太食咗1條C瓜, 可能佢感覺無蟲蟲.上星期6, 我見到第二條長C瓜, 我都有叫佢用不織布袋. 佢真勁, 都是同一批種子, 我種花女, 佢大把花女, 你呢?  發表於 2012-5-17 15:37
回復

candylpy 發表於 2012-5-17 15:32:49 |顯示全部樓層

終於見到生女.

叻叻  發表於 2012-5-17 16:09
回復

noel_tt 發表於 2012-5-17 16:07:44 |顯示全部樓層
相信, 你見過我的無花果, 我主要比黑雞C, 羊C, 蛋殼粉, 米水. 每星期簿施1樣肥. 佢就快高長大.希望你無花果都一樣.

其實你天台都好大, 好整齊, 我最喜愛你個防蟲網, 你好叻呀.

謝謝你的潺菜種子, 你有空, 可放入我信箱. 我有節瓜, 紫豆角, 日本紅肉蜜瓜 種子, 你想種請出聲. 我地可以齊齊, 又可以借仔花, 你要有機殺蟲水(苦X 油)嗎? 我有開希咗.

我時時和一個瘦瘦地男人打招呼, 佢講佢住你這座,他是你先生嗎? 不過我唔知見過你未呢??

插左係你信箱到.  發表於 2012-5-17 17:19
你話瘦瘦的係樓下姑奶個老公. 我老公係肥佬黎架.  發表於 2012-5-17 16:39
個防虫網我係淘寶訂人地整蚊帳的架, 然後根據自己喜好的尺寸而砌, 所以咪你有無興趣整返個.  發表於 2012-5-17 16:39
回復

catcatduck 發表於 2012-5-17 16:12:24 |顯示全部樓層
Hi Candy can you tell me where is 深水步買左雞屎肥 shop address and how much ??? thanks !!!!

佢話名好似係陳振潮. 10.-/包  發表於 2012-5-17 16:37
回復

catcatduck 發表於 2012-5-17 16:38:05 |顯示全部樓層
OK thankyou  !!!!
回復

noel_tt 發表於 2012-5-17 17:27:39 |顯示全部樓層
candylpy : 插左係你信箱到.

====================

多謝分享.
回復

candylpy 發表於 2012-5-19 10:56:37 |顯示全部樓層
點解入左袋都咁既樣?

青椒好大隻嘞

插通菜仲發過用種子, 插左兩日已有葉

洛神花開花

秋葵開花

回復