日日上天台

作者: candylpy 發表于 2012-4-27 13:29:01
37259 441
lola 發表於 2012-5-1 06:21:14 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-4-30 21:20

請問紅菜頭幾月種
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 09:15:55 |顯示全部樓層
種植安排 :

1. 品種分類
- 按農作物的科 (Family) 來分類. 一般而言, 同科的農作物, 在生長形態, 種植方法和害蟲侵害情況等方面會有類似之處, 我們應避免連作.

品種

蔬菜

十字花科

白菜, 菜心, 芥菜, 椰菜, 西蘭花, 蘿蔔

豆科

豆角, 四季豆, 黃豆

葫蘆科

青瓜, 毛瓜, 絲瓜, 苦瓜

茄科

蕃茄, 茄子, 辣椒

菊科

生菜, 油麥

繖形花科

莞茜, 西芹, 甘荀

藜科

菠菜, 君達菜, 紅菜頭

2. 季節分類
- 根據蔬菜種植的季節分類. 每種蔬菜的生長條件各有不用, 需要在合適的時節內種植. 否則, 植株會較易遭受病害感染, 令收成品質變差, 甚至生長不良.

春夏季 :
- 葉菜類 : 芥菜, 白菜, 莧菜, 潺菜, 通菜, 蕃薯葉.
- 花果類 : 青瓜, 節瓜, 豆角, 矮性四季豆, 茄子, 粟米, 秋葵.
- 根莖類 : 蕃薯
- 香草類 : 香茅, 芸香, 臭草, 羅勒, 九層塔, 辣椒, 紫蘇.

秋冬季 :
- 葉菜類 : 白菜, 芥菜, 芥蘭, 菜心, 生菜, 芹菜, 椰菜, 君達菜.
- 花果類 : 荷蘭豆, 蕃茄, 粟米, 萬壽菊.
- 根莖類 : 芥蘭頭, 紅菜頭, 甘荀, 蘿蔔.
- 香草類 : 茴香, 蔥, 蒜, 薄荷, 香蜂草, 迷佚香.

3. 收成時間分類
- 瞭解農作物的生長周期, 有助種植者掌握收成的時間. 有時即使同一種作物, 收成期也可以有所不同, 如菜心便有50日, 60日和70日等種類.

14日內 : 芽菜
20-40日 : 莧菜, 白菜仔, 其他菜苗.
40-60日 : 白菜, 生菜, 芥蘭, 潺菜, 玉豆.
60-80日 : 粟米, 豆角, 大多數瓜類.
80-100日 : 椰菜, 蘿蔔, 冬瓜.
100-120日 : 紅菜頭, 西芹.
多於120日 : 蕃薯, 芋, 薑.
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:11:36 |顯示全部樓層
1/5 現有農作物情況

另一棵青椒有三個椒仔.

另一棵青椒有三個椒仔.

另一棵青椒有三個椒仔, 要包包佢嘞, 如果唔係就益左果蠅.

回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:12:29 |顯示全部樓層
生菜, 係時侯搞掂你嘞.
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:13:18 |顯示全部樓層
小白菜, 我等多你一/兩個星期先對付你.
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:14:11 |顯示全部樓層
生律生菜, 睇見你都無胃口食你.
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:15:38 |顯示全部樓層
栗米, 我等你快高長大.
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:18:46 |顯示全部樓層
日本蕃薯

呢到有三隻品種既蕃薯, 唔知咩名, 人地比我時都係一堆數字...

呢盆蕃薯不停咁黃葉, 有咩問題呢?
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:21:11 |顯示全部樓層

呢盆勝瓜勁混吉, 生仔唔生女.

我盆青家都係混吉,生女唔生仔...  發表於 2012-5-2 04:38
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:21:56 |顯示全部樓層
四月落種的勝瓜.
回復

candylpy 發表於 2012-5-1 16:22:52 |顯示全部樓層
A 菜, 原來係唔岩時侯, 所以大得好慢.
回復

candylpy 發表於 2012-5-4 13:33:10 |顯示全部樓層
食得

有三粒青椒

呢棵好弱
回復

candylpy 發表於 2012-5-4 13:36:19 |顯示全部樓層
292121_10150816474334153_791149152_9435130_7314928_n.jpg 576775_10150816474484153_396541538_n.jpg

今日又整多個

個網好似無落到最底?  發表於 2012-5-4 13:53
回復

littlekaka 發表於 2012-5-4 20:28:33 |顯示全部樓層
假既假既, 一個咁令人羨慕, 可以種到咁多農作物既地方冇可能係天台黎既,

尼道明明就係"我想住既地方".......阿努阿.......逃.
回復

Chunchun 發表於 2012-5-4 21:51:49 來自手機 |顯示全部樓層
隔蟲網好靚又實用呀
回復

tamb16 發表於 2012-5-4 22:01:45 |顯示全部樓層
candylpy 發表於 2012-4-30 12:25
洛神花係咪開始出花蕾?

開完花可否寄些種子給我呀???

唔駛等開花丫, 我仲有幾粒野係到, 係就寄比你.  發表於 2012-5-4 22:11
回復

tamb16 發表於 2012-5-4 22:16:33 |顯示全部樓層
tamb16 發表於 2012-5-4 22:01
開完花可否寄些種子給我呀???

多謝你呀!你可否給你的e-mail 我,以便回覆你地址呀!
回復

candylpy 發表於 2012-5-5 12:09:07 |顯示全部樓層

今日係12蚊店買, 8號盆
回復

candylpy 發表於 2012-5-5 16:28:45 |顯示全部樓層
今朝係天台秋葵葉到捉虫虫, 至少四/五十條, 搵野裝住後扲返屋企餵魚, 今日唔駛再餵魚嘞, 飽晒啦
回復

candylpy 發表於 2012-5-8 13:38:08 |顯示全部樓層
150107_10150853384369153_791149152_9467936_725138222_n.jpg 525935_10150853374049153_791149152_9467932_3568303_n.jpg 540230_10150853394779153_791149152_9467941_451455784_n.jpg
唔知咩虫, 搵極都搵唔到, 只見葉面有排泄物...

栗米大左好多

小花菜摘得

581364_10150853405229153_791149152_9467947_1185083674_n.jpg 579041_10150853410604153_791149152_9467950_2136559865_n.jpg
秋葵已經每日捉虫同用水洗葉, 但都不停有虫蛋係到.
回復