魚缸照

作者: friday 發表于 2008-4-5 22:03:37
9030 70
seasonsjoe 發表於 2008-4-22 05:28:47 |顯示全部樓層
原帖由 friday 於 2008-4-21 21:19 發表
蚌和葵 都怕熱,  
反而草皮珊瑚 算是耐熱和易養
請問chiller是最好嗎 ?有什麼adv. 呀 ??

怕電費貴, 就用風扇吹, 最好唔過30度!!

如果唔用鹵仔, 30度內還算容易keep....萬一養些需強光的珊瑚, 就取捨一點了..
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-22 09:06:10 |顯示全部樓層
我無用鹵仔, 只有兩支T5管 for 20寸缸, 係咪唔光呀?
你個link 我早就讀過啦, 很好的文章, 還有圖, 就係因為你個條link, 搞到我好鬼想養蚌~
回復

friday 發表於 2008-4-22 13:07:53 |顯示全部樓層
如果養珊瑚, 兩支T5管多數唔夠光..
不過, 可以養葵, 太陽花, ...
回復

ar424b 發表於 2008-4-22 16:59:17 |顯示全部樓層
唔,魚缸的水深才是燈具選擇的考慮要素,
除了MH外,坊間較普及會有T5HO或VHO,
上述都能應付大部份珊瑚的需要,
假設只用快子管或普通T8管,
那麼菇,鈕釦,手指,皮革,太陽花等都勉可。
水溫持續超過30度,珊瑚的共生藻會bye bye(即白化)
死去的珊瑚產生的亞摩里亞好快會將魚缸弄成一池死水。
除非很有經驗,否則只得十零L水的Nano tank非新手所能handle,
魚街大黑店的display nano缸只是不停貨如輪轉,勿被誤導。
回復

friday 發表於 2008-4-22 23:08:18 |顯示全部樓層
講得好 ...:   

快子管或普通T8管,最多12吋水深..
回復

Tony 發表於 2008-4-22 23:35:44 |顯示全部樓層
原帖由 ar424b 於 2008-4-22 16:59 發表
唔,魚缸的水深才是燈具選擇的考慮要素,
除了MH外,坊間較普及會有T5HO或VHO,
上述都能應付大部份珊瑚的需要,
假設只用快子管或普通T8管,
那麼菇,鈕釦,手指,皮革,太陽花等都勉可。
水溫持續超過30度,珊瑚的共生藻會bye bye(即白化)
...

大黑D野我覺得好似比較貴 (淡水)
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-22 23:46:42 |顯示全部樓層
唔該晒呀.請問可否幫我診斷多少少呀? 唔該晒呀~

20(長)x13(闊)x14(高)寸 的缸.
兩支T5  唔夠的話, 加多一支? or兩支? 
我打算會加小型電腦風扇(四隻連成一體過種)吹住水面,加夏天定時日間開幾個小時空調.應該可以渡夏喇?
唔好意思呀,我對數學野係十分極之唔 sensitive架,我試過自己計,但最好都係計錯左. 謝謝諸位幫助呀~
回復

Tony 發表於 2008-4-23 00:18:32 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-22 23:46 發表
唔該晒呀.請問可否幫我診斷多少少呀? 唔該晒呀~

20(長)x13(闊)x14(高)寸 的缸.
兩支T5  唔夠的話, 加多一支? or兩支? 
我打算會加小型電腦風扇(四隻連成一體過種)吹住水面,加夏天定時日間開幾個小時空調.應該可以 ...

好似話D水會蒸發得好快
我個蝦缸都想用風扇 ,因為冇錢買水冷 ,唯有日日add水啦

回復

cross 發表於 2008-4-23 09:27:10 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-4-23 00:18 發表

好似話D水會蒸發得好快
我個蝦缸都想用風扇 ,因為冇錢買水冷 ,唯有日日add水啦

蝦是很易熱死的
回復

ar424b 發表於 2008-4-23 10:30:27 |顯示全部樓層
金魚街好多T5管只能滿足照明需要,
真正for水族用的(either salt or fresh water)產品不多,
大陸制品的K數和色溫好參差,
反而T8粗管就有較多日本和歐美的水族品牌選擇,
20” 缸,通常會用18” 管或2 Pin的快子管,
如果用水族產品的甚麼四頭風扇,
不如到電腦商場揀些夾扇較果更好,
如果真要選擇水冷,
那些使用制冷晶片的chiller效果一般,
而國內產品運作時亦較嘈,
所以還是看看易手有沒有Teco或fishcooler這些牌子,
而我因為怕嘈和熱,
所以就用分體機改裝為水冷的。
回復

Tony 發表於 2008-4-23 21:23:09 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-4-23 09:27 發表

蝦是很易熱死的

我知,而家咪煩緊呢個問題囉..........
水冷就冇可能ga啦 ......唯有諗吓冷氣/風扇啦

回復

friday 發表於 2008-4-23 21:28:06 |顯示全部樓層
用 "小型電腦風扇(四隻連成一體過種)吹住水面 " 的方法 沒有太大效用, 溫度唔會好低, 再者, 會嘈d ,

水深d , 效果低d,  水面面積細d, 效果又低d...

如果缸好大,  分體機改裝為水冷的 最好,
回復

KUNO 發表於 2008-4-24 00:45:30 |顯示全部樓層
水冷的電費都算有限,因為不是長開壓縮機的.
但一個400L大缸用三支大鹵,就算一日只開8小時的話這筆電費都認真可觀.
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-24 10:31:06 |顯示全部樓層
看過你們的建議,水母昨日去魚街買了4支一set的 T5 管.
至於水溫問題,因為個缸係放在家中最陰暗最遠離窗口的位置,到現在水溫大約是24-26度,現密切觀察天氣轉熱時的水溫,再作打算.
回復

seasonsjoe 發表於 2008-4-25 00:23:07 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-24 10:31 發表
看過你們的建議,水母昨日去魚街買了4支一set的 T5 管.
至於水溫問題,因為個缸係放在家中最陰暗最遠離窗口的位置,到現在水溫大約是24-26度,現密切觀察天氣轉熱時的水溫,再作打算. ...

t5用的是什麼牌子?
回復

jellyfishy 發表於 2008-4-25 10:11:26 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-4-25 00:23 發表

t5用的是什麼牌子?

是 aqua gem的東西~
回復

friday 發表於 2008-4-26 23:00:20 |顯示全部樓層
是 aqua gem的東西~ [/quote]

這東西 是 t5 24w x 4 嗎 ?

如果 24w 燈管,22.5 吋長,  可叫 t5ho,

t5ho 穿透度高過 t5 ..
回復

seasonsjoe 發表於 2008-5-4 05:54:24 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-25 10:11 發表

是 aqua gem的東西~

厘支 ? 如果相同都夠用.
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-5 00:34:38 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-5-4 05:54 發表

厘支 ? 如果相同都夠用.

嘩~ 六支喎, 我得四支呀~
昨天去番魚街想問清楚, 但老板們都話最近因為香港消費者位員會測試發現 t5ho有漏電問題, 所以成條魚街家下都收晒t5ho唔賣喎~
回復

seasonsjoe 發表於 2008-5-7 07:03:16 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-5 00:34 發表

嘩~ 六支喎, 我得四支呀~
昨天去番魚街想問清楚, 但老板們都話最近因為香港消費者位員會測試發現 t5ho有漏電問題, 所以成條魚街家下都收晒t5ho唔賣喎~ ...

diy 啦 ~
回復