魚缸照

作者: friday 發表于 2008-4-5 22:03:37
9028 70
jellyfishy 發表於 2008-5-7 08:48:36 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-4-24 00:45 發表
水冷的電費都算有限,因為不是長開壓縮機的.
但一個400L大缸用三支大鹵,就算一日只開8小時的話這筆電費都認真可觀.

kuno 大大~~ 嘻嘻~~ 想問多一些, 水冷部機係咪會製熱得很架??
回復

ar424b 發表於 2008-5-7 11:06:23 |顯示全部樓層
chiller 原理就是熱交換,放在室內就魚兒叫爽,人就呱呱叫
回復

jellyfishy 發表於 2008-5-7 11:22:38 |顯示全部樓層
原帖由 ar424b 於 2008-5-7 11:06 發表
chiller 原理就是熱交換,放在室內就魚兒叫爽,人就呱呱叫

咁好頭痛喎,見到d日本魚雜誌內日本仔都一定加個chiller,
但香港一般家庭咁細小的地方,加個chiller熱親自己好傻喎.
請問你地通常有乜解決方法? 淨係加風扇? 
回復

ar424b 發表於 2008-5-7 11:46:13 |顯示全部樓層
我用分體機改裝,另外有魚友會將個水冷放響屋外的窗口機位,當然這樣便用一段水喉會外露。
回復

bluemoon 發表於 2008-5-23 11:47:11 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-4-21 02:37 發表

水冷都係有限錢, 電費先至係甘 !

d人話水冷仲貴過人用冷氣 (電費)
聽到都震晒...

醫生哈 好掂咁喎
我果隻32度都冇事喎
回復

Exodus 發表於 2008-5-23 11:55:01 |顯示全部樓層
死喇
我plan緊個水陸缸係想用鹵仔加水冷架wo
雖然只係裝1/3水
但係咁咪熱死我自己+條數好襟計
回復

bluemoon 發表於 2008-5-24 13:22:23 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-5-23 11:55 發表
死喇
我plan緊個水陸缸係想用鹵仔加水冷架wo
雖然只係裝1/3水
但係咁咪熱死我自己+條數好襟計

你放植物定動物呀?
係軟體動物先係野...
回復

Exodus 發表於 2008-5-24 13:29:59 |顯示全部樓層
咁我d 植物都要降溫架嘛
回復

bluemoon 發表於 2008-5-24 15:54:14 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-5-24 13:29 發表
咁我d 植物都要降溫架嘛

降溫除左水冷仲有好多方法掛...

我地養魚ge, 用fanning就算ga la
水冷都廢事裝

係某d珊瑚海葵先咁嬌身嬌養...

同埋魚缸最主要熱力來源來自過濾器

回復

Exodus 發表於 2008-5-24 17:20:34 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-5-24 15:54 發表

降溫除左水冷仲有好多方法掛...

我地養魚ge, 用fanning就算ga la
水冷都廢事裝

係某d珊瑚海葵先咁嬌身嬌養...

同埋魚缸最主要熱力來源來自過濾器 ...

講d 黎分享下喇
回復

bluemoon 發表於 2008-5-24 18:20:32 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-5-24 17:20 發表

講d 黎分享下喇

多數人魚缸都用mechanical filtration. 一般人講過濾器就係指呢d.
Summer 果時, 放隻手落個過濾器度, 係勁熱ge.
因為話晒, mechanical filter都係電器, 而佢個motor同出水位近呢, 就勁熱
氣泵冇咁大問題, 因為空氣冇水咁導熱ma, 同埋個motor唔係好近

另一主要熱力來源係陽光--玻璃魚缸會有溫室效應 (唔係指環保果個)
所以養海洋生物多數都唔會放0係陽光直晒
不過你用來種野我就唔知, 我向來都係植物學白痴

降溫有以下方法:
1. 開人類用ge冷氣--不過玻璃缸要勁耐先降溫, 會加速水份evaporate, 海水缸ge話會影響salinity, 所以要成日加水
2. Fanning--0係魚缸上裝"峰線" (唔識打), 好過冷氣, 但係效率low, 同埋都係要時常加水 (冇冷氣咁密)
3. 水冷--最高效率, 但係貴到痴線ge方法, 我未用過, 唔好問我.

不過我d魚 32度都冇事

珊瑚怕熱係因為熱力會另佢地緊張,
緊張就會吐出体內共生藻,
導致唔靚, 同埋無法利用共生藻來光合作用
如果重要養份來自光合作用, 珊瑚就會死, 死之後就會溶, 溶之後就會污染水質
回復