紫色紫蘇, 修葉風乾

作者: lola 發表于 2012-4-22 09:37:33
8618 64
lola 發表於 2012-6-3 22:13:12 |顯示全部樓層

maijai 我太長氣啦, 打唔到咁多字, 想問埋個碟蒜泥下面碟碎佐, 是什麼東 西?你真係好nice 樣樣都回覆XD

*** 咪就係紫蘇和甜羅勒囉,不過記住不可以用金屬刀切,會變黑色的。其實今次用了薄蒜片,炸香好味D

maijai 係呀!呢度真係好多野學, 現在每日都入來刨post, 自己都開始種菜 生活, 等有成績開post交功課, 見到呢個茄子都想試吓整, 現在呢度d茄子 好鬼靚.

** 我而家都有種菜,每樣幾棵,好好玩,有耐熱菜芯,皇帝菜,莧菜,紅菜頭等
回復

lola 發表於 2012-6-4 08:55:51 |顯示全部樓層
cklife 插枝大約用15CM長度,摘剩最頂既兩三塊葉,插入水杯,依家天 氣好快生根。

*** 真係用了大概六七吋長度插枝,似乎還未出根。
回復

lola 發表於 2013-8-4 19:46:20 |顯示全部樓層
新的一年,新的開始。。。皺葉紫蘇也平淡化。葉大了很多。
回復

lola 發表於 2013-10-13 23:34:28 |顯示全部樓層

又到秋天吃大閘蟹的季節,紫蘇葉好大片。对照的是香港壹圓硬幣。
回復

Starter 發表於 2013-10-31 23:03:07 |顯示全部樓層
thegardener 發表於 2012-4-22 11:58
我果D都係sandyhf送的.

好紫.

你呢棵又大又紫好正wo
回復