返回列表 發新帖

綠紫蘇(分享完畢)

作者: cklife 發表于 2012-4-22 09:10:05
3352 52
qcchan1 發表於 2012-4-25 15:23:33 |顯示全部樓層
收到小苗啦,多謝晒呀!!   希望快高長大囉....
回復

新手農夫 發表於 2012-4-25 22:16:23 |顯示全部樓層
今日取得小苗了,多謝CK
回復

new1 發表於 2012-4-26 15:59:05 |顯示全部樓層
我不是NOW1, 是new1

唔好意思我打錯字..  發表於 2012-4-26 16:38
回復

happyamydog 發表於 2012-4-27 08:22:03 |顯示全部樓層
收到小苗,謝謝分享!
回復

new1 發表於 2012-4-29 16:10:38 |顯示全部樓層
thx for your sharing
回復

blud2433 發表於 2012-4-29 16:46:14 |顯示全部樓層
thank you for sharing
回復

cklife 發表於 2012-4-29 16:47:12 |顯示全部樓層
20分綠紫蘇小苗己全部送出,希望大家種植愉快。

多謝大家合作。
回復

cklife 發表於 2012-5-3 07:50:44 |顯示全部樓層
關於分享到既綠蘇小苗,大家可以既話,幫忙食一塊。
因為我係田攞一塊葉搓爛,聞到檸檬味,但無紫蘇味...

第一次成功發出芽,所以都唔知品種如何,大家比D意見...
因為我完全唔覺有紫蘇香味...
回復

wpwong 發表於 2012-5-3 08:49:17 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-3 07:50

小苗收到了...好, 稍後試完味再報告吧 ^O^
回復

empire 發表於 2012-5-3 10:14:48 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-3 07:50

hehe...其實我見到小苗時, 都有諗過佢係唔係青紫蘇, 因為同平時見開啲葉有啲唔同。而且, 同花友嘅青紫蘇又好似有啲唔同...
交功課, 綠蘇
我今朝剪咗塊葉, 陣間試吓味先。

PS, 其實真係好多謝你的分享, 要你特登到荃地站交收。(我見你提早成差唔多15分鐘就去到等我, 如果20個花友準時到達, 你就要等5個鐘(300min)喇。

========================================================
麥雅棠  我岩岩摘芯, 試左味. 係紫蘇呀! 可能係幼苗, 味道比較淡少少.  發表於 1 小時前
試咗, 第一口有一陣青草味, 饞開後有淡淡的青紫蘇味及薄荷味, 不是很純青紫蘇味。
唔知係咪因品種不同/不純, 還是嘗在幼苗階段, 不像日本料理上的那塊青紫蘇。

我岩岩摘芯, 試左味. 係紫蘇呀! 可能係幼苗, 味道比較淡少少.  發表於 2012-5-3 11:03
回復

cklife 發表於 2012-5-5 13:08:09 |顯示全部樓層
多謝大家幫我試味呀....

昨日都收左一D葉....要搵魚生黎夾下,睇下食味得唔得先....

另外今次分享綠蘇,有D朋友比我既回禮...多謝晒呀..

無花果枝條

仲插緊未見根,又無枯...唯有再等

手工皂...依個我要打尋人廣告....唔記得邊位朋友送比我既...我要尋人呀...
唔該認頭...我要打試用報告呀..

我無紀錯的話,係比無花果苗個位靚,佢比你試下佢的自家皂是否太軟身  發表於 2012-5-5 15:00
回復

cklife 發表於 2012-5-5 18:38:01 |顯示全部樓層
回覆︰[esmonhk  我無紀錯的話,係比無花果苗個位靚,佢比你試下佢的自家皂是否太軟身]

唔該晒你呀....但好可怕地,係我唔記得邊個比苗我囉....
我真係老人痴呆架..

pm你  發表於 2012-5-5 21:14
回復

cklife 發表於 2012-5-5 18:45:23 |顯示全部樓層
剛才走去買左D魚生,番屋企試下D紫蘇....

食落去係有少少檸檬味,跟住就食到淡淡既紫蘇味....
應該係紫蘇黎既,不過個品種就唔夠大葉咁香....

我家奄尖大少話唔合格....味太大遮一魚生味喎....
我話果陣檸檬味又真係大過紫蘇味既.....大少話應該係青草味喎...

又要繼續搵過其他品種喇...要搵到大少話合格為止.....
回復