請教各位

作者: ハマナス 發表于 2008-4-5 19:04:19
3391 25
我係超新手,見到你o地種得咁靚,而且發現自已中毒日深,所以今日係繽繽及蘭姐到買咗幾盆av小苗(好靚架,我覺得)
問個男人(蘭姐老公)換盆換泥要注意嘅事,佢話唔好換住,仲話等多半年先好換。吓? 乜唔係返到屋企就要換泥消毒咩? 咁我到底換唔換好呀? 佢仲話一個星期先淋一次水喎!? 係咪架? 會唔會缺水架?
買o個時太興奮都唔覺有問題,返到黎屋企心情平伏後就開始擔心佢講嘅野...
keung 發表於 2008-4-5 19:10:42 |顯示全部樓層
通常我哋買花回來,都會換泥消毒。淋水不一定要幾天淋水一次。要因自己居住環境情況而需要,當覺得盆沒水便可淋水。
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-5 19:38:36 |顯示全部樓層
原帖由 keung 於 2008-4-5 19:10 發表
通常我哋買花回來,都會換泥消毒。淋水不一定要幾天淋水一次。要因自己居住環境情況而需要,當覺得盆沒水便可淋水。

我有時懶, 都會唔換泥住(但唔好學我咁懶呀), 但會淋一淋洗絜精水之類.
而水則見到泥才淋水都OK, 一星期淋一次也不算太耐. 或你可每次淋少少(水份量少D), 但次數密一點如3-4天一次也可以.
回復

george 發表於 2008-4-6 01:01:55 |顯示全部樓層
千祈唔好用「幾多日諗一次水」呢個心態種花,
應該多注意植料幾時乾,
每日既天氣情況都唔同,
好難預架!
其實當植料有六至七成乾都可以淋花架啦
回復

foresteyes 發表於 2008-4-6 01:10:31 |顯示全部樓層
你的花如果係開花中的話, 就唔好換住,如果係冇花就可以搞咩都得

好多賣花的人都係外行充内行, 唔好理佢地講的野
回復

candyandbowie 發表於 2008-4-6 08:30:28 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

請問蘭姐响邊架?係咪都係响花墟?
回復

ハマナス 發表於 2008-4-6 11:55:01 |顯示全部樓層
謝謝各位解答!
咁我要消毒先。但係都唔知應該用洗潔精水淋棵av,定應該將棵av浸洗潔精水。我已經睇咗av版45頁(可能有d睇漏咗),有d話淋,有d話浸,如果我想澈底消毒係咪應該浸好d呢?
咁開洗潔精水係咪兩三滴洗潔精加一升水? 同埋使唔使加漂白水? 其實可唔可以用蚊香加袋焗佢當消毒呢?
如果一d換泥,一d唔換咪唔可以放埋一齊囉? 我係花x買咗個保溫箱放av,而d av只可以放係箱內,因為我兩隻貓一冇人就成日走去攪d av, 攪到跌晒落街(v大的葉子就這樣全軍覆沒,浪費了v大的好意!),所以d av一旦離開保溫箱係等同死亡
點算? 好煩惱

回復

ハマナス 發表於 2008-4-6 11:58:52 |顯示全部樓層
原帖由 candyandbowie 於 2008-4-6 08:30 發表
請問蘭姐响邊架?係咪都係响花墟?

蘭姐係係花墟架
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=50&extra=page%3D3
回復

小風鈴 發表於 2008-4-6 21:37:55 |顯示全部樓層
各位會員,我不是同繽繽有仇,但我不鼓勵朋友到此店買av。因為此店職員將av的敵人兔仔花放在一起賣,兔仔花的花蕊有蠓,它們對兔仔花沒影響,但對av卻是惡夢。各位下次到繽繽時,自已看看。
回復

candyandbowie 發表於 2008-4-6 22:08:51 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

我係超新手,我唔明什麼兔仔花是av惡夢呀?唔可以放响一齊的嗎?
回復

GMT+8 發表於 2008-4-6 22:24:49 |顯示全部樓層
他們說的應該是"仙客來蟎" 是一種微細到肉眼看不到的害蟲,而AV受到此蟲的侵害一般的死亡率都很高,即使可救回都大偒元氣,之前有看到網友因中了"仙客來蟎"而損失近千元呢,所以大家都很怕它
回復

candyandbowie 發表於 2008-4-6 22:29:06 |顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

Hamanasu san, 你好呀,我屋企都係有兩隻百厭貓米架,你可以試吓將d av 放响架度,然後用透明膠圍住個架周圍,响正面開大窿比佢透氣,遲d我影張相你睇吓(因依家唔响屋企),咁樣我d花花完全無問題架,當然我响每層都有落光管。你不防可一試!
回復

candyandbowie 發表於 2008-4-6 22:35:06 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

原來如此!咁兔仔花係點樣架,等我知道唔好誤買左呢!
回復

candyandbowie 發表於 2008-4-6 22:35:43 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

原來如此!咁兔仔花係點樣架,等我知道唔好誤買左呢!
回復

GMT+8 發表於 2008-4-6 22:43:56 |顯示全部樓層
回復

candyandbowie 發表於 2008-4-6 22:47:51 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

唔該曬,
回復

FD113 發表於 2008-4-6 23:38:33 |顯示全部樓層
Hamanasu san 您好!!
我最近也受這個網的影 o向,是個中毒既新手,家中也有兩隻有極度好奇心的貓, 一隻愛看花,一隻愛聞花。
我買了很多小苗,還買了些開花中的av,每次去完街回家,都發現大大小小的av 都報滿貓毛,肯定我不在家的時候,牠們都一一欣賞,間中也會碰倒。其後我將所有開花中的av 外邊都套上一個重身花盆,那就不易碰倒了,小苗就放入一個大的 2吋 高的長方型膠盆內,基本上貓兒看慣了就不會再那麼好奇了。
始終牠們也要檢查過才放心的

回復

candyandbowie 發表於 2008-4-6 23:50:48 |顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

我也同意,佢地一定要去看個究竟先心息架!
回復

ハマナス 發表於 2008-4-7 00:18:32 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-6 22:24 發表
他們說的應該是"仙客來蟎" 是一種微細到肉眼看不到的害蟲,而AV受到此蟲的侵害一般的死亡率都很高,即使可救回都大偒元氣,之前有看到網友因中了"仙客來蟎"而損失近千元呢,所以大家都很怕它 ...

嘩! 好驚呀! 我仲將佢地擺埋一齊, 而且仲未消毒換泥, 我仲等緊好心人解答消毒換泥問題, 問題係7#到, 有冇人幫吓我呀?
我唔想第一次種就全軍覆沒
回復

ハマナス 發表於 2008-4-7 00:48:30 |顯示全部樓層
原帖由 candyandbowie 於 2008-4-6 22:29 發表
Hamanasu san, 你好呀,我屋企都係有兩隻百厭貓米架,你可以試吓將d av 放响架度,然後用透明膠圍住個架周圍,响正面開大窿比佢透氣,遲d我影張相你睇吓(因依家唔响屋企),咁樣我d花花完全無問題架,當然我响每層都有落光管。你不 ...

我已經買咗個保溫箱, 而且仲釘死係塊板到。我係屋企時先可以開蓋, 人唔係屋企同瞓覺都要蓋住。唔知會唔會焗親佢地? 冇辦法啦! 我o個兩隻百厭星佢地唔係好奇, 係好玩。如果我唔記得蓋住, d av就會瞓晒係到, 附加貓爪印記...
我個位好近光管, 應該唔使加呱!?

原先d花花住下層,但比兩隻百厭星發現後就成日掟花盆落街(樓下係坐廁),掟咗兩次,每次都一盆不漏,之後就搬咗上樓上住。而家要睇花花都好唔方便,要企上坐廁睇,唉...

昨日買時仲未開花,今日開咗喇

有小小粉紅,好可愛
回復

12下一頁