返回列表 發新帖

夏天那里有雪褸雪靴賣...買了...多謝各位

作者: Springonions 發表于 2012-4-20 14:11:16
15831 53
jellyfishy 發表於 2012-4-25 11:25:20 |顯示全部樓層
哎呀.... 講講下,春蔥令我諗起我媽... 好鬼掛佢~ 

喂,我大水母冇幾多咋喎 XD~  發表於 2012-4-25 12:37
仲有我地, 你可以當我係阿姨架.  發表於 2012-4-25 12:22
呢度有菲媽, 頂住擋先 ^0^  發表於 2012-4-25 12:06
回復

Springonions 發表於 2012-4-25 12:20:44 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-4-25 11:23
當年我哥十四歲去英國讀書,英國冬天咁鬼凍,老豆阿媽都唔會幫佢買衣物添暖~ 咁多年讀書都無著過羽絨之類 ...

好感動啊, 你有一個識教仔女的好媽媽, 值得你驕傲. 不過, 男仔就唔駛咁擔心, 我就唔敢俾阿女去鬼仔朋友屋企.

兩個女細時候, 我好少買新衫俾佢地, 全部都係拾表姊的舊嘢. 過時過節先有新衫著. 目的也是要她們珍惜所有. 到現在, 她們都係衫著到穿窿才買新的. 兩個女咁生性, 我也覺得驕傲.
回復

jellyfishy 發表於 2012-4-25 12:35:20 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-4-25 12:20
好感動啊, 你有一個識教仔女的好媽媽, 值得你驕傲. 不過, 男仔就唔駛咁擔心, 我就唔敢俾阿女去鬼仔朋友屋 ...

唔同阿媽教法唔同,你有你好,體貼囡囡,明白佢地需要,我好感動,所以咪想起阿媽囉~

我媽管得唔嚴,但成日想我地大個獨立,面對困難要企得起身. 就算求救,都要懂得找對人幫手.

但做女仔,小時候見人地有靚衫著,冬天唔怕凍,我就一日cc縮縮,有時會好羨慕人地囉~ 見到你明白囡囡心態,當然令人感動啦~

我大個女後,有次陪阿媽飲茶,講開衣著呢個想法,講完阿女心態後,佢才明白~ 
回復

jellyfishy 發表於 2012-4-25 12:41:23 |顯示全部樓層
~~~~  
回復

Sylvia 發表於 2012-4-25 12:51:30 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  喂,我大水母冇幾多咋喎 XD~  發表於 12 分鐘前
Springonions  仲有我地, 你可以當我係阿姨架.  發表於 27 分鐘前
Sylvia  呢度有菲媽, 頂住擋先 ^0^  發表於 半小時前

菲媽, 您係眾人救命星
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-4-25 12:56:46 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2012-4-25 12:51
prodorothyhkg  喂,我大水母冇幾多咋喎 XD~  發表於 12 分鐘前
Springonions  仲有我地, 你可以當我係阿姨 ...

我濫交博愛咋 唔好比我老公知

agree x2  發表於 2012-4-28 21:19
你老公早就知啦~~ 哈哈哈~~~  發表於 2012-4-25 13:03
回復

doncheng 發表於 2012-4-25 13:25:17 |顯示全部樓層
平價的可到花園街買,有D都唔差!

花園街檔口果d係假貨,材料同質感完全唔同~出口餘貨果d有冒牌貨再剪牌仔假裝的,要小心~ 要分真假,多去正品鋪頭觀摩,多用手去摸,好容易分別的~  發表於 2012-4-25 13:32
回復

doncheng 發表於 2012-4-25 13:48:16 |顯示全部樓層
prodorothyhkg  花園街檔口果d係假貨,材料同質感完全唔同~出口餘貨果d有冒牌貨再剪牌仔假裝的,要小心~ 要分真假,多去正品鋪頭觀摩,多用手去摸,好容易分別的~

唔係話買冒牌貨,如粗著有D款式或雪褲都唔差,當然要買靚野緊係到大牌專門店啦!

回復

prodorothyhkg 發表於 2012-4-25 13:57:06 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2012-4-25 13:48
prodorothyhkg  花園街檔口果d係假貨,材料同質感完全唔同~出口餘貨果d有冒牌貨再剪牌仔假裝的,要小心~ 要分 ...

買比小朋友粗著梗係買d平d架啦,佢地大得咁快(睇人地果d )~
回復

比得大帝 發表於 2012-4-26 11:30:43 |顯示全部樓層

要最便宜而合用的, 就在當地買.  如果有朋友親在那邊, 或懂得找, 可以找到又便宜又合適的衣服.

我上次去英國, 找到一條五鎊銀的滑雪褲, 雪褸也是不用十鎊.

只要你唔信牌子, 又唔信GORTEX就可以了.

係喎~ 我哥當年就係响英國,周圍問人邊樹有平價衫賣,識到朋友餘,仲識多樣慳錢方法~   發表於 2012-4-26 11:55
回復

Springonions 發表於 2012-4-28 20:35:38 |顯示全部樓層
真得很多謝各位的意見 得到這麽多素未謀面的朋友的幫助,令我很感動

今天在羽x城買了北面牌,羽絨係600 fill,80﹪,雪鞋和手套也是羽絨。合共$3,2xx,都ok,比想像中平.

Agree  發表於 2012-4-28 21:51
去到那邊再買對freeze手套,應該好暖同唔貴  發表於 2012-4-28 21:21

評分

查看全部評分

回復

claudiatang 發表於 2012-4-28 21:19:12 |顯示全部樓層
哈哈,你位千金都好乖喎,肯聽話著晒上身讓你照相﹗幾好睇丫﹗白色就不耐髒。沒關係啦,囡囡喜歡就可以了﹗
回復

Springonions 發表於 2012-4-28 21:29:10 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-4-28 21:19
哈哈,你位千金都好乖喎,肯聽話著晒上身讓你照相﹗幾好睇丫﹗白色就不耐髒。沒關係啦,囡囡喜歡就可以了﹗ ...

哈哈,我話佢聽,好多叔叔姨姨俾咗好好的意見和經驗,現在買了,就一定要向他們有個交代。所以佢肯做著model囉

總之就是乖女﹗  發表於 2012-4-28 21:31
回復

Springonions 發表於 2012-4-28 21:40:31 |顯示全部樓層
candyafr  去到那邊再買對freeze手套,應該好暖同唔貴

知道,我都諗著去到再買點細件嘢。

對,去到個邊再因應環境加添  發表於 2012-4-28 21:53
回復