花癡---梁振英

作者: 2020 發表于 2012-4-17 10:59:11
2243 11
他種下生命的緣份

梁振英在家裏後院種花種菜,也品悟耕耘與收穫的關係。
--------------------------------------------------------------------------------

採訪梁振英之前,聽不少人說,梁振英刻板而不苟言笑。和他近距離接觸,言談中卻時時看到他大笑。他說,他喜歡爬山、游泳,也喜歡種花種菜,惜花愛草。就說種菜,他和夫人每天在家吃飯的話,自己種的菜都吃不完。他家院子,一樹青蔥,數株粉黛,加上院子外的地,有幾萬平方英尺,只是沒有時間耕種。兩三星期前他們在苗盆播下的菜籽,現在已經長得太大了。有玉米、豆苗、蘿蔔、花生、菜心、生菜、白菜、辣椒。

他說:「實在沒有時間,剛外出公幹一星期,明天又要去英國,當天就回來,元旦都在飛機上。當年在英國讀書,我就喜歡種植。這在英國是很普通的事,電視和書籍都有教,回到香港,我始終沒有放棄。」他家位於港島山頂貝璐道的院子,花草果樹搖曳生姿,薄荷、茶花、桑樹、荷花、芒果……綠意盎然,果香四溢。他說:「在種植耕耘時,公事私事什都不再想了,眼前的花草樹木都是有生命的,我不能心有旁騖。」

聽他說「花道」、「菜道」。他吟誦陶淵明詩句:「性本愛丘山」。二十四年前,他初涉政壇,他說,他愛種植,「讓我品悟耕耘與收穫的關係」,「中國人以農立國,很多至理名言都是從土地、從耕種裏體會、感悟的。我們的曆法是農曆,耕種的需要規範了人與大自然的關係。」在香港政壇,誰都知道他是「花癡」,愛在家的院子裏「拈花惹草」。

dick168 發表於 2012-4-17 13:22:12 |顯示全部樓層
好利害!有成幾萬平方呎後花園用嚟耕種,第日參觀禮賓府咪可能有米派?
回復

Monk's 發表於 2012-4-17 13:32:34 |顯示全部樓層
可是公尺和英尺又差一點兒了
回復

八王爺 發表於 2012-4-17 14:56:20 |顯示全部樓層
米鬼信佢,花痴。禾桿冚珍珠,披羊皮的狼,食咗你都唔知。
回復

vivio 發表於 2012-4-17 15:03:00 |顯示全部樓層
早兩年電視有節目係佢屋企拍,毎陽台的植物真的種得不錯,
印象中成幅牆種薔薇
但會唔會只係佢有錢請個園丁或園藝公司做呢....

但早排的電視特輯,他真的在護理粟米和收採生菜喎(−_−#)  發表於 2012-4-17 15:12
但早排的電視特輯,他真的在護理粟米和收採生菜喎(−_−#)  發表於 2012-4-17 15:12
甘都要個主人喜歡先會叫人種GE.  發表於 2012-4-17 15:11
呢個肯定係請人造啦~  發表於 2012-4-17 15:06
回復

jellyfishy 發表於 2012-4-17 15:42:01 |顯示全部樓層

我以前份工, 每年都要幫楊x成大哥, 大劉.. .. .等等名人, 重執或 redesign 佢家後花園. 有個桂花園, 泳池邊有樹蔭, 好多花, 玫瑰, ...

他們應該也很愛花草, 愛大自然~
回復

2020 發表於 2012-4-17 15:56:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-4-17 15:42
我以前份工, 每年都要幫楊x成大哥, 大劉.. .. .等等名人, 重執或 redesign 佢家後花園. 有個桂花園, 泳池邊 ...

算,只怪我太天真,太傻

名人愛花草, 點都係好事~  發表於 2012-4-17 15:58
回復

empire 發表於 2012-4-17 15:58:42 |顯示全部樓層
閣下現正閱讀 二十三卷 三期 (2009-01-18) 精彩內容 <他種下生命的緣份>
原來原文係2009年1月亞洲週刊刊登, 我諗佢三年前應該冇咁快為特首選舉備戰卦。

李惠玲响電台節目早講左, 佢和梁在09一次gathering, 他已透露計畫參選特首~  發表於 2012-4-17 16:09
回復

empire 發表於 2012-4-17 16:01:01 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-4-17 15:56
算,只怪我太天真,太傻

如果記者冇吹水 (又或者梁冇響3年前做戲), 我諗正常田園設計唔會種「玉米、豆苗、蘿蔔、花生、菜心、生菜、白菜、辣椒」。

jellyfishy  名人愛種花, 呢樣唔出奇, 就算搵人幫手種, 都唔出奇.  發表於 7 分鐘前
=====================================================
呢個世界咩人都有, 好人壞人都可以鍾意種菜/花, 你種意佢嘅, 吋咀嘅你會話佢有性格;
唔種意佢嘅, 就算有共同嗜好, 都會唔種意佢。
依啲花邊新聞, 睇完咪當娛樂新聞; 真或假都好, 個世界要跟住條路行。

名人愛種花, 呢樣唔出奇, 就算搵人幫手種, 都唔出奇.  發表於 2012-4-17 16:08
回復

dick168 發表於 2012-4-17 17:39:27 |顯示全部樓層
又話佢阿媽以前是穿膠花的,而家佢甘叠水有成幾萬平方呎嘅後花園用嚟種菜,点解甘容易發達?可唔可以向的蟻民分享一下發達心得呢
回復

vivio 發表於 2012-4-18 14:52:46 |顯示全部樓層

2020 : 但早排的電視特輯,他真的在護理粟米和收採生菜喎(−_−#)

佢咁忙,種粟米生菜,成個過程中,可能就係係拍嗰刻有幫忙護理同收囉
大家都有種植,以他要參選,要遊說,仲要同有勢力人士飯局,要種好粟米同生菜,談何容易呀
回復

八王爺 發表於 2012-4-18 15:01:42 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2012-4-18 07:52
2020 : 但早排的電視特輯,他真的在護理粟米和收採生菜喎(−_−#)

佢咁忙,種粟米生菜,成個過程中,可能就 ...

你講得太好了!

大家冧一冧,如果一個成功人仕,同時又喺農夫,得唔得?
啲時間用黎冧政策,搞對策,定系除草﹑殺蟲﹑施肥?
收集民意,會見不同政見人仕,還是收集厨餘,廢物利用?
回復