摩廈農場 plant﹣scrapers

作者: 2020 发表于 2013-1-2 22:42:22
1456 9

【明報專訊】環保建築成趨勢,愈來愈多城市湧現天台或外牆觀賞綠物蔓生的樓宇;英國《每日郵報》聲言,未來還可能更進一步,無論商住高樓大廈,皆可化身為溫室農場。
水培種植 毋須用泥
食品生產商如英國Birds Eye等已在研究可供大規模種植的高樓大廈「摩廈農場」(plantscrapers),使農耕更經濟划算,又可持續發展和滿足不斷增長的需求。
這類「直立式農場」將採用創新的供應養分系統,例如利用含養料的水,既可取代土壤種植,又毋須依賴農藥化肥。另也可靠人工調控的氣候環境,確保全年作物產量。
目前諸如番茄、士多啤梨等皆能靠水培系統種植,至於「摩廈農場」的構想,也分別在瑞典、中國、日本、新加坡和美國試驗或計劃中。
輸送帶上移動 天台播種地面收割
世界首座「摩廈農場」已於瑞典林雪平(Linkoping)動土。該廈有54米高,相當於半座倫敦大笨鐘,預計到2014年可產沙律菜、菠菜和芥菜等蔬菜。Birds Eye公司則研究利用Verticrop水培系統,配合一系列輸送帶,使最初在天台播種的蔬菜能在玻璃幕牆大廈上移動,確保所栽種的豌豆和菠菜等可取得所需光線,成熟後可在地面收割。

2020 發表於 2013-1-2 22:42:33 |顯示全部樓層
嘩,如果香港既大廈既天台同外牆都可晒植物就好囉
tomtomtom 發表於 2013-1-2 23:01:36 |顯示全部樓層
天台問題唔大,好多花友都做緊。
外牆就難搞,點收成、施肥呢?爬牆?扮蜘蛛俠?

我睇過個個節目,日本天台做得好勁架,可以成個天台都係綠色,好勁!  發表於 2013-1-2 23:20
水培種植,好似噴水池咁,水是流動既!  發表於 2013-1-2 23:17
C.G.Chow 發表於 2013-1-2 23:15:23 |顯示全部樓層
正WO~~

香港只是發夢咋!  發表於 2013-1-3 14:05
hugopoodle 發表於 2013-1-2 23:21:51 |顯示全部樓層
如果係就好喇
每尺每寸啲地方都唔會浪費喇~
不過點防虫呢?
tomtomtom 發表於 2013-1-2 23:34:25 |顯示全部樓層
睇漏咗,原來會移動去地面收割,估施肥除蟲都可以在地面做。
但又會唔會好嘥電?要配合其他環保措施一齊做?
m36252 發表於 2013-1-2 23:37:05 |顯示全部樓層
就算行得通, 以香港咁巿儈既地方, 無返咁上下利潤, 又有邊個肯去做丫?!

係囉,好似荃新天地咁,已叫種得多DD la(`_´)ゞ  發表於 2013-1-2 23:46
週日農夫 發表於 2013-1-3 06:43:49 |顯示全部樓層
會唔會影響外牆結構架?
香港D樓連簷篷都係屬於潛建
咁多植物蔓生
萬一瓜熟蒂落,收漏幾個瓜跌落街
咪隨時被人告高空擲物都似喎
llaus 發表於 2013-1-3 07:57:56 |顯示全部樓層
都無話種瓜呀

週日話掟瓜人........kakak  發表於 2013-1-3 22:42