水母潔面油 - 人肉測試篇~

作者: jellyfishy 發表于 2012-4-16 20:56:12
7040 92
Sylvia 發表於 2012-4-17 17:24:37 |顯示全部樓層
candyafr  我整左個加了紫草和藍菊, 不過唔係紫色  發表於 2 分鐘前

即係咩色~

jellyfishy  和你一樣喎~ 2樣我都唔多掂~ 所以現在打波唔戴con了~ 試過打打下勁流眼水, 又試過跌出來~  發表於 4 分鐘前

所以同您好啱傾囉~

哈哈~~ 現在有時打唔到個波, 可以懶睇唔清~~  發表於 2012-4-17 17:34
金黄色+茶茶地色  發表於 2012-4-17 17:29
回復

Sylvia 發表於 2012-4-17 17:58:07 |顯示全部樓層
candyafr  金黄色+茶茶地色  發表於 27 分鐘前

so nice, BTW,  我隻眼唔係大, 係兇
回復

八王爺 發表於 2012-4-18 10:27:52 |顯示全部樓層
我完全唔識乜嘢系潔面油,不過,應該系咪用黎洗面?搽完之後用水洗就OK??
為何還要用皂洗面?這樣豈不又要用潔面油,又要用手工皂?洗兩次?

係呀~ 洗2次,所以我平時好懶,若沒有化妝或搽防曬,我都懶用潔面油~  發表於 2012-4-18 11:10
回復

Springonions 發表於 2012-4-18 12:07:15 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-4-18 10:27
我完全唔識乜嘢系潔面油,不過,應該系咪用黎洗面?搽完之後用水洗就OK??
為何還要用皂洗面?這樣豈不又要 ...

咁王妃用咩嘢洗面?

我都唔知喎! 不過,佢從來都唔化裝,最多擦少少口紅。因為佢系老師只能作知性型的打扮,花枝招展不太合適。  發表於 2012-4-18 12:26
回復

jellyfishy 發表於 2012-4-18 13:16:33 |顯示全部樓層
化妝唔一定鬼咁馬六架,可能係少少薄粉,或少少姻脂,或口紅... 讓個人看上來比較精神.

係地鐵見人化粧, 好驚佢會畫出界:p  發表於 2012-4-18 14:12
agree x2. 但我懶, 朝早睡得幾多得幾多, 所以唔化粧.  發表於 2012-4-18 14:11
agree  發表於 2012-4-18 13:59
回復

2020 發表於 2012-4-18 14:35:21 |顯示全部樓層

我唔用得油, 超易敏感, 落妝/潔面 既水又點DIY?

jellyfishy  奇怪喎~ 你對食用油敏感的話,煮餸就唔可以用油?  發表於 17 秒前
====================================
睇過皮膚醫生, 佢唔建議我用油洗面, 我聽左佢講後, 又好左好多, 咁咪照跟囉!

candyafr  可能對d街外野敏感, diy野會好好多............你係油性皮膚/乾性皮膚?  發表於 2012-4-18 23:05:32
===========================
混合皮膚!

可以試下用鮮奶洗面...  發表於 2012-4-20 08:52
可能對d街外野敏感, diy野會好好多............你係油性皮膚/乾性皮膚?  發表於 2012-4-18 23:05
奇怪喎~ 你對食用油敏感的話,煮餸就唔可以用油?  發表於 2012-4-18 15:28
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 15:08:44 |顯示全部樓層
Springonions  係地鐵見人化粧, 好驚佢會畫出界:p  發表於 半小時前

地鐵都好啲, 我見人係巴士, chok住畫眼線同掃睫毛液

哈哈, 好容易變花面貓  發表於 2012-4-18 15:46
高手啊~!  發表於 2012-4-18 15:28
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 15:41:16 |顯示全部樓層
jellyfishy  高手啊~!  發表於 10 分鐘前

金金, 我琴晚再接再勵, 依然"業"眼~我睇個佢個配方, 係橄欖+祖祖巴+薑淬取, 我個隻係BB牌

想活血可以用天竺葵精油,或者永久花精油、玫瑰精油都好架...薑萃取呢...我無用過..無得比較  發表於 2012-4-20 08:51
咁奇怪薑淬取..............未聽過, 唔怪得業眼  發表於 2012-4-18 22:55
薑淬取? 噢~ 薑入眼應該都幾甘~ 不如你試下candy牌植物油先啦~ hehehee~~  發表於 2012-4-18 15:44
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 15:57:05 |顯示全部樓層
jellyfishy  薑淬取? 噢~ 薑入眼應該都幾甘~ 不如你試下candy牌植物油先啦~ hehehee~~  發表於 11 分鐘前

我等緊, heheheheheheeeeee......

幾時攞??  發表於 2012-4-18 22:19
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 22:53:08 |顯示全部樓層
candyafr  幾時攞??  發表於 28 分鐘前

我講吓咋~你得閒先喇,你岩岩至放工。等你放假整好左,過黎我度,我請你食晏好唔好

我整左啦.................我跟着星期六, 日, 1放假喎.........haha, 仲有豆x都ok了!  發表於 2012-4-18 22:54
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 22:57:26 |顯示全部樓層
六日我都唔得呢,一你又邊度去?

晚上去buffet  發表於 2012-4-18 23:01
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 22:59:22 |顯示全部樓層

candyafr  咁奇怪薑淬取..............未聽過, 唔怪得業眼  發表於 2 分鐘前

jellyfishy  薑淬取? 噢~ 薑入眼應該都幾甘~ 不如你試下candy牌植物油先啦~ hehehee~~  發表於 7 小時前

但植x瘦都業眼,相對植業得勁啲
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 23:02:29 |顯示全部樓層
candyafr  晚上去buffet  發表於 34 秒前

咁激

其實6、日都有節目;6去打邊爐, 日會同中學同學聚舊...........  發表於 2012-4-18 23:07
1大班人去啊  發表於 2012-4-18 23:03
回復

Sylvia 發表於 2012-4-18 23:40:21 |顯示全部樓層
咁點交收?一中午有無興趣過黎中環,如果唔係你去buffet前我去搵你
回復

cklife 發表於 2012-4-20 08:57:48 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-4-18 10:27
為何還要用皂洗面?這樣豈不又要 ...

潔面油係用油溝乳化劑,用油溶油既原理,理論上比例適當係唔需要再用其他野洗...
但好多時呢...自己DIY比例捉得唔準呢,就會用少D乳化劑以避免過渡洗去皮膚本身分泌既油脂。
另外,人係唔同既天氣同身體狀況下,分泌油脂都唔同,即係...日日都會唔同...仲未計搽落面既野添...

所以,我自己做法係乳化劑落輕量,夠用就算,剩餘多左既油脂就用皂洗左佢,咁就最乾淨喇...

如果皮膚乾燥既人,應該會發現,係用洗面油既時候,其實皮膚會直接吸走部份油脂架....
所以我都係落輕量乳化劑...有時淨係洗完個面,皮膚就會軟左同滑左...

所以呢...如果可以既話,洗面油我都會落靚油既...
回復

Springonions 發表於 2012-4-20 09:19:04 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-20 08:57
潔面油係用油溝乳化劑,用油溶油既原理,理論上比例適當係唔需要再用其他野洗...
但好多時呢...自己DIY比 ...

ck, 我記得你係用椰子油洗面, 係邊到買?

批發訂...用晒未訂就去買有機食用椰子油頂檔。最近泰國旅行係當地買左一支護膚用既,係平過香港,不過質感普通...應該會用黎浸紫雲膏..  發表於 2012-4-20 09:31
回復

八王爺 發表於 2012-4-20 09:46:59 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-20 01:57
但好多時呢...自己DIY比 ...

油洗油,咁其實清潔時加埋潤膚。
唔知邊個冧出黎咁方便。

不過都聽聞一般洗面/潔膚用品,含鹼性,其實好傷皮膚。
台灣的牛爾都話唔好用任何皂去洗面。

若果系咁,不如淨用油洗,洗完抹咗啲油都得?
回復

cklife 發表於 2012-4-20 14:41:37 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-4-20 09:46
油洗油,咁其實清潔時加埋潤膚。
唔知邊個冧出黎咁方便。

我都試過連乳化劑都唔落又唔用皂...方法係用植物油撈勻臉上既污垢,跟住用紙巾輕輕抺走D油.就好似用乳霜落妝咁...跟住用暖水加毛巾搓下塊面,一樣乾淨,但因為我係乾性皮膚,唔怕有少少油留低。

如果怕油既人,可以用洗米水、黃豆粉開水、脫脂奶再洗一洗..咁就唔會油架喇...

脫脂奶粉?  發表於 2012-4-20 14:45
回復

八王爺 發表於 2012-4-20 14:43:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-4-20 07:41
我都試過連乳化劑都唔落又唔用皂...方法係用植物油撈勻臉上既污垢,跟住用紙巾輕輕抺走D油.就好似用乳霜 ...

我都記得有啲台灣美容介紹遘,用綠豆粉拌清水洗面。
睇黎都ok。

綠豆粉會索油,同可以做埋磨沙~  發表於 2012-4-20 15:11
係好去油架....尤其係油性皮膚,用完綠豆粉敷面,會覺得好爽架..  發表於 2012-4-20 14:56
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-4-20 14:48:32 |顯示全部樓層

其實落妝油目的係清潔油同水都不能清除的物質~

我之前向blog都寫過出黎,而家copy 出黎呢面~

5.手工皂可以代替所有清潔劑,一take 過做曬全身清潔?
答案是: NO
男士勉強還可以,但大部份女士都唔懶得~
最大問題是有化妝的人其次是有用防油防水的防晒產品(例如運動人士用防曬面霜);現代的化妝品已經出到防油防水,即是既不親又但又不親水,所以用手工皂是不能把它們完全清除~最常見是不脫色唇膏,眼影,睫毛液,眼線產品等~
以前的化妝品大部份只溶於油內,用皂勉強都可以洗去,但現今的實在太利害了,並不是一般的清潔用品可以溶掉,所以化妝品公司要為這些"產品"再研發添加更新的化學劑(乳化劑)加入油/水內,要先將這些防油防水的東西去掉,才考慮洗去那些落妝產品,而這些落妝產品大多數是油(脂)性的,一般清潔皂液便可輕易洗去~所以我們用手工皂前,都應先用落妝油/乳~
皂的清潔原理是它含親油基及親水基,當肥皂溶解在水中,肥皂分子的「親油基」會被拉引向任何皮毛或纖維上的小塊灰塵、污垢油垢,整圈包圍污垢的四周,形成所謂的「微胞」。同時,分子另一端的「親水基」也會被水牽引,用大量的水便可將這些東西一塊沖去。
一個簡單的實驗是用不脫色唇膏塗在手上,用皂只會退少少色,要用力R再加皂才夾硬捽出來~

其實我都睇唔明. 我淨係知個答案:手工皂洗唔甩部份化妝品和防曬品,所以要用油~  發表於 2012-4-20 15:11
咁即系有化妝嘅女仕,一定要有一枝缷妝油!  發表於 2012-4-20 15:04
咁即係乜野呀...同埋用咩作用清除呢?  發表於 2012-4-20 14:55
回復