花墟社區園圃收田啦

作者: ayclui 發表于 2008-4-4 23:06:56
10696 83
vkzone2002 發表於 2008-4-12 20:06:56 |顯示全部樓層
死啦, 今下了莧菜種子, 如明天下大雨, 就....... 什麼都無了!
回復

Mini 發表於 2008-4-12 22:10:11 |顯示全部樓層
慘喇~~落好大雨呀, D菜種子冇喇~~
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-13 10:50:22 |顯示全部樓層
好彩!  昨晚至今早只是下左一陳小雨
回復

美美 發表於 2008-4-13 11:08:26 |顯示全部樓層

回復 63# 的帖子

今天下午02:00領田啦, 現在天水圍是陰天, 不下雨就好啦.....
請問是否帶肥料 5斤(3斤花生夫及2斤骨粉)便可? 是不是不用帶種子呀, 因翻田及施肥後要等幾天才播種, 是嗎 ?
回復

美美 發表於 2008-4-13 11:11:41 |顯示全部樓層
今次的肥料, 我在荃灣街市街買的, 花生夫及骨粉都是$4元/斤, 還有老板娘話要追肥, 可以用黑色細細粒的有機肥, 要買$ 10/斤, 不知道這肥料好不好呢 ?
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-13 11:29:24 |顯示全部樓層
我只買了一斤花生夫+骨粉+魚仔粉既混合肥, 如果唔夠再追肥lu, 因我有香草. 我帶左d植物去, 不過人地話最好放一段時間再下田.
好似話如果施肥後, 最好等幾日先下種喎; 同呢幾日可能會下雨,小心沖走d種子......
我都沒甘早到.

回復

ethel 發表於 2008-4-13 11:48:43 |顯示全部樓層

回復 64# 的帖子

我今午2:30收田,若施肥料後下雨怕唔怕?
回復

美美 發表於 2008-4-13 11:52:32 |顯示全部樓層

回復 67# 的帖子

我都唔知道, 因我今天是第一次參加的 , 請各位高手再解答吧 !
回復

PACO 發表於 2008-4-13 12:10:12 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-13 11:52 發表
我都唔知道, 因我今天是第一次參加的 , 請各位高手再解答吧 !

到時問導師啦!!!
回復

carmen 發表於 2008-4-13 15:40:41 |顯示全部樓層
原帖由 geminie 於 2008-4-7 21:38 發表

黃大仙果個園圃己經過左參加時間喇, 要等下一期
你可以click下面睇下其他區有冇
http://ballot.lcsd.gov.hk/list.cfm?lang=b5&type=crsp

我睇過d資料, 見唔到沙田有得抽,
係咪已經過左期定係點樣呢?!
請問有冇人係沙田區租過田呢??
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-13 18:56:11 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-13 11:52 發表

你抽到幾號田呀!  我係16號呀!
我估緊我附近塊田係咪你來的.

回復

WingWing 發表於 2008-4-13 19:19:43 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-13 11:11 發表
今次的肥料, 我在荃灣街市街買的, 花生夫及骨粉都是$4元/斤, 還有老板娘話要追肥, 可以用黑色細細粒的有機肥, 要買$ 10/斤, 不知道這肥料好不好呢 ?

花生麩&骨粉$4/斤好低喎! 我响深水埗要$8/斤.

美美, 你可唔可以PM荃灣街市問店舖資料比我呀?

黑色細細粒係咪恩多素呀, 我都有用過, 都幾OK!
回復

美美 發表於 2008-4-13 19:40:58 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-13 18:56 發表

你抽到幾號田呀!  我係16號呀!
我估緊我附近塊田係咪你來的.

您抽到 16號田呀, 即是我和朋友也到您的田談過話囉 我們真失禮沒有介紹自己...., 請見諒, 見諒.....  
我抽到 22號田, 今天有位願意代勞的男仕代我翻田, 我只在旁邊行行企企, 穿粉紅色衫, 戴眼鏡,肥肥地嗰個閒人囉....
首先在此多謝這位朋友出心(送種子給我)及出力(今天的翻田),否則我都不知道怎樣才好... 他還請我回家飲湯(霸王花煲豬骨湯), 多謝多謝!
回復

美美 發表於 2008-4-13 19:47:40 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-13 19:19 發表

我都不知道正確店舖名稱及號碼 , 在之前我看到其中帖子上有談過咋, 而我只在荃灣街市街街市行下行下就找到了, 離開時這街市門口面對是荃灣新城市中心的恒生銀行, 不是在 M 記側門嗰邊.
如有花友有清楚的地址可不可以幫忙解答 , 謝謝!
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 00:11:57 |顯示全部樓層
好彩今天無下大雨, 希望下星期去會有苗仔睇下啦.
暫時呢......用住人工出苗法.

回復

PACO 發表於 2008-4-14 04:45:59 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-14 00:11 發表

乜你都係天水圍咩???
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 07:06:33 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-4-14 00:11 發表

等我今日去八下先!
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 07:10:37 |顯示全部樓層
原帖由 美美 於 2008-4-13 19:40 發表

您抽到 16號田呀, 即是我和朋友也到您的田談過話囉 我們真失禮沒有介紹自己...., 請見諒, 見諒.....  
我抽到 22號田, 今天有位願意代勞的男仕代我翻田, 我只在旁邊行行企企, 穿粉紅色衫,  ...

哈~ 我一聽到你話上網問人, 我就估係咪你來~
我不好意思就真, 因昨日太趕, 所以沒相認tim
你的朋友很快手, 3扒2撥就 攪掂晒!
昨日好多小朋友在場, 見到佢地玩得好開心, 有個小妹妹仲走過來問我有咩幫手tim, 真乖巧~
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-14 07:11:43 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-13 19:19 發表

恩多素呀!  等我搵日去買包來試下先.
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-14 09:43:37 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2008-4-14 04:45 發表

乜你都係天水圍咩???

不是啊, 我是花墟見習生! 多多指教.
回復