花墟社區園圃收田啦

作者: ayclui 發表于 2008-4-4 23:06:56
10690 83
花墟社區園圃收田啦, 抽到田嘅花友諗住會種D乜呢?
今次係由4月頭到8月中喎
heiheimama 發表於 2008-4-4 23:26:24 |顯示全部樓層
呢期比較尷尬,因為夏天要種瓜,而四個月要種瓜種到有收成,是有點為難.我會建議種豆,會快d.如果真的要種瓜,可試試在家種苗,到收田後立即移植,就可以起碼慳返半個月!~

朱子小姐你又諗住種咩野呢?

你個簽名冇左個blog好麻煩bor,唔好吟詩啦!~
回復

WingWing 發表於 2008-4-4 23:36:50 |顯示全部樓層
ayclui,
我都係4-8月, 不過响將軍澳園圃!
我會種青瓜, 南瓜, 哈蜜瓜, 網紋瓜, 青豆角, 秋葵, 我已經培咗苗喇, 一收田就可以移苗!
另外我會種莧菜&蕃薯!
其實我未種過'瓜', 所以都唔知會種成點!

係呢, 你會種咩嘢呀?
回復

ayclui 發表於 2008-4-4 23:42:17 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-4 23:26 發表
呢期比較尷尬,因為夏天要種瓜,而四個月要種瓜種到有收成,是有點為難.我會建議種豆,會快d.如果真的要種瓜,可試試在家種苗,到收田後立即移植,就可以起碼慳返半個月!~

朱子小姐你又諗住種咩野呢?

你個簽名冇左個blog好麻煩bor,唔好吟詩啦!~ ...

吟詩唔好咩? 有文化D嘛...
個簽名冇左個blog有幾麻煩jack~ 有心就搵到啦
回復

ayclui 發表於 2008-4-4 23:49:00 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-4 23:36 發表
ayclui,
我都係4-8月, 不過响將軍澳園圃!
我會種青瓜, 南瓜, 哈蜜瓜, 網紋瓜, 青豆角, 秋葵, 我已經培咗苗喇, 一收田就可以移苗!
另外我會種莧菜&蕃薯!
其實我未種過'瓜', 所以都唔知會種成點!

係呢, 你會種咩 ...

哎呀, 我成日唔記得培苗  (掛住玩迷岩)
我諗住種你送比我D莧菜啦, 仲有蕃茄啦, 青瓜啦...
你就好啦, 培哂苗
係咪塊田嘅 SIZE 用3斤花生'fu' + 2斤骨粉就夠做基肥呢? 唔記得哂添
回復

WingWing 發表於 2008-4-4 23:59:49 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-4 23:49 發表

哎呀, 我成日唔記得培苗  (掛住玩迷岩)
我諗住種你送比我D莧菜啦, 仲有蕃茄啦, 青瓜啦...
你就好啦, 培哂苗
係咪塊田嘅 SIZE 用3斤花生'fu' + 2斤骨粉就夠做基肥呢? 唔記得哂添 ...

我會用5kg堆肥, 1斤花生麩, 1斤骨粉做基肥, 我都唔知啱唔啱! 我是是但但咋!!
回復

carolc 發表於 2008-4-5 10:11:46 |顯示全部樓層
我月尾都收田啦 (荃灣) 依家都培緊苗, 主要係瓜囉, 未買基肥用既野, 但就整定了幾支花生麩水, 到時有得用
回復

hellohello 發表於 2008-4-5 10:22:33 |顯示全部樓層
ha ha!!!

Wingwing, 我跟你差不多wor!!!!
我培了青瓜、甜瓜、南瓜苗,(已出苗),但西瓜、壺櫨瓜就未出苗。

及會種莧菜、四季生菜、蕃薯。  今次唔種豆角。

我買了3斤骨粉(因瓜多),2斤花生麩 ,10kg堆肥(其中5kg用來追肥用)
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-5 17:54:59 |顯示全部樓層
我下星日在天水圍, 諗著將屋企部分 香草苗, 花苗, 全部南瓜, 西瓜, 茄, 檸檬苗......, 以及 一株黑蜀葵, 種極都唔大既細香蔥 移師到田裡.
希望d雀仔唔好幫親我la!
其實第一日是下午先開始, 夠唔夠時間反土同下肥呢?

回復

WingWing 發表於 2008-4-5 19:04:58 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-4-5 10:22 發表
ha ha!!!

Wingwing, 我跟你差不多wor!!!!
我培了青瓜、甜瓜、南瓜苗,(已出苗),但西瓜、壺櫨瓜就未出苗。

及會種莧菜、四季生菜、蕃薯。  今次唔種豆角。

我買了3斤骨粉(因瓜多),2斤花生麩 ,10kg堆肥(其中5kg用來追肥 ...

又學到嘢喇!!
今日開咗田, 但唔係好識種瓜, 又唔係好識搭棚!
有D老鼠拉龜添!
回復

WingWing 發表於 2008-4-5 19:12:37 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-4-5 17:54 發表
我下星日在天水圍, 諗著將屋企部分 香草苗, 花苗, 全部南瓜, 西瓜, 茄, 檸檬苗......, 以及 一株黑蜀葵, 種極都唔大既細香蔥 移師到田裡.
希望d雀仔唔好幫親我la!
其實第一日是下午先開始, 夠唔夠時間反土同下肥呢 ...

我今日都係2:30pm開始, 翻土施肥應該夠時間!
種唔種嘢就是乎你會唔會當日移苗or播種喇!
回復

carolc 發表於 2008-4-5 23:10:37 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-5 19:12 發表

你開始啦, 努力呀, 等你分享, 我可以參考下
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-5 23:41:16 |顯示全部樓層
嘩~~ 你地收左田喇~~!~?

好心急呀!~! 我九龍灣既要19/4先收得呀!!  

記住話我地知多D開頭既程序呀~!~ 因為係第一次抽中咋!~
回復

vkzone2002 發表於 2008-4-6 19:07:07 |顯示全部樓層
種向日葵花可以嗎?
heiheimama你有時間教下我應該種什麼, 我只志在俾仔仔玩下, 無其他要求!

回復

Mini 發表於 2008-4-7 13:31:26 |顯示全部樓層
上星期6/日好熱呀, 收田後鬆泥加肥, 搞到成身無晒力, 已將部份小苗移咗落田, 有迷你西瓜, 甜瓜, 蕃薯, 青椒, 豆角, 蜜糖豆, 辣椒, 苦瓜, 莧菜, 生菜, 茄子, 白茄子, 櫻桃蘿蔔 & 蕃茄唔啱時候, 但都好想種, 所以又種咗...種咗好多野
回復

carolc 發表於 2008-4-7 13:39:34 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

你係一塊田嗎??? 可以種咁多野??
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-7 13:48:09 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-4-5 19:12 發表

太好了!  我帶d香草苗去先.
回復

hellohello 發表於 2008-4-7 14:27:56 |顯示全部樓層
原帖由 Mini 於 2008-4-7 13:31 發表
上星期6/日好熱呀, 收田後鬆泥加肥, 搞到成身無晒力, 已將部份小苗移咗落田, 有迷你西瓜, 甜瓜, 蕃薯, 青椒, 豆角, 蜜糖豆, 辣椒, 苦瓜, 莧菜, 生菜, 茄子, 白茄子, 櫻桃蘿蔔 & 蕃茄唔啱時候, 但都好想種, 所以又種 ...

真係好多Wor!!!! Ha!! ha!!十四種  打破大會記錄!

努力!!!
回復

Mini 發表於 2008-4-7 17:37:26 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-4-7 13:39 發表
你係一塊田嗎??? 可以種咁多野??

兩塊田呀~~
回復

Mini 發表於 2008-4-7 17:38:40 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-4-7 14:27 發表

真係好多Wor!!!! Ha!! ha!!十四種  打破大會記錄!

努力!!!

其實仲有其他野種架,今個星期再落埋田~~
回復

12345下一頁