請問這是什麼呢?請幫忙!

作者: annchloe 發表于 2012-4-12 18:51:25
1653 10

Gardenier

Gardenier

各位前輩,我在家中的白蟬見到呢D野,按下去好似白粉有些sticky 的,我想知道是什麼蟲蟲呢?點算?

annchloe 發表於 2012-4-13 10:19:25 |顯示全部樓層
請問有無人可以幫下我?呢D係咩呢?我好多植物都死死地好可憐••••••唔該唒!
回復

owlcyr 發表於 2012-4-13 10:22:36 |顯示全部樓層
介殼蟲?
回復

silicon 發表於 2012-4-13 10:28:42 |顯示全部樓層
介殼蟲 x2
回復

annchloe 發表於 2012-4-13 18:00:37 |顯示全部樓層
Oh!! 請問點殺呀?花寶個D殺蟲劑得唔得架?唔該你地呀!
回復

ht333147 發表於 2012-4-13 18:13:20 |顯示全部樓層
annchloe 發表於 2012-4-13 18:00
Oh!! 請問點殺呀?花寶個D殺蟲劑得唔得架?唔該你地呀!

應該盾介, 如果只是小盆栽, 用火酒抹就得.
大面積要買可治蚧殼蟲的農藥噴施.
回復

annchloe 發表於 2012-4-13 18:49:28 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-4-13 18:13
應該盾介, 如果只是小盆栽, 用火酒抹就得.
大面積要買可治蚧殼蟲的農藥噴施. ...

唔該你!都好多下••••請問係花虛應該有殺介殼蟲既野賣架?好番之後可以點防蟲呢?可以指教下嗎?我D花都放在花槽的。 謝謝。
回復

Citystream 發表於 2012-4-14 17:33:46 |顯示全部樓層
最圓最大個粒喺臘蚧,是較難對付的一種.如不是種食的,可以試下用速殺蚧
回復

annchloe 發表於 2012-4-14 18:51:54 |顯示全部樓層
City stream, thank you! 這只是白蟬,我結果剪得都剪再火燒,餘下噴了毒磷靈,在上環的菜種店買的。不過我在網上看到此薬好像好毒對人(特別是孕婦和小孩)有害,都唔知好唔好再用••••••蟲蟲真令人煩惱。
回復

Citystream 發表於 2012-4-15 19:28:34 |顯示全部樓層
為了未來,我現在都冇用化學農藥了,頂多用低毒性的苦欄油.平時預防這類害蟲都是在葉底和面噴水,牠們都不喜歡了潮濕.
回復

annchloe 發表於 2012-4-15 20:48:51 |顯示全部樓層
Citystream 發表於 2012-4-15 19:28
為了未來,我現在都冇用化學農藥了,頂多用低毒性的苦欄油.平時預防這類害蟲都是在葉底和面噴水,牠們都不喜歡 ...

我同意,但新手有時真係唔知道係乜東東,我都未必會再用啦。
回復