請問種嘉多利亞蘭要注意什麼呢?

作者: annchloe 發表于 2012-8-20 12:14:42
8031 9
我先生之前送了1盆嘉多利亞給我,依家死死地。。。

搬家後沒了大花槽,廳又沒有了陽光,因為附近都是高樓,許多植物有些死了,我便將玫瑰都送人。。。紫羅蘭帶返公司。。。好慘呀!
家中有50﹪時間開冷氣,全日開FAN,因無風架無陽光!想死!
我重有3嘉多利亞蘭花﹠1盆蝴蝶,好想佢地好D,我可以點呢?
依家1盆蝴蝶用左個花寶個德國花盆種,用佢D石仔養住,有2層。
嘉多利亞就無換植料,因有2盆係有花,一盆死死地,用陶土個D盆﹠係花店個D水苔。。。。
“死死地”之前可能係我D水多左,我依家都等DRY左先SPRAY下水,但D氣根都謝左同D葉垂晒落黎!
請你們教下我點好呢?

謝謝幫忙!
annchloe 發表於 2012-8-20 12:29:04 |顯示全部樓層
死死地個樣:
我真係唔識種,請各位指教!
回復

小子 發表於 2012-8-20 12:46:25 |顯示全部樓層
你見乾便淋水 , 每次淋水淋透
暫不用施肥
放近窗台位置
回復

FIRE 發表於 2012-8-20 19:46:50 |顯示全部樓層
你是否用蘭石種?建議改用全水苔,等八成乾才淋水,應可救活,但陽光不足,開花機會較難.
回復

annchloe 發表於 2012-8-20 21:40:45 |顯示全部樓層
我係用水苔,D蘭石係放左少少係側邊咋。
回復

psyche 發表於 2012-8-20 22:19:54 |顯示全部樓層

如果通風不好此時剛好相反不應用水苔而要改用蘭石先保住根, 根不爛葉不黃。
如果這棵花真的對你很重要, 我建議你目前應做的不是養花而是養根莖葉, 吊住條命先, 最緊要唔好種死。
嘉多利亞蘭一生中最重要的是陽光, 但可惜依你描述的環境對大部分蘭花來說都是一個絕地,
沒有室外花槽要嘉多利在室內養得壯是奢望, 但有方法可保證不種死。
就是你先將水苔改用蘭石, 不要用大盆要選規格小的, 把根養好使其可繞盆生長,
其次必需掛窗邊種保持空氣流動有微風吹拂, 那麼你的嘉多利應該很快可恢復氣息,
根部未繞滿盆前不可施肥, 同時避免陽光直射否則脫水,
花只要一直留在身邊而能做到衰而不窮, 機會一到再將她轉到陽光充沛的環境,
就有機會開花。
回復

annchloe 發表於 2012-8-20 22:30:34 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2012-8-20 22:19
如果通風不好此時剛好相反不應用水苔而要改用蘭石先保住根, 根不爛葉不黃。
如果這棵花真的對你很重要, 我 ...

OH!!! 好清楚!我馬上試試。。。如果我把蘭花放到outdoor,不怕太熱?如果放在有太陽的OFFICE,但係冷氣的環境OK嗎?因為有2盆沒有事的。。。。
回復

annchloe 發表於 2012-8-20 22:52:23 |顯示全部樓層
D根繞住左D水苔,好實,請問有些根可否剪掉呢?謝謝
回復

psyche 發表於 2012-8-20 22:57:05 |顯示全部樓層
annchloe 發表於 2012-8-20 22:30
OH!!! 好清楚!我馬上試試。。。如果我把蘭花放到outdoor,不怕太熱?如果放在有太陽的OFFICE,但係冷氣的 ...

嘉多利亞蘭是一種很強健的蘭科植物, 很耐熱, 這個問題你不用擔心, 放室外種永遠最好。
放office種陽光配冷氣這組合對大多數蘭花來說都很有利, 如果日照長而冷氣是持續供應的話, 你的嘉多利亞蘭應該會長得很壯。
回復

annchloe 發表於 2012-8-21 18:00:58 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2012-8-20 22:57
嘉多利亞蘭是一種很強健的蘭科植物, 很耐熱, 這個問題你不用擔心, 放室外種永遠最好。
放office種陽光配 ...

多謝指教,我已經轉了蘭石放係有陽光用風既房,希望OK啦。。。我都剪左好多根下。。。
回復