花貓如何砍掉重練?

作者: gunbuster363 發表于 2012-4-11 10:57:15
3244 28

剛剛買左株花貓K Clytie(有lum), 冇為意就放左佢出窗台
結果d葉林晒
我打算由得佢睇下會唔會適應番, 結果都冇反彈, 仲開埋花
依家死下死下, 放番入室內

點樣先救得到佢? 我諗佢連貓虫都冇, 因為太細盆
或者點樣可以分多株重新來過?

2012-04-11 22.57.47.jpg
2012-04-11 22.58.02.jpg
lok_1980 發表於 2012-4-11 17:15:03 |顯示全部樓層
有無健康枝條?
回復

gunbuster363 發表於 2012-4-11 17:27:42 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-4-11 17:15
有無健康枝條?

林謝謝的葉就有
回復

lok_1980 發表於 2012-4-11 17:48:03 |顯示全部樓層
咁要等其他人答你了..........我種花貓都唔多經驗
回復

chingyi724 發表於 2012-4-11 17:51:09 |顯示全部樓層
好有可能已經生左蟲嫁啦,勁易生嫁D蟲蟲,我係咁意用側芽插泥係1oz杯到1個月到,佢都生到蟲
你等佢開完花挖佢出黎睇下

1個月到生到蟲咁乖^^  發表於 2012-4-11 19:10
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-11 17:52:23 |顯示全部樓層

HELLO, gunbuster363
有相睇就可以比多D準確既意見, 只要葉未死, 你放入温室, 佢會回到氣, 呢幾日天氣突然熱左, 太陽光好哂, 苖係唔可以哂咁耐,同埋下午唔係哂咁耐, 好易葉燶,  如果真係救唔番既話, 我送多棵比你啦, 請PM詳談
回復

gunbuster363 發表於 2012-4-11 17:57:31 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-4-11 17:52
有相睇就可以比多D準確既意見, 只要葉未死, 你放入温室, 佢會回到氣, 呢幾日天氣突然 ...

係我太大意姐
我再睇睇救唔救得番
回復

bigpig603 發表於 2012-4-11 19:09:16 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-4-11 17:52
有相睇就可以比多D準確既意見, 只要葉未死, 你放入温室, 佢會回到氣, 呢幾日天氣突然 ...

花貓乜唔咪要曬?但我今日曬左3個鐘已彎腰.點解?應該點做?
回復

sandylam 發表於 2012-4-11 19:25:25 來自手機 |顯示全部樓層
你有無比多點水佢?
有無試過浸水?
通常軟係因為缺水。
回復

DeNel 發表於 2012-4-11 23:46:16 |顯示全部樓層
我同你一樣都剛買回來,都因為突然好熱,同你那棵差唔多,但好彩我比你快發現,我砍左頭放落水,已經情況很好,還有,盆底已經有貓虫了,我洗左泥有4條。夠我種多好多棵。你都睇下有無貓虫,我見你那棵同我那棵一樣大。應該都有唔少。最重要係,你快d俾多d水落泥,我見你d泥都好乾。唔好連貓虫都死埋。
回復

fnv234 發表於 2012-4-11 23:48:03 |顯示全部樓層
花貓都好粗生架
試過生得太長剪落嚟打橫放泥度都出芽
每節都有1-2個芽,等佢大D就可以切落嚟種
回復

Alaska 發表於 2012-4-12 00:11:50 |顯示全部樓層
望落去個盆D泥好似好乾咁既?  剛剛新買我鐘意放佢地響陰D既通風地方放幾日等佢地適應下先
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-12 11:27:02 |顯示全部樓層

你個位應該係好哂,或者好大風,  你要比番少少水D 先,佢呢個狀態太多水會爛根, 要噴水比D葉, 佢可以係葉面吸水架, 放佢係陰涼既地方, 佢而家好弱, 唔可幾再哂, 係室內保持濕度, 佢吸番夠水, 又會生猛番, 不過佢朵花會死左, 下層葉會慢慢變黑, 佢呢個星期都唔好哂咁多太陽, 要等佢回氣

跟住每日比少少水, 係入夜後噴番D 水比佢, KEEP 住佢係HIGH HUMIDITY
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-12 11:29:09 |顯示全部樓層
bigpig603 發表於 2012-4-11 19:09
花貓乜唔咪要曬?但我今日曬左3個鐘已彎腰.點解?應該點做?

因為係細棵, 苖仔既狀態, 佢唔可以哂咁耐

我仲以為可烈日曬,搞到曬左3個鐘已彎腰,謝謝指教^^  發表於 2012-4-17 03:51
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-12 11:32:13 |顯示全部樓層
DeNel 發表於 2012-4-11 23:46
我同你一樣都剛買回來,都因為突然好熱,同你那棵差唔多,但好彩我比你快發現,我砍左頭放落水,已經情況很 ...

你個棵大少少, 應該會好好多, 咁快CUT 出來? D 蟲太細既話會生得好慢, 如果你想分株, 蟲仔有2CM 就會好好多, 放入泥一個星期就會可幾生條好粗既支條出來,
回復

DeNel 發表於 2012-4-12 13:53:58 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-4-12 11:32
你個棵大少少, 應該會好好多, 咁快CUT 出來? D 蟲太細既話會生得好慢, 如果你想分株, 蟲仔有2CM 就會好好 ...

@_@ 唔系想繁殖... 我講出可行的方法,因為他那盤比較弱,所以我聯想到貓蟲。我cut系因為我放系窗邊,但太熱,一日已經變到快死的樣,第二日莖部變黑,所以我才cut落來。我跟本就沒有想過種兩盤一樣的。我只系俾他現在可行方法的意見。
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-12 14:23:05 |顯示全部樓層
DeNel 發表於 2012-4-12 13:53
@_@ 唔系想繁殖... 我講出可行的方法,因為他那盤比較弱,所以我聯想到貓蟲。我cut系因為我放系窗邊,但 ...

明白, 點解會黑左莖咁慘, 個窗邊好哂? 聽你講係可幾放係公司種, 應該唔會黑莖, 通常係好多水浸 到D根爛左先會開始黑莖, 如能給多一點環境條件, 可多給一點意見, 種花的學問真係學極都唔完, 希望幫到你
回復

DeNel 發表於 2012-4-12 16:40:19 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-4-12 14:23
明白, 點解會黑左莖咁慘, 個窗邊好哂? 聽你講係可幾放係公司種, 應該唔會黑莖, 通常係好多水浸 到D根爛左 ...

因為我放在家中種,但我的窗全都向東... 所以超熱。一不小心。。。     就燒焦左。好彩救得返。
回復

DeNel 發表於 2012-4-12 16:42:56 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-4-12 14:23
明白, 點解會黑左莖咁慘, 個窗邊好哂? 聽你講係可幾放係公司種, 應該唔會黑莖, 通常係好多水浸 到D根爛左 ...

你講的兩種都有幫忙,因為它就死,所以我落多左水,平時紫羅蘭用同一方法系非常有效。但貓仔飲唔到甘多水。
回復

sunsunsun 發表於 2012-4-12 17:58:10 |顯示全部樓層
DeNel 發表於 2012-4-12 16:40
因為我放在家中種,但我的窗全都向東... 所以超熱。一不小心。。。     就燒焦左。好彩救得返。   ...

如果真係救唔番, 我比多棵苖你啦, 努力!
回復

12下一頁