點解冬天種野咁難成功

作者: gunbuster363 發表于 2012-3-29 09:09:27
1871 6
d野生得鬼咁慢, 包括一棵迷岩種極都唔大( 第一次種 )
另一棵就回春先生得快d
然後又有新買的植物意外身亡
同期有棵花貓放響窗邊又徒長, 要放出窗外先靚
真係好灰

最成功係種到葡萄風信子
希望幾棵迷岩同花貓快d開花睇下啦
Karine 發表於 2012-3-29 13:42:32 |顯示全部樓層
了解左佢地既特性會易攪 d , 我都有種迷岩, 冬天佢要保濕先生得靚
而家開始暖, 花貓好快有野睇架啦

加油
回復

aprilhung 發表於 2012-3-29 15:50:01 |顯示全部樓層
每一種植物都有其習性,有些是冬型種,有些是夏型種,有些只有春、秋才生長得較快。
若要種植成功,要多看種植的書,了解各種植物的習性、及不同的種植方式,才能種植得較好較美。
種植講求天氣、氣候及個人經驗,個人經驗是需要時間累積回來的,假以時日,個人經驗必然有所提升,種植的成功率自然大大提高。
回復

fnv234 發表於 2012-3-29 22:53:36 |顯示全部樓層
我覺得夏天種野仲難
種野除咗睇天氣,環境都好重要架
通風、日照果D

毛錯,我都係咁話。  發表於 2012-3-29 23:23
回復

Karine 發表於 2012-3-29 23:03:04 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-3-29 22:53
我覺得夏天種野仲難
種野除咗睇天氣,環境都好重要架
通風、日照果D

我認同,夏天的確難度高過冬天,菌、虫害都多d,太熱好多植物都唔受,天災又多(颱風、暴雨)。
回復

fnv234 發表於 2012-3-29 23:04:31 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-3-29 23:03
我認同,夏天的確難度高過冬天,菌、虫害都多d,太熱好多植物都唔受,天災又多(颱風、暴雨)。 ...

好多時D花淋完雨之後又出太陽,人都焗死啦
回復

Karine 發表於 2012-3-29 23:10:45 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-3-29 23:04
好多時D花淋完雨之後又出太陽,人都焗死啦

係呀,你試下summer落田,烈日當空三粒鍾,人都想跳海解暑,但植物有根架嘛,無得走,局住暴曬。 幾可憐,葉都軟哂,等我地淋水解喝,我有d蕃茄咪曬死左咯。

仲有,今日暴曬,天日水浸先慘。
回復