返回列表 發新帖

松葉牡丹

關閉 [複製鏈接]
作者: GMT+8 發表于 2008-4-1 15:26:54
5886 29
ChrisTsui 發表於 2008-4-7 01:14:10 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-4-6 22:31 發表
佢開花後...好容易結種子ga...

我幾年前種過,差唔多開咗半年花至見有種子,係唔係要等某個季節至有種子架?
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-7 09:45:59 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-7 01:11 發表

我今日去過花墟,間間有種子賣既舖頭都搵過,但唔見有"馬齒牡丹",只得"松葉牡丹",你喺邊間繽繽買架?我聽日會去旺角,如果夠時間,可以再行一次

sorry ah, 我誤會咗係同一樣啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-7 09:46:12 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-5 01:08 發表

多謝你的資料啊~原來另有其名,但係佢地係唔係同一家族架?
我好鍾意呢隻花,d葉圓碌碌好可愛,花仔好似小朋友畫出來咁,簡單又色彩鮮艷,而且生命力超強~
我已經預留咗一小塊地方,諗住種滿呢隻花,但係依家只係種得好少, ...

Christsui :呢只唔使特登買種子嚟種啦,到佐夏天,花店通常有得賣,買盆雜色番嚟,種到大些少時剪啲枝節出嚟阡插得啦,好快一地五顏六色嘅太陽花啊!到佐冬天記得狠心腸狠地修剪,好快就會出新葉,到時又可以阡插好多啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-7 09:48:39 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-5 01:56 發表
我係花虛都見到有闊葉那隻種子賣, 個名叫做"馬齒牡丹"我都同意闊葉那隻生命力真的是強到嚇死你, 話說我媽家中也種了一盆闊葉馬齒牡丹, 不幸地生了很多蚜蟲, 我胡亂拿了家母的殺蟲劑住花花噴, 蟲是死了......但葉子過 ...

下次發現蚜蟲唔好再噴殺蟲劑啦,對人對環境都唔係咁好。只需要剪走有蟲枝葉,就算剃光佐佢個頭都會好快生葉出嚟嘎。通常蚜蟲都係中意係葉同花蕾處,果啲地方最嫩最多汁。
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-7 09:50:22 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-4-6 22:31 發表
佢開花後...好容易結種子ga...

針葉比較易結種子啲 不過,阡插咁易,而且好快有花開,係最方便快捷嘅方法。不過針葉比較難過冬,所以先需要以播種方式種植。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-7 16:43:40 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-7 09:45 發表

sorry ah, 我誤會咗係同一樣啊

唔緊要~我都唔算係專登出去搵,去開咪問埋囉~而且尋日去花墟我都有收穫 - 無花果樹 ~ 好開心呀!!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-7 16:51:14 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-7 09:46 發表

Christsui :呢只唔使特登買種子嚟種啦,到佐夏天,花店通常有得賣,買盆雜色番嚟,種到大些少時剪啲枝節出嚟阡插得啦,好快一地五顏六色嘅太陽花啊!到佐冬天記得狠心腸狠地修剪,好快就會出新葉,到時又可以阡插好多啦! :yea ...

多謝你既提示~其實自從執D太陽花返來後,我已經定期施肥,一見佢長得夠茁壯就剪啲枝節出嚟阡插,依家大約多1/3份量,不過見塊地仲係好多吉位,所以想買種子種多D,等夏天一到就可以開滿花
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-5 10:29:19 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-4 08:47 發表

Christsui:你講嘅應該係呢只大花馬齒莧,呢只生命力仲強啊,我依家種佐一大個面臉,除佐最凍果個月冇花外,年中無休啊!最常見應該就係紅色同黃色啦
前幾年種嘅:

30332 ...

緊急!
呵呵笑請看 pm 及回覆!!!
謝謝合作啊~
回復

suxing 發表於 2008-6-6 13:03:32 |顯示全部樓層

松葉牡丹不同太陽花(馬齒牡丹)

松葉牡丹別稱半支蓮、日照草、洋馬齒莧, 馬齒牡丹別稱太陽花、豬母奶仔花、洋馬齒莧、闊葉半板蓮.  
松葉牡丹和馬齒牡丹的習性幾乎一樣,就連花的形狀與顏色也都差不多,如果不是對它們之間的了解,是很難去分辨它們,從名稱與別名來看,兩者的差別在葉子的形狀,一個像馬齒般的寬平狀,一個就像松樹的葉子,長得尖尖的形狀,因此有松葉牡丹的稱號。
馬齒牡丹的特色就是葉子像馬的牙齒,加上花朵類似牡丹花,所以才有馬齒牡丹的名稱。
松葉牡丹葉尖而長,馬齒牡丹大一點,圓一些.
松葉牡丹: http://www.floral.com.tw/floral/ ... 36a48256f80000d8861
馬齒牡丹:http://www.floral.com.tw/floral/ ... fae48256f2c000e50be

松葉牡丹

松葉牡丹

太陽花(馬齒牡丹)

太陽花(馬齒牡丹)
回復

tcl 發表於 2008-6-6 13:21:11 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-7 09:48 發表

下次發現蚜蟲唔好再噴殺蟲劑啦,對人對環境都唔係咁好。只需要剪走有蟲枝葉,就算剃光佐佢個頭都會好快生葉出嚟嘎。通常蚜蟲都係中意係葉同花蕾處,果啲地方最嫩最多汁。 ...

I planted this fowler before.  After a few months, it grew with plenty of bugs.  I tried to 剃光佐佢個頭 to remove all bugs.  However, when the new bud grows, the bugs also come again.  At the end, I threw them all away.
回復