松葉牡丹

關閉 [複製鏈接]
作者: GMT+8 發表于 2008-4-1 15:26:54
5874 29
請問一下, 有沒有人試過用人工照明來種松葉牡丹呢?
我家種非洲紫羅蘭用的人工光照(22W的T4光管x2)夠光來種牠嗎 ?
呵呵笑 發表於 2008-4-1 18:49:31 |顯示全部樓層
你所講嘅松葉牡丹係唔係指針葉太陽花?

屬於夏天播種嘅花卉,佢需要好多太陽先可以開得靚,所以我諗你用人工光照都唔夠哦

這是我舊年播種種嘅
松葉牡丹紫色07081901.JPG 針葉牡丹07071804.JPG

回復

yuwaiman 發表於 2008-4-1 19:04:26 |顯示全部樓層
嘩!原來佢有咁多色架, 我只得一個紫色咋
另想問吓係咪可以插枝繁種, 請問要剪幾長

回復

GMT+8 發表於 2008-4-1 21:12:55 |顯示全部樓層
咁唯有放棄啦, thx
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-2 10:04:21 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-1 21:12 發表
咁唯有放棄啦, thx

你千祈唔好放棄啊, 佢地生命力好強嘅, 我由苖仔(5蚊雞連物色都唔知果d), 到佢而家長大成人, 真係好開心嘅
我遲d仲要去搵吓有冇其他顏色去種多d, 綠化吓果城巿, 一齊努力吧
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-3 11:02:31 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-1 19:04 發表
嘩!原來佢有咁多色架, 我只得一個紫色咋
另想問吓係咪可以插枝繁種, 請問要剪幾長

我都有種太陽花,不過係闊葉那種.
我開頭只有一小束,後來見佢長大d,我就截斷一節插入泥中,不斷重複,依家越生越多,但係暫時仲係好少花,好彩d葉望落來尚算強壯~

期待好天氣~

期待好天氣~
回復

GMT+8 發表於 2008-4-3 12:57:54 |顯示全部樓層
一多返些少太陽就會開到好似唔識停那樣的了
回復

ハマナス 發表於 2008-4-3 17:33:16 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-1 18:49 發表
你所講嘅松葉牡丹係唔係指針葉太陽花?

屬於夏天播種嘅花卉,佢需要好多太陽先可以開得靚,所以我諗你用人工光照都唔夠哦

這是我舊年播種種嘅
2993629933 ...

松葉牡丹原來咁靚喎!
我昨日去繽繽買種子,見到有這款種子賣,諗咗陣最後都無買,如果早一日睇到咁靚就實買咗。下次再去睇睇仲有冇得賣先
回復

ハマナス 發表於 2008-4-3 17:38:43 |顯示全部樓層
呵呵笑, 松葉牡丹紫色07081901個盆咁似以前o個d洗面盆嘅
你個洗面盆幾大? 種咗幾棵?
回復

四少 發表於 2008-4-4 00:49:01 |顯示全部樓層
有迷你的, 也有超大花的 ..
單瓣, 重瓣, 半重瓣...
好多好多 ... 
回復

GMT+8 發表於 2008-4-4 01:15:00 |顯示全部樓層
開始種了!!
點點這裡去片!!
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-4 08:43:01 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-3 17:38 發表
呵呵笑, 松葉牡丹紫色07081901個盆咁似以前o個d洗面盆嘅
你個洗面盆幾大? 種咗幾棵?

ハマナス你真係好細心哦,真係鋅盆嚟嘎,不過係食盆菜淨落嚟果只,呵呵!費物利用啊!我都唔記得幾棵啦。佢開到癲哂啊,用呢啲大盆就最啱啦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-4 08:47:07 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-3 11:02 發表

我都有種太陽花,不過係闊葉那種.
我開頭只有一小束,後來見佢長大d,我就截斷一節插入泥中,不斷重複,依家越生越多,但係暫時仲係好少花,好彩d葉望落來尚算強壯~ ...

Christsui:你講嘅應該係呢只大花馬齒莧,呢只生命力仲強啊,我依家種佐一大個面臉,除佐最凍果個月冇花外,年中無休啊!最常見應該就係紅色同黃色啦
前幾年種嘅:

回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-5 01:08:10 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-4-4 08:47 發表

Christsui:你講嘅應該係呢只大花馬齒莧,呢只生命力仲強啊,我依家種佐一大個面臉,除佐最凍果個月冇花外,年中無休啊!最常見應該就係紅色同黃色啦
前幾年種嘅:

30332 ...

多謝你的資料啊~原來另有其名,但係佢地係唔係同一家族架?
我好鍾意呢隻花,d葉圓碌碌好可愛,花仔好似小朋友畫出來咁,簡單又色彩鮮艷,而且生命力超強~
我已經預留咗一小塊地方,諗住種滿呢隻花,但係依家只係種得好少,請問呢隻花有冇種子買架?

今朝影架,雖然天氣唔好,但係今朝都開咗少少花~

今朝影架,雖然天氣唔好,但係今朝都開咗少少花~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-5 01:45:39 |顯示全部樓層
呵呵笑:我頭先上大陸拍賣網,見有呢隻花的種子賣,但係好似話種子唔可以寄來香港.
你種得好靚,睇真d,你隻橙紅色花同我種既有d唔同~
回復

GMT+8 發表於 2008-4-5 01:56:38 |顯示全部樓層
我係花虛都見到有闊葉那隻種子賣, 個名叫做"馬齒牡丹"我都同意闊葉那隻生命力真的是強到嚇死你, 話說我媽家中也種了一盆闊葉馬齒牡丹, 不幸地生了很多蚜蟲, 我胡亂拿了家母的殺蟲劑住花花噴, 蟲是死了......但葉子過了2天亦全都枯死了只剩下光禿禿的枝梗, 一心以為沒救了, 誰不知過了幾天又出長很多新芽來, 過了2星期已經長的比原來更大還有花開呢.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-5 02:12:47 |顯示全部樓層
原帖由 GMT+8 於 2008-4-5 01:56 發表
我係花虛都見到有闊葉那隻種子賣, 個名叫做"馬齒牡丹"我都同意闊葉那隻生命力真的是強到嚇死你, 話說我媽家中也種了一盆闊葉馬齒牡丹, 不幸地生了很多蚜蟲, 我胡亂拿了家母的殺蟲劑住花花噴, 蟲是死了......但葉子過 ...

原來香港都有,我星期日就去買.請問知唔知繽繽有冇得賣呀?
我依家種緊既係執返來既,有次去睇屋,見路邊長了一大片呢隻花(當時只有葉,一朵花都冇),有些已被人踩到扁晒,好多斷咗乾晒水,我執返屋企,有d得番光禿禿的枝幹,我照插入泥,依家已經生晒葉啦~
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-6 22:01:20 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-5 02:12 發表

原來香港都有,我星期日就去買.請問知唔知繽繽有冇得賣呀?
我依家種緊既係執返來既,有次去睇屋,見路邊長了一大片呢隻花(當時只有葉,一朵花都冇),有些已被人踩到扁晒,好多斷咗乾晒水,我執返屋企,有d得番光禿禿的枝幹, ...

繽紛有啊, 我星期六去時都有買, 睇吓有冇其他色, 我而家果盆只得紫色
回復

豔豔 發表於 2008-4-6 22:31:02 |顯示全部樓層
佢開花後...好容易結種子ga...
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-7 01:11:22 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-6 22:01 發表

繽紛有啊, 我星期六去時都有買, 睇吓有冇其他色, 我而家果盆只得紫色

我今日去過花墟,間間有種子賣既舖頭都搵過,但唔見有"馬齒牡丹",只得"松葉牡丹",你喺邊間繽繽買架?我聽日會去旺角,如果夠時間,可以再行一次
回復

12下一頁