小圈子選舉 - 最後衝刺

作者: 比得大帝 發表于 2012-3-20 15:55:53
5702 67
jellyfishy 發表於 2012-3-26 09:00:02 |顯示全部樓層
reply 比得大帝  "如果有普選, 就唔會有白票啦, 點到哩三條小丑出嚟玩哂. "

I mean 今次個選舉, 如果係普選, 我會投白票~
回復

ht333147 發表於 2012-3-26 13:14:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-26 09:00
reply 比得大帝  "如果有普選, 就唔會有白票啦, 點到哩三條小丑出嚟玩哂. "

I mean 今次個選舉, 如果係普 ...

若到2017年普選, 被選人都會有入閘門檻, 所有候選人都不合意, 投白票或不投票?
今次港大搞的模擬全民投票, 有超過50%投白票, 可以理解: 不同意小圈子選舉/不同意這3人.
但仍有幾萬人投豬豬, 點解呢?
不揀CY 是怕他的奸/紅, 但隻豬差成咁, 重有幾萬人投佢??
如何解讀?  
回復

比得大帝 發表於 2012-3-26 13:41:04 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-26 13:14
若到2017年普選, 被選人都會有入閘門檻, 所有候選人都不合意, 投白票或不投票?
今次港大搞的模擬全民投票 ...

不揀CY 是怕他的奸/紅, 但隻豬差成咁, 重有幾萬人投佢??
如何解讀?  

因為有很多人投資或投身地產, 害怕狼上場很太顧及民生, 所以會積極投票, 反而一般市民沒這麼積極, 如果真的是全民投票, 可能投唐的百份比會低很多.

回復

ht333147 發表於 2012-3-26 14:01:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-26 13:41
如何解讀?  

謝謝peter 的解我迷團.
有可能真的全民投票時, 白票會少了? 因為會多左:
1. 部份原揀CY的覺得無意義, 懶得出來投, 真的要選, 還是要行動.
2. 為怕豬豬選出, 要投其對家
雖然還是這三位候選人
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-26 14:11:19 |顯示全部樓層
任志剛唔出來幫手的話, 有點可惜~ 應該大把私人公司爭住請佢~

2千幾萬年薪, 表現差過一個普通基金經理. 港元咁低一籌莫展, 只識守住聯繫匯率, 完全做唔到嘢. 咁高人工即係呃市民錢. 曾生唯一佳政就係炒咗佢.  發表於 2012-3-26 17:19
又唔覺得任白頭有乜好, 佢管住700市民嘅錢, 投資回報比買美國債券還低, 上次雷慢事件, 佢講到自己好似先知, 洞悉先機, 不過乜都冇做. 哂氣.  發表於 2012-3-26 14:28
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-26 14:17:53 |顯示全部樓層
唔知林鄭會唔會幫CY手~  有份跟過林鄭的CS 和 under 佢的 CS 大多都 like 佢, 個個都話佢實事求事好做得, 從來無聽過乜野奇奇怪怪的人事問題, 佢有佢工作, 從來唔睬出面的風風雨雨, 見到有好的policy, 佢仲會大力推行. 小policy 如 全港街道綠化計劃 (Greening Master Plan), 她都不為如力, 佢係一個做大佬既人選. 可惜佢曾經講過, 退休後唔想幫手.

好果林鄭唔做係cy既損失, 亦係香港市民既損失  發表於 2012-3-27 11:53
林鄭真喺好得。佢做個個位都企得往就知。 最近潛建﹑賣地問題,佢都揮灑自如。  發表於 2012-3-26 17:43
回復

empire 發表於 2012-3-26 14:22:48 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-26 13:41
如何解讀?  

其實因為怕CY奸/紅而投俾豬豬嘅人, 有幾多曾經同狼哥直接接觸過, 而真實了解佢為人? 定只不過因為被「營造出CY好奸」而唔投佢?

x2  發表於 2012-3-26 14:29
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-26 14:54:46 |顯示全部樓層
香港的未來, 且看香港人是"在黑暗中爭取光明",還是"陽光下蒙眼閉目"? 是堅持核心價值? 還是自甘墮落?~

oh...
回復