小圈子選舉 - 最後衝刺

作者: 比得大帝 發表于 2012-3-20 15:55:53
5824 67
比得大帝 發表於 2012-3-23 22:02:22 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-23 16:16
老實講,政府強治,總好過無能掛!

大家想跟個無能,任人打嘅老闆,定喺好嚴,但最少唔失威。 ...

政府強治,總好過無能掛!  -   同意

大家想跟個無能,任人打嘅老闆,定喺好嚴,但最少唔失威。 - 不同意

打工仔有個老闆白痴都幾好, 自己做錯嘢, 話一句[工作上有缺失], 或者[客人唔小心開大咗張單], 就可以過骨...所以任白俾曾狗炒咗之後, 明白要搵個冇要求, 冇智商的老闆.

但老闆要過失,要下屬「咩」! 佢老婆依家「咩」晒,咪又喺得個吉!  發表於 2012-3-24 06:41
回復

ht333147 發表於 2012-3-23 22:24:07 |顯示全部樓層

大家想跟個無能,任人打嘅老闆,定喺好嚴,但最少唔失威。 ...

可能我想多了.
由開始到現在, 是可以看到CY是有步驟的一步步上行,
由說不會參選, 到發力發文論述, 儲備民意,
說要參選, 但幾乎不夠票入閘, 都被佢班到,
終於選到了, 會不會好像老懂般X痛下台?
以其能力及計算, 應會考量, 不會衰收尾.但這由不得北面作主, 是視為政效果而變
更者, 以其野心, 他之所以做成特首, 不滿於是因小圈子所成.
他有可能要成為第一屆普選的特首.
畢竟看其成功的過程, 有可能的.
回復

lalanalala 發表於 2012-3-24 10:32:12 |顯示全部樓層
CY 深不可測 深謀遠慮
令人 深感不安
公務員對他 深惡痛疾 http://hk.news.yahoo.com/%E5%8C% ... 2%81-220948736.html

如果資深公務員想執包袱走人亦未償不可, 反正好多高官無能, 早d走留返d機會比有能之仕更好  發表於 2012-3-27 11:45
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-24 11:57:14 |顯示全部樓層
lalanalala 發表於 2012-3-24 10:32
令人 深感不安
公務員對他 深惡痛疾 http://hk.news.yahoo.com/%E5%8C%BF%E5%90%8D ...

完全是我連日來說的恐懼.  事先聲明, 我和呢批CS無關的.

CY唔止強, 直頭係恐怖. 好似有說普京強政, 同時也有好多人怕佢.

大家有眼見, 連日來好多平時唔作聲的人都出聲了, 點解? 好多人知佢做過d乜,在很多政策上做過乜野手腳,但可以出聲咩?佢叻到可以靜雞雞劏左你,佢咁叻乜都plan好晒為利益為中央報局,點搵證據呀? 如果要說無證據話佢有問題,咁佢一定win梗囉.所以咁多年受過佢"恩惠"的人,為生活,只好黙不作聲,但你問我,仲想唔想佢回來管理? 我就梗係唔想啦.
回復

empire 發表於 2012-3-24 12:37:22 |顯示全部樓層
lalanalala 發表於 2012-3-24 10:32
令人 深感不安
公務員對他 深惡痛疾 http://hk.news.yahoo.com/%E5%8C%BF%E5%90%8D ...

「本報(星島日報)昨日收到自稱是「一群首長級高級公務員」致中央及選委的公開信...」
呢啲信, 隨時搵人作十萬百萬封, 寄去報管反梁都得喇, 呢啲技巧, 我F.5 考會考作文都用過!
而且, 星島個老細不嘍都挺唐喎。佢地上次(西九事件)究話「有消息人事」指董建華雖然知情, 不過要包庇梁, 所以捻住曾俊華唔俾佢公開處理, 最後當然係沒有其事。
所以睇報紙, 睇到呢啲所謂消息人仕, 匿名舉報, 我都會小心分析。

P.S. 其實我一開始係挺唐, 不過正如部份網友所言, 政府強治,總好過無能 — 故我已轉投梁營。
回復

ht333147 發表於 2012-3-24 13:00:25 |顯示全部樓層
empire 發表於 2012-3-24 12:37
「本報(星島日報)昨日收到自稱是「一群首長級高級公務員」致中央及選委的公開信...」
呢啲信, 隨時搵人作 ...

星島的資料不可信, 由始至終, 都是從其開始這些對CY 的所謂黑材料,
其老板遊般接待特手, 特手又明撐糖糖, 看得出他們有關連的
回復

empire 發表於 2012-3-24 13:42:39 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-24 13:00
星島的資料不可信, 由始至終, 都是從其開始這些對CY 的所謂黑材料,
其老板遊般接待特手, 特手又明撐糖糖 ...

唔係淨係星島, 跟本而家大部份報紙都有政治立場, 為咗引導市民接受佢地嘅立場, 不惜將港聞版娛樂版化。

唔需要理會啲消息係真定假, 或者段章取義 (e.g.蘋果上次話政府簡體字化北區啲警告, 只有簡體冇繁體字; 最後咪比東方影埋相督爆佢作新聞, 明明繁簡並存都可以話冇繁體字) , 或者叫「牛頭角順婦」講啲啱聽嘅小道消息, 然後大造文章。所以依家啲新聞要好小心聽/睇!
回復

比得大帝 發表於 2012-3-24 15:22:14 |顯示全部樓層

八王爺  但老闆要過失,要下屬「咩」! 佢老婆依家「咩」晒,咪又喺得個吉!  發表於 8 小時前

哩鑊叫 「賠了夫人又折兵」
回復

比得大帝 發表於 2012-3-24 15:25:22 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2012-3-23 09:49
我log in唔到
andriod / on line
eng & chinese都唔得呀

今日個網還未掂
回復

ht333147 發表於 2012-3-24 17:47:27 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-24 15:25
今日個網還未掂

但係綱上投票超過12萬?
回復

vivi 發表於 2012-3-24 18:21:52 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-24 15:25
今日個網還未掂

間中OK 呀
我ON LINE 成功投到票
回復

比得大帝 發表於 2012-3-24 18:54:35 |顯示全部樓層
朋友話手機數據可以上到, 但wifi上唔到.  不過我兩樣都唔得
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-25 00:22:26 |顯示全部樓層
peter, 如果有普選, 我會投白票, 話俾阿爺知, 唔係佢餵乜我都食架~ 做人都要有d風骨,唔食都係一個選擇.

如果有普選, 就唔會有白票啦, 點到哩三條小丑出嚟玩哂.  發表於 2012-3-25 16:06
回復

enemy 發表於 2012-3-25 12:27:42 |顯示全部樓層
狼來了~
回復

比得大帝 發表於 2012-3-25 12:40:29 |顯示全部樓層

比得大帝  我想法都差不多, 我都同意: 梁700+, 唐200+, 何100+/-  發表於 4 天前

結果和我之前估計差不多
回復

faylo 發表於 2012-3-25 13:11:22 |顯示全部樓層

.................毛X東,蔣X石,希X拉,史太林 夠強治未...................香港人真白痴
一個點強冶的政府都要受監管同約朿,吾糸點解尼克信因水門事件而下台
回復

ht333147 發表於 2012-3-25 14:09:49 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2012-3-25 13:11

這個例子不太恰當:
希特拉好像是經選舉出來.
蔣介石從未強勢過.
老毛正是用百花齊放, 引蛇出洞來將異見一網打盡, 即是以自由做''利''
史太林所知不詳
回復

比得大帝 發表於 2012-3-25 16:30:57 |顯示全部樓層
唐英年, 你識得講: 剛愎自用加上勇往直前,最後很容易車毀人亡.   今日的結果, 你自己有沒有思考過?  

推卸責任加上不思己過, 最後是賠了夫人又折兵.  冇人可憐.

「賠了夫人又折兵」的現代版!真應景!  發表於 2012-3-26 09:23
回復

八王爺 發表於 2012-3-26 17:44:45 |顯示全部樓層
孽瘤有冇機會上位做「症霧C」?
回復

ht333147 發表於 2012-3-26 18:32:28 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-26 17:44
孽瘤有冇機會上位做「症霧C」?

好像無機會,
可能怕硬踫硬?

趨炎附勢. 佢想做突手多d  發表於 2012-3-27 11:57
回復