返回列表 發新帖

試種青瓜

作者: 貓貓 發表于 2008-4-1 09:56:22
8698 58
草民 發表於 2008-4-17 00:09:57 |顯示全部樓層
個瓜棚金字塔型,上到頂咪冇位爬?
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-17 10:43:16 |顯示全部樓層
有d似狼牙棒......
回復

chrisng 發表於 2008-4-17 10:58:18 |顯示全部樓層
Wah your cucumber grow very nice ..... I want to try too... lucky i stay in malaysia so can plant it anytime hahaha..... wish me good lucky ok...
回復

貓貓 發表於 2008-4-17 23:28:27 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-4-17 00:09 發表
個瓜棚金字塔型,上到頂咪冇位爬?

草民兄:

棚頂其實仲有 d 橫竹枝引路,但係第一次種,唔知要幾多竹才足夠。唯有一路種一路學。
回復

貓貓 發表於 2008-4-17 23:39:10 |顯示全部樓層
原帖由 chrisng 於 2008-4-17 10:58 發表
Wah your cucumber grow very nice ..... I want to try too... lucky i stay in malaysia so can plant it anytime hahaha..... wish me good lucky ok...

Don't wait! Do it right now!
You'll have great fun in growing your own vegetables.
I look forward to seeing your fruitful harvest.
  Remember to share your experience with us!
Best wishes!
回復

貓貓 發表於 2008-4-17 23:46:28 |顯示全部樓層
原帖由 muitau 於 2008-4-15 21:27 發表
我前日先至浸種子落泥,希望快d出芽啦!

muitau:

你的種子發芽未?唔駛心急,應該好快會見到佢露面!
回復

chrisng 發表於 2008-4-18 10:44:19 |顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

Thank you.... I will start on this sunday.... but the weather not so good, raining everyday ........
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-18 12:32:37 |顯示全部樓層

上次吾見你有青瓜既?

我真系盲盲地

打風囉wor, 點算呀你
回復

貓貓 發表於 2008-4-19 01:59:10 |顯示全部樓層
我唔係好擔心 d 瓜,因為個棚都搭得幾穩陣。
所有幼苗巳經搬左入簷蓬底,安全起見所有花盆都放係地下。
要用竹枝做固定工程的植物亦一早做左,何況今次風勢唔算猛烈,所以我唔係好擔心。今日成日出左街,剛剛返來視察過無異樣,一切正常。
其實我唔鍾意種 d 身嬌肉貴的植物,經得起風雨考驗至得到我尊敬。
至古以來農民都要睇天做人,做晒預防工作最後只有聽天由命。
就算所種的植物全軍覆沒,都只係俾個機會我從頭黎過,鍛鍊不放棄不屈服的精神。
相對地震、海嘯、雪災後要重建家園的人來說,我地死左的花草只係好小事,唔需要太介懷。
回復

carolc 發表於 2008-4-19 10:23:59 |顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

真係聽君一席話, 勝讀十年書, 今次個風雖然好大, 但好在我過邊都唔太大風, TOUCH WOOD!!! 如果唔係我既苗仔.........
回復

冬仔 發表於 2008-4-19 11:23:02 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-4-17 23:28 發表

草民兄:

棚頂其實仲有 d 橫竹枝引路,但係第一次種,唔知要幾多竹才足夠。唯有一路種一路學。

上到頂摘心咪得囉xD
回復

爬牆虎 發表於 2008-4-19 12:09:59 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-4-19 01:59 發表
我唔係好擔心 d 瓜,因為個棚都搭得幾穩陣。
所有幼苗巳經搬左入簷蓬底,安全起見所有花盆都放係地下。
要用竹枝做固定工程的植物亦一早做左,何況今次風勢唔算猛烈,所以我唔係好擔心。今日成日出左街,剛剛返來視察過無異樣, ...

發人深省!
下次gathering有青瓜食啦!
回復

muitau 發表於 2008-4-20 12:15:03 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-4-17 23:46 發表

muitau:

你的種子發芽未?唔駛心急,應該好快會見到佢露面!

快到離 曬譜,3日已經發芽,勁開心,多謝你鼓勵 .
唔知出幾多塊葉至可以換大盆呢
回復

貓貓 發表於 2008-5-1 10:52:33 |顯示全部樓層
最新情況:

巳經收了三個青瓜,餘下的十幾個要等佢地成熟。
新鮮生食超開心。

P4300003 resize 500.jpg

P4300001 resize 500.jpg
回復

蛀米虫 發表於 2008-5-1 12:12:34 |顯示全部樓層
嘩! 甘快有收成~  
回復

lotusc 發表於 2008-5-1 12:19:50 |顯示全部樓層

有問題

我和朋友在大厦旁邊種十盆青瓜,有五只青瓜已成瓜拿來吃啦,但有問題請教各位,為何有些瓜仔一出無耐就枯黃,有些又發育得很慢,有些又很快。
回復

carolc 發表於 2008-5-1 19:31:24 |顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

好快手喎
回復

cestbaga 發表於 2008-5-1 21:15:00 |顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

勁勁~!!
我同意你嘅講法,我鍾意d生命力強嘅植物~
唔知佢一棵可以出幾多瓜呢? :] 期待~!
回復

貓貓 發表於 2008-5-2 00:28:12 |顯示全部樓層
原帖由 lotusc 於 2008-5-1 12:19 發表
我和朋友在大厦旁邊種十盆青瓜,有五只青瓜已成瓜拿來吃啦,但有問題請教各位,為何有些瓜仔一出無耐就枯黃,有些又發育得很慢,有些又很快。

我都係第一次種,未必答到你的問題。
可唔可以講下你澆水同施肥的情況,同映 d 相睇下。
回復