返回列表 發新帖

點解大學生會甘為政治打手

作者: ht333147 發表于 2012-3-15 23:32:31
6522 36
ht333147 發表於 2012-3-20 12:30:40 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-20 12:15
有關開會時間「太倉卒」,哩個已經喺大家知道嘅事實。
基本上出席成員沒有代表性/不夠代表性。
針對小圈子 ...

問題是他們有很多師兄弟姐妹, 不需要澄清嗎?
就將整所學府的聲譽押上?
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-20 12:34:28 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-20 12:30
問題是他們有很多師兄弟姐妹, 不需要澄清嗎?
就將整所學府的聲譽押上?

要發聲明,也非一時三刻可以做到,這不是小圈子的決定,也要經討論才有會有結論.
回復

八王爺 發表於 2012-3-20 12:38:44 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-20 05:30
HKU SU 攪到今日田地,我懷疑 SU 內部有人,正在幫某些政治人物做野. 

HKU 的ICA 明與SU分開立場,唔 ...

現在都好難看到真相。

因為已經搞大咗,個個都避之則吉,一定話自己/團隊沒有牽涉在內。
而陳同學不斷道歉哩招,喺咪向「立之」致敬哩!
還是同「特權」看齊? 道咗歉就一了百了?

學聯又代表乜嘢呢? 也不過是政客的傀儡一個。
回復

ht333147 發表於 2012-3-20 12:40:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-20 12:34
要發聲明,也非一時三刻可以做到,這不是小圈子的決定,也要經討論才有會有結論. ...

理解, 破壞容易, 建設則非常艱難, 尤其是重建.
回復

比得大帝 發表於 2012-3-20 15:38:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-20 12:30
HKU SU 攪到今日田地,我懷疑 SU 內部有人,正在幫某些政治人物做野. 

HKU 的ICA 明與SU分開立場,唔 ...

單係原本八十幾萬的廣告費, 提供[學童半價], 已證明有政黨支持.
回復

ht333147 發表於 2012-3-20 22:40:52 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-20 15:38
單係原本八十幾萬的廣告費, 提供[學童半價], 已證明有政黨支持.

他的所謂道歉, 都只是說程序不完美及公關手法有改善空間(大意),
有意避開問題核心,
正是
這邊廂疑似黑金先吠影
那陣營胡作非為無問題
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-21 09:19:23 |顯示全部樓層
開始有d眉目了:

港大學生會再表態﹕登報內容非學生立場
明報 – 4小時前
【明報專訊】香港大學學生會評議會 前晚召開緊急會議,就學生會在8份報章刊登的反「黑金政治」聲明內容,以24票贊成、20票棄權及無人反對下「不獲追認」,即重新表態該內容不再代表學生會立場。另一邊廂,學生會外務秘書趙希彤在前晚會議上請辭,但強調是個人決定,並非如傳媒報道的「策動兵變」。
港大學生會評議會通過「不追認」學生會在3月12日花費38萬元在8份報章刊登的反「黑金政治」聲明,指內容不再代表港大學生的立場。不過,有評議會委員希望再進一步,動議「廢除」聲明,但以12票贊成、30票棄權及無人反對下未獲通過(不過半數)。評議會署理主席沈顯龍指出,由於未能成功「追認」或「廢除」聲明內容,故須留待3月23日及24日,即本周五及周六的會議上作最終決議。
外務秘書請辭 強調「非兵變」
早前有傳媒稱港大學生會有幹事集體請辭,於前晚會議請辭的學生會外務秘書趙希彤昨日在社交網站上發表聲明,澄清請辭是他個人決定,不是「兵變」,惟於前晚緊急會議上不獲評議會主席納入議程,故現時尚未離任。他亦在聲明中表示盼淡出學生會事務,望「有心人停止以『受老鬼控制』及『陷害學生會』等無事實根據之指控抹黑」。
http://hk.news.yahoo.com/%E6%B8% ... 0%B4-211414111.html
回復

ht333147 發表於 2012-3-21 11:31:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-21 09:19
開始有d眉目了:

港大學生會再表態﹕登報內容非學生立場

悟以往之不諫, 知來都之可追
上了寶貴的一課
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-26 09:08:57 |顯示全部樓層
今早看報章, 說港大學生會對有關黑金言論, 向公眾道歉~

相反, 狼上咗位, 可以當冇事, 如果上唔到位, 實追根究底, 出事後, 陳同學求神拜佛都望狼當選.  發表於 2012-3-26 11:10
可惜。其中會否因為狼已上位,擔心秋後算賬?  發表於 2012-3-26 09:22
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-26 09:34:35 |顯示全部樓層
都有可能~  幕後攪緊乜,有邊個知呢~
回復

比得大帝 發表於 2012-3-26 09:57:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-26 09:08
今早看報章, 說港大學生會對有關黑金言論, 向公眾道歉~

佢一句致歉可以當冇事?  學生會的三十八萬就因一個錯誤就報銷.

d錢都係要洗~ 當俾d學生買個教訓~   發表於 2012-3-26 10:50
回復

八王爺 發表於 2012-3-26 10:40:18 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-26 02:57
佢一句致歉可以當冇事?  學生會的三十八萬就因一個錯誤就報銷.

無嘅,38萬咪當養咗一班傳媒人。

咪係~    發表於 2012-3-26 10:49
回復

比得大帝 發表於 2012-3-26 11:07:00 |顯示全部樓層
jellyfishy  d錢都係要洗~ 當俾d學生買個教訓~ 

好似38萬係俾一個學生(或者幾個幹事)買個教訓, 不過用人哋嘅錢嚟買自己嘅教訓, 有點說不通.
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-26 11:21:07 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-26 11:07
jellyfishy  d錢都係要洗~ 當俾d學生買個教訓~ 

好似38萬係俾一個學生(或者幾個幹事)買個教訓, 不過 ...

香港好多私型/公型機構不時浪費人地d錢,仲有好多學校收埋好多經費,跟住買埋好多器材唔用,或用一次就放埋一邊,仲有一堆書薄,學期尾散番俾d家長,咪又係浪費~

做人執著好傷肝~ 
回復

比得大帝 發表於 2012-3-26 11:34:20 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-26 11:21
香港好多私型/公型機構不時浪費人地d錢,仲有好多學校收埋好多經費,跟住買埋好多器材唔用,或用一次就 ...

政府審計署周不時都會公佈各政府部門浪費情況, 的確是數不勝數, 也是不能接受.

況而, 如果是次是無心之失, 都可以話得個[昂貴]的教訓.  不過今次陳同學跳過所有規管, 獨斷獨行, 一天內花費整年經費的五份一, 而按其解釋, 是提出一個個人的懷疑.  這自然會令人猜測他的動機.  再加上獲得一半以上之的[學生優惠], 不令人感到有政治幹與.

佢呢次事件,應該會喚起多間大學的學生討論,引起討論和關注,也是學生成長的重要部份~   發表於 2012-3-26 11:39
回復

八王爺 發表於 2012-3-26 11:47:48 |顯示全部樓層
算唔算動用公帑呢?

SU d 錢~ 我淨係知有幹事請辭了~  發表於 2012-3-26 11:58
回復

比得大帝 發表於 2012-3-26 14:23:01 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-26 11:47
算唔算動用公帑呢?

一定唔係動用公帑啦

1. 公帑者, 政府錢也, 佢係用學生們既錢, 所以唔係動用公帑.

2. 動用者, 使用也, 指已獲授權, 含合法使用之意, 佢今次肯定未獲授權, 非法使用大眾託管之金錢,  應稱為盜用公款.
,

我嘅意思喺,以SU為一個政府體系來講。佢地當然唔能夠代表香港,但是是一個縮影。  發表於 2012-3-26 16:12
回復