點解大學生會甘為政治打手

作者: ht333147 發表于 2012-3-15 23:32:31
6511 36

可能帖題並不恰當, 但我又想不到更適合的用詞
原本想多觀察他們如何自圓其說, 但等到頸長都無解釋到所為何來?
當日校方稍為禮待中央官員, 佢地搞到校長下淚道歉都唔收貨, 但今次,
竟然在一件未清楚的事實之前急於表態, 看不出社會精英會如此魯莽,
本網站都不少是校友, 你們可以答我嗎?
比得大帝 發表於 2012-3-16 09:59:45 |顯示全部樓層

有權懷疑有人想出位, 爭取政治前途

上次行動是學生會發起, 是次是個人, 或小圈子行為, 行動不代表普遍學生意見, 很多系會與事件已劃清界限
回復

owlcyr 發表於 2012-3-16 10:21:11 |顯示全部樓層
我果日一拎起份報紙見到,已經話佢地今次實比人咬.......
之前有個陳一諤,今次就就陳冠康出來做爛頭卒....仲要係拎幾廿萬出來攪o的咁o野......

唔知最後會唔會學同一陣形果邊o既手法咁,推個女朋友/老婆頂呢.......
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-16 10:55:32 |顯示全部樓層
傳統來說,SU 係五六十年代當時中港政治環境下的產物。這是給大學生空間去論政,也是未來政治家的溫床。
今時今日HKU SU 若無經全部ICA代表投票通過, 理論上郁唔到學生會的資金出報的,除非有人無經正常程序做野。
回復

ht333147 發表於 2012-3-16 12:20:10 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-16 09:59
有權懷疑有人想出, 爭取政治前途

上次行動是學生會發起, 是次是個人, 或小圈子行為, 行動不代表普遍學生意 ...

但是以學生會名義, 學生會錢來做,
公器私用!!!!!!!!!!!

這也是今次被批評的要點  發表於 2012-3-16 12:28
回復

ht333147 發表於 2012-3-16 12:21:52 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-16 10:55
傳統來說,SU 係五六十年代當時中港政治環境下的產物。這是給大學生空間去論政,也是未來政治家的溫床。
...

有別於黑金政治,
姑且稱之為帛金政治!!
因為要哀悼他的無知

係就係帛金政治, 不過唔係哀悼他的無知, 係哀悼他的前途已死.  發表於 2012-3-16 12:30
回復

比得大帝 發表於 2012-3-16 12:27:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-16 10:55
...

幹事會出面話支持是次行動

不過每年二百幾萬學生會經費, 一次過動用三十八萬, 是否幾個人可以渣主意?  用學生會嘅錢讓自己出位, 是否可以? 有待討論.

按業內人仕計算, 是次廣告費正價應為八十幾萬, 今次的[學生半價優惠], 是否代表了報紙資助打擊梁營?  有待討論.
回復

ht333147 發表於 2012-3-16 12:38:27 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-16 12:27
幹事會出面話支持是次行動

不過每年二百幾萬學生會經費, 一次過動用三十八萬, 是否幾個人可以渣主意?   ...

比得大帝  係就係帛金政治, 不過唔係哀悼他的無知, 係哀悼他的前途已死.

如果達到預期目的, 佢錢途無限就真,
看來是我無知, 此子老謀深算至真, 用公家錢賭自已錢途, 無本大利.
又如果日後証明CY 是被抹黑, 佢是否又可以動大筆費用登報道歉?
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-16 12:50:46 |顯示全部樓層
I repeat:
"若無經全部ICA代表投票通過, 理論上郁唔到學生會的資金出報的,除非有人無經正常程序做野。"
ICA members represent all student halls, clubs, dep't students associations.... Must more than 30 people, such a large amt must seek consent from ICA. 其實ICA 就似立法會。

有人指出 ICA 也是一班舉手機器!  發表於 2012-3-19 08:37
回復

比得大帝 發表於 2012-3-16 17:32:43 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-16 12:50
I repeat:
"若無經全部ICA代表投票通過, 理論上郁唔到學生會的資金出報的,除非有人無經正常程序做野。"
IC ...

到今日學生會學社聯會都好似冇出過聲, 而有八名學生會幹事聯名支持, 三名未表態.

不過唔知有冇規定幾多錢以上要過社聯會.
回復

ht333147 發表於 2012-3-18 00:39:55 |顯示全部樓層
呢兩日靜好多,
係咪全港學生都咁團結?

暴風兩的前夕  發表於 2012-3-18 15:44
回復

比得大帝 發表於 2012-3-19 09:56:19 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2012-3-18 00:39
呢兩日靜好多,
係咪全港學生都咁團結?

蘋果報導, 港大學生會指與學聯「道不同不相為謀」.

唔知係唔係代表已出現分裂?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

學聯將於特首選舉投票日,在會場外抗議小圈子選舉,以及要求選委不要入場投票。目前,更有選委表示響應。

不過港大學生會表示,不會參加學聯今次發起的集會,並發表聲明指,學聯做法是利用集體壓迫,意圖影響投票的自由意志。

港大學生會指,希望通過理性辯論,喚醒大眾和選委的思考,指與學聯「道不同不相為謀」,決定不參與今次集會,又指會重新檢視與其他大學學生會的關係。

係呀~ 分裂左.  發表於 2012-3-19 10:02
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-19 10:07:47 |顯示全部樓層
reply 八王爺  "有人指出 ICA 也是一班舉手機器! "

王爺,你有無參與過iCA?  

我當年有!

好肯定和你講,我唔係舉手機器囉. 我唔知係咪每年的ICA 都不同,但至少我在U的5年都不是!

ICA 和 SU開會,機乎每次都要通宵,有一年,為左太古橋地上標語和前校長控制民調單野,ICA和SU更有一連串特別會議.為了出一個聲明譴責,都開會討論了十幾小時.

你果時喺邊年呀!果時香港政府喺咪咁! 你再冧冧!  發表於 2012-3-20 11:21
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-20 11:24:39 |顯示全部樓層

王爺呀~ 我唔會答你邊年的~~ (今次無咁笨~ ) 你睇番太古橋事件咪知囉~

話時話, 回想當年自己在會內講d野, 家下有d 唔認同添~ (以前唔覺得抹走標語有乜好大問題, 寫番上去咪得囉~)
回復

八王爺 發表於 2012-3-20 11:27:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-20 04:24
王爺呀~ 我唔會答你邊年的~~ (今次無咁笨~ ) 你睇番太古橋事件咪知囉~

話時話, 回想當年自己 ...

老實講,依家啲學生同你的年代完全不一樣的了。

我20年來,看著啲學生一代不如一代,
真喺好唏噓。

你太耐無返來港大了。所謂日換星移,時移勢「逆」....... 忘字添  (時移勢易) 好似喺咁。

吓.... 點解會有咁既變化呢? 香港個核心價值真的會沒落???  發表於 2012-3-20 11:39
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-20 12:05:32 |顯示全部樓層
HKU 啱啱出左新聞:

http://hk.news.yahoo.com/%E9%99% ... 6%84-211508183.html

---
似乎真係無經 ICA 討論~ 
回復

八王爺 發表於 2012-3-20 12:12:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-20 05:05
HKU 啱啱出左新聞:

http://hk.news.yahoo.com/%E9%99%B3%E5%86%A0%E5%BA%B7%E9%81%93%E6%AD%89-%E7%99%BB ...

有一年學生會流選,沒有團隊承擔到,搞到上莊要ACTING. ..... 真喺。

唔喺好耐,近兩三年嘅事。

咁多學生,竟然沒有人能站出來,你話可以講乜。
回復

八王爺 發表於 2012-3-20 12:15:34 |顯示全部樓層
有關開會時間「太倉卒」,哩個已經喺大家知道嘅事實。
基本上出席成員沒有代表性/不夠代表性。
針對小圈子選舉,但本身卻做小圈子行動,夠晒諷剌!
回復

ht333147 發表於 2012-3-20 12:26:40 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-3-19 09:56
蘋果報導, 港大學生會指與學聯「道不同不相為謀」.

唔知係唔係代表已出現分裂?

不過港大學生會表示,不會參加學聯今次發起的集會,並發表聲明指,學聯做法是利用集體壓迫,意圖影響投票的自由意志。
堂堂最高學府的精英會如此無恥, 眾所週知, 今次選舉為人詬病的就是港人無份參與的小圈子選舉, 是問題的核心.
它們對此迴避, 卻不惜工本的偽造''愚''論, 做成大部份學界精英份子都反黑金政治, 即反一候選人, 更歡迎中央介入處理的假像?
需知在北國國情, 報章登得出來都是經審核過, 而又是最高學府學生會, 8大報章,=香港大部份知識份子都讚同/認同.
殊不知只是幾個心智未完全的挪用(涉嫌?)公款胡搞.
最混賬的是到現在還未知錯, 也不見它們的師兄弟/姐妹出來糾正.
搞乜呀
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-20 12:30:33 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-3-20 12:15
有關開會時間「太倉卒」,哩個已經喺大家知道嘅事實。
基本上出席成員沒有代表性/不夠代表性。
針對小圈子 ...

HKU SU 攪到今日田地,我懷疑 SU 內部有人,正在幫某些政治人物做野. 

HKU 的ICA 明與SU分開立場,唔support SU做法. 
回復

12下一頁