意見徵集: 荒地點用好??

作者: enemy 發表于 2012-3-15 10:26:19
2187 8
有個朋友佢喺facebook見到我種緊嘢
佢話佢喺在元朗某個荒山野嶺(由元朗市揸車入去要差唔多半個鐘)有間荒屋(有水有電有門鎖)同有一大片地~
如果我有興趣可以用佢間屋同地玩happy farm..

佢話佢嗰喥附近杳無人煙, 我亦冇可能平日返工前/放工後去淋水

請問,
如果裝自動洒水種瓜瓜菜菜,個system會唔會好貴??啲菜菜一星期先探佢哋一次行嗎??
如果唔種菜,種果樹,只靠天然雨水又得唔得??

各位大大,你哋仲有冇其他建議??
i4kai 發表於 2012-3-15 10:41:16 |顯示全部樓層

你發達啦!
種果樹!  不需經常淋水
木瓜啦、佢啲瓜可以自我保護.
只要不是太細嘅小苗,種地嘅木瓜不需打理、只要間中比啲肥料已OK.

種蘆薈都得.

咁呢排要食吓木瓜留吓種先~  發表於 2012-3-15 11:04
回復

菜園 發表於 2012-3-15 10:43:00 |顯示全部樓層
自動洒水,只要買個時間制大約4XX-仟幾都有,水喉方面体你用鐵還是膠淋.我知旺角新填地街有得買..
回復

enemy 發表於 2012-3-15 11:03:44 |顯示全部樓層
菜園 發表於 2012-3-15 10:43
自動洒水,只要買個時間制大約4XX-仟幾都有,水喉方面体你用鐵還是膠淋.我知旺角新填地街有得買..
...

個時間制要4xx,咁個花洒頭呢?
個洒水係由上面噴落地面定係好似路旁政府嗰啲一路轉一路噴好??
我唸為節省成本會用膠喉~
除咗買時間制,買花洒同買喉外,唔知整個工程費用貴唔貴
回復

shrekkam 發表於 2012-3-15 20:05:57 |顯示全部樓層
組織一班同道中人,最好有些是元朗附近住,方便輪流打理。可以有多一落腳地 gathing 就更好。時間掣拉喉都不是大問題,最驚佢冇水冇電。不過,最好睇下實際環境先算。有水有電,一定有其他野在附近,最緊要唔好回收場、廢車場等…

係喎~冇唸過回收場,癈車場嘅問題添...  發表於 2012-3-15 20:34
回復

適少少 發表於 2012-3-15 20:25:21 |顯示全部樓層

唔會係祟山新村啩

唔係~ 佢話嗰喥得地段號碼,冇名的,唔係村~  發表於 2012-3-15 20:37
回復

大貓肉 發表於 2012-3-17 05:45:33 |顯示全部樓層
種果樹好!種菜的話,拔野草都花好多好多時間……
回復

cklife 發表於 2012-3-17 08:36:53 |顯示全部樓層
種野菜,咪夠粗生唔洗擔心囉...(紅鳳菜、珍珠菜、韮菜、蕃薯葉等等都矛咁易死...)

又或者種樹仔類...(辣椒、紫蘇、蘿勒....等等)...樹仔D根深入泥下面,頂得耐好多架....

又或者種野草類...(香茅、艾草等等)....粗生都爆,本來就野生....而且係粗野...死左唔心痛。

我覺得種部份果樹啦....樹唔洗擔心淋水嘛....大左之後,又可以為其他植物遮陰,夏天係樹底下可以種D要遮陰既植物幾好呀...

勁呀~ 不愧係教主 ~(^v^)~  發表於 2012-3-17 19:21
回復

Springonions 發表於 2012-3-17 09:45:58 |顯示全部樓層
你唔駛特登吃木瓜,我有好多木瓜種子,可以寄給你。

先謝~ 朋友仔呢排都唔得閒帶我去睇場, 遲多小小真係開田再麻煩你~  發表於 2012-3-17 19:21
回復