Avocada butter vs advocado oil

作者: jqzed 發表于 2012-3-6 14:31:56
2113 8
請問各位,advocado butter 同advocado oil 有咩分別呢?
想個潤手乳霜潤啲同潤嘅感覺 last 耐啲, 應唔應該用佢呢?(已經會用shea butter & jojoba oil)

或會唔會'lup' 或留一層 "油" 喺手呢?
jellyfishy 發表於 2012-3-6 15:04:29 |顯示全部樓層
唔.... 笠唔笠好難講喎, 各人感覺不同.
唔想留層油响手, 應該要先study 個別植物油的質地和吸收速度. 不同店賣的油, 佢地有無溝油, 都會影響質地和吸收速度.

潤到好似 shea butter, 只要佢夠純, 皮膚就會吸收, 唔會留一層油响手, 如果會有層油, 或好似滑滑有d 野留左响皮膚面, 咁即係個d 油係有mineral oil 或有石臘之類的添加物, 皮膚係唔識得吸收呢d 化學野, mineral oil 只會阻塞毛孔.
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-6 15:20:27 |顯示全部樓層
個人覺得最天然的植物油, 即係無乜特別處理過, 無精製過的 cold pressed 天然油, 營養最好, 對皮膚最有益.
avocado butter 我無用過, 不過會唔會比較精製呢?
avocado oil 賣點係油質精緻潤滑, 連bb都用得, 吸收不算好快, 但能深入皮層保充水份, 適合乾性濕疹幼嫩皮膚用.
回復

jqzed 發表於 2012-3-6 15:27:16 |顯示全部樓層
ngng, shea butter真係吸收得好好, 好快,不過唔知係咪我落嘅%太少,所以潤嘅時間誤係咁耐,好似快過平時就會有再搽嘅需要...

就係上網見到都話Advocado oil/ butter係含有豐富 Vitamin E, 所以諗住加佢就唔加就咁淨Vitamin E 油。但至於吸收成點,啲網站就唔係太一至,所以想睇下有冇人可以話我

同埋有啲混淆究竟advocado oil vs advocado butter 有冇分別

sesame oil 應該有更多vit. E 呀~  發表於 2012-3-6 15:53
回復

jqzed 發表於 2012-3-6 15:31:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-6 15:20
個人覺得最天然的植物油, 即係無乜特別處理過, 無精製過的 cold pressed 天然油, 營養最好, 對皮膚最有益.  ...

O!!!! 係呀係呀, 我喺網上見到係用某D複雜嘅科學方法,喺度提煉出嘅。你咁講一講,似乎比較啱我自家製作嘅本義 : ) and thank you sooo much for your many helpful replies ah!
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-6 15:55:00 |顯示全部樓層
油水比例是關鍵, 如果用在 手或身, 一般我的油水比例係: 油over 20%, 皮膚太乾時, 甚至去到40%~
回復

八王爺 發表於 2012-3-6 17:36:06 |顯示全部樓層
jqzed 發表於 2012-3-6 08:27
ngng, shea butter真係吸收得好好, 好快,不過唔知係咪我落嘅%太少,所以潤嘅時間誤係咁耐,好似快過平時 ...

我覺得無分別,只是對油的狀態的形容法。
一般油在室溫不凝成固體統稱「油」OIL,但半凝固稱為BUTTER,全凝固稱為「脂」FAT。

唔知有無講錯。
回復

cklife 發表於 2012-3-6 18:46:42 |顯示全部樓層

其實我有一個諗法...

初初用DIY野既人,講笠唔笠都比較容易有共識,但講潤唔潤呢...有時候可能會有唔同既解讀...
笠唔笠呢...就係用完之後,覺得有層野係手上,唔舒服就會話佢笠..

但潤唔潤呢...係我或者一D己經用左一段DIY野既人黎講...
就係油吸收左入皮膚之後,對皮膚既改善狀態...
即係...吸收完,皮膚表面係好爽既,但未必會即時覺得佢如絲般光滑,但之前既乾燥症狀會得到舒緩(例如︰硬物劃過既白色刮痕、皮膚起屑問題、痕癢等等。)
只要用左之後可以改善到皮膚既保濕力,同用一段時間後,皮膚既結構得以改善(即係強壯番個保護力),我覺得咁先至係真正潤。

好多時初用DIY野既人,因為被市面商品長期餵食,會用市面商品既用後質感黎作為潤唔潤既睇法。
因為市面商品,唔可以搽落去即係時完全吸收,咁樣會覺得好似好快無晒唔抵用,所以要加番D野封下D皮膚。但好多人以為有層滑滑既薄膜就係潤(加入凡士林就係要依層膜薄,等你覺得有搽過野)。
又或者有D產品會加入粉劑,等你搽完潤手霜之後,摸落去好似滑滑咁,其實只係因為有幼粉係皮膚上面等你唔啜手。
要摸落去好似滑滑咁,仲可以加黃原膠,佢都會係皮膚上面有一層薄膜,等你扇手D。
但依D唔係真係皮膚滑左囉...要分清楚...
回復

jqzed 發表於 2012-3-7 11:58:06 |顯示全部樓層
jqzed 發表於 2012-3-6 15:27
ngng, shea butter真係吸收得好好, 好快,不過唔知係咪我落嘅%太少,所以潤嘅時間誤係咁耐,好似快過平時 ...

sesame oil? lemme check check sin! : )
回復