好想好想造合適的hand & body cream

作者: jqzed 發表于 2012-3-4 03:33:35
2667 10
Hello,
本人從來都為找到合適嘅(仲要keep 住用都唔會令人破產嘅)hand & body cream 而煩惱. 又因為係乾燥+敏感性皮膚 所以prefer 天然啲, 溫和啲嘅ingredients, 所以把心一橫想試下DIY.

想問下各位前輩, 如果想用以下嘅材料做first attempt (熱製) [最basic, 因為唔想貿貿然投資太多$$...住] ...
1) 大概咩比例最好呢?
2) 呢個材料組合有冇問題呢?

材料:
- Sweet Almond Oil
- Olive Wax (這個是不是可代替beeswax & 其他emulsifying agent?)
- Shea butter
- Vitamin E (as preservative)
[Optional (1) - moisturizing agent: Glycerin? 其實作用係咪真係顯注呢?]
[Optional (2) - scent: 可能會加少少淡淡嘅味...per 100ml 嘅lotion 應該加幾多滴呢?]

同埋係咪要加distilled water? 屈X士樽裝得唔得架?

我刨咗成晚文都唔太肯定啲比例...請幫手!! THANKS!!

我諗住搵時間去花墟嘅DIY shop 度買本書同材料, 如果問老闆制作意見會唔會好Odd 架? 通常佢地show唔show 我呢啲新手架?

Please help!
cklife 發表於 2012-3-4 11:44:35 |顯示全部樓層
比一個基本概念你...

油相+水相+乳化劑=Cream

我自己慣用既配方如下︰
油相14%+水相86%+乳化劑(用量視乎你買邊種,買時問一下賣方)

做法︰
  • 容器中放入油相和乳化劑,加熱混合均勻。
  • 水相用另外一個容器盛載,加熱。
  • 之後將油相與水相混合。
  • 加入防腐劑及香味。
  • 混合均勻,自然冷卻。

你所講既材料︰
Sweet Almond Oil、Shea butter=油相
Glycerin、distilled water=水相

呢個材料組合有冇問題呢?
基本既水相同油相,再加乳化劑就可以做出潤手霜,但你既材料當中,少左防腐劑,潤手霜無防腐劑好易壞。

- Olive Wax (這個是不是可代替beeswax & 其他emulsifying agent?)
我無用過...要問番賣野比你既人,用量亦一樣,問番賣比你既人。

Vitamin E (as preservative)
維他命E唔可以代替防腐劑

[Optional (2) - scent: 可能會加少少淡淡嘅味...per 100ml 嘅lotion 應該加幾多滴呢?]
香味建議用精油,唔好用香精,100ML lotion 精油既話我會加5滴。

同埋係咪要加distilled water? 屈X士樽裝得唔得架?
樽裝蒸餾水係可以既。我有時懶,我用冷開水就算。

我諗住搵時間去花墟嘅DIY shop 度買本書同材料, 如果問老闆制作意見會唔會好Odd 架?
花墟果間個姐姐幾好人,你放心問佢啦...亦可以叫佢介紹書比你。

CK 4/ 加入防腐劑及香味 我在天X, 買了植物性抗菌劑, 請問點計算所用份量, THANK YOU  發表於 2012-3-4 14:02
回復

cklife 發表於 2012-3-4 16:41:05 |顯示全部樓層
回覆︰[kkykok  CK 4/ 加入防腐劑及香味 我在天X, 買了植物性抗菌劑, 請問點計算所用份量, ]

植物性抗菌劑Herbigerm(10ml)       
主要成份: 迷迭香萃取液, 葡萄柚籽萃取液, 茶樹油, 尿素.

同我用開既唔同,無用過依類野...我諗你要打電話去天麗問下喇...TEL:23889387
回復

jqzed 發表於 2012-3-5 06:19:15 |顯示全部樓層
Thank you soooo much!!! 上左花墟個間, 個老闆真係好helpful!!
用左:
- Olive emulsifying wax
- Jojoba oil
- herbal preservatives extract
- distilled water

用老闆教既比例 (~20% 油)
做左第一batch 喇!算係成工啦, 但希望下次個cream薄番D, 咁應該係咪加水份既%呀?

佢係一樓寫話想熱製..  發表於 2012-3-5 09:25
你係冷製還是熱製?  發表於 2012-3-5 09:21
回復

cklife 發表於 2012-3-5 09:24:37 |顯示全部樓層
jqzed 發表於 2012-3-5 06:19
Thank you soooo much!!! 上左花墟個間, 個老闆真係好helpful!!
用左:

我自己既做法...想薄番D係減乳化劑比例...

我用既係永興既保麗蠟...佢話用量係1%-7%...開頭用6%覺得好厚...
咁就慢慢減...但我係想做稀稀乳液狀...到最後,我做乳液係用2%...

你可以試下減少少用乳化劑,調節一下狀態....會薄左,但滋潤唔會減...

O! Thanks I will try a gradual reduction of the emulsifying wax then!  發表於 2012-3-6 14:03
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-5 09:25:27 |顯示全部樓層
你係咪用來搽面? 你個膚質如何? 14%油在這個濕濕天氣來說, 可能會油了點.
Shea butter 係一種好易起粒粒和增厚的油.
另外, 下乳化劑的比例也會影響cream 的厚薄, 記得一定要check清楚比例.

diy係好好用架, 可因應個人皮膚狀態和天氣攺變內容, 我diy後, 真係番唔到轉頭.

btw, 你係本館新手, 可能未夠權限讀到這裡一些超有用帖, 勤力d啦~ 好快你會在這兒搵到好多啱用的資料架~

:p 唔搽面嘅,唔敢整搽面嘅野住呀, 第一次整嘛,面啲皮膚敏敢啲,遲吓熟識多啲唔同嘅材料嘅功效先試整面霜 : )  發表於 2012-3-6 14:13
佢一標題寫左...hand & body cream。^_^  發表於 2012-3-5 09:34
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-5 11:35:17 |顯示全部樓層
唔知樓主最後造個底係乜野cream喎~  hand and body cream? 即係唔搽面? 其實係我衰... 我手和面一齊用...

我之前都係一支乜都搽...最近整左支唔搽得面既潤手霜先分開佢黎搽咋...  發表於 2012-3-6 17:30
回復

jqzed 發表於 2012-3-6 14:14:39 |顯示全部樓層
jqzed 發表於 2012-3-5 06:19
用左:

yes yes, by the heat & melt method!
回復

jqzed 發表於 2012-3-6 14:21:08 |顯示全部樓層
Shea butter今次好彩冇起粒粒,但係就覺得杰左D。我諗住聽CK前輩講減少乳化劑。
另外,因為我自己皮膚屬於非法乾燥,所以就唔覺得太立。

反而係佢吸收得好快,潤嘅感覺短咗啲,咁係咪應該減啲水份加啲油份呢?
同賣,加又應該加shea butter定係jojoba oil?

建議你用一段時間再決定改配方,因為你初用DIY野,用得一輪可能皮膚有改善就唔會覺得佢唔夠潤架喇..  發表於 2012-3-6 17:31
回復

jellyfishy 發表於 2012-3-6 14:57:53 |顯示全部樓層
如果body&hand cream, shea butter + jojoba oil都好好架. 植物油三至四種溝埋一齊做cream, 會出現協同作用, 即係 1+1 不等於 2, 可能會變 4架, 效果會比單用一兩隻植物油好.

如果係超乾皮膚, shea butter 唔怕多了, 油水比例可以試下30%油囉~  shea butter 算吸收慢了, 相對 jojoba oil , 椰子油和 sweet almond oil 比較能快速深入皮膚保濕及輕微防曬, 強化皮膚防禦力.  

想搽後無咁快乾, 可以用可可脂, 佢係一種非常潤既脂類, 亦會在皮膚表層起一層coating, 防止水份留失.

如果有濕疹或受損皮膚, 可用一點沙棘油和玫瑰果油, 但呢d 很貴, 我唔會用佢地來做body cream 了~

問題皮膚, 又想較低成本, 其實 Extra virgin olive oil 很啱用, 佢能和皮膚結合後產生植物角鯊稀, 有助滋養皮膚. 橄欖油浸泡紫草根, 更可以用治療濕疹等問題皮膚呢~

小小心得, diy 初期, 你可能會造d 好潤既cream, 用到咁上下, 皮膚結構好左, 無咁乾了, 你就會發現用開的cream 有點"油"了, 到時可以diy 番一些爽一點的cream 喇~ 嘻~

O! 我都好期待皮膚改善嘅一日可以用啲清爽啲嘅cream!!: )到時又可以experiment 吓 with唔同嘅材料!  發表於 2012-3-7 12:04
回復

jqzed 發表於 2012-3-7 11:56:46 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-3-6 14:57
如果body&hand cream, shea butter + jojoba oil都好好架. 植物油三至四種溝埋一齊做cream, 會出現協同作用 ...

明白!咁的確搽嗰下好潤而且吸收得好快,希望真係可以根本咁改善皮膚狀態啦!
回復