返回列表 發新帖

社區園圃統計與分享~

作者: puffycream 發表于 2012-3-5 00:45:18
9708 52
pwhfanny2005 發表於 2012-7-19 09:53:34 |顯示全部樓層
zoeyuhk 發表於 2012-3-5 16:59
園圃地點:坑口
參加日期:11年12月- 12年4月
開田安排

請問坑口係咪=常 寧 遊 樂 場 ??

係呀, 留意九月有得抽  發表於 2012-7-21 23:40
冇錯,抽到?  發表於 2012-7-19 10:21
回復

四少 發表於 2012-7-25 14:18:44 |顯示全部樓層
葵福路社區園圃 , 有無詳細d資料如 locker/可否選田.....
回復

Vienne 發表於 2012-7-25 16:47:34 |顯示全部樓層
園圃地點:葵福路
參加日期:09年9月-12月,10年2月- 10年5月, 11年7月-10月
開田安排
核對身份證:沒有
抽田方法:抽籤,無得選田
送茸草:有
貯物櫃:有
開田工具:齊全
環境
樹:有 (旁邊公園有洋紫荊/宮粉羊蹄甲,大量落葉,種子會掉落田中,極速發芽生根,煩~)
雀鳥:有,大量白鴿,斑鳩,麻雀,要用防鳥網,否則食光菜苗。
蟲:多蟲 (潛葉蟲,千足蟲,果蠅,蚜蟲,有老鼠,肥料需用鐵罐儲存)
其他優點:只冇廿幾塊田,人少少,一眼望晒,唔驚俾人偷野。
其他缺點:1. 1-4號田及25,26號田會被大廈/樹遮檔陽光
                      2. 淋水求其,只用水喉離遠射,較遠的田根本淋唔夠水。
                      3. 位置有少許隔涉。
整體評價(1至10分):7

今天抽田, 好多限制, 紅雨/3號颱風或以上不開放, 不可插或擺放不高於泥面一米的竹或任何物件, 不可有異味發出, 意思係大家要小心用肥和擺放存肥.  發表於 2012-7-31 21:29
THANKS , 剛報到後補位, 不過佢地一直都無回覆我抽田果是可否比我開田 @@, 抽田31/7 我請大假去, 但田係由1/8 開始, 原先話唔比, 但經理未覆我 .....  發表於 2012-7-26 13:54
回復

yky_farm 發表於 2012-7-25 17:27:37 |顯示全部樓層
園圃地點:大圍車公廟
參加日期:11年11月-2月,12年4月- 12年8月

開田安排
核對身份證:沒有
抽田方法:抽籤,無得選田
送茸草:
貯物櫃:
開田工具:齊全

環境
樹:被大樹包圍
雀鳥:有少量麻雀和白鴿
蟲:多蟲多菌,植物有時會過一星期全棵死左 (大量不同種類的蟲,防不勝防)
其他優點:交通方便,附近洗手間乾淨
                有幾個玩左好多年,次次到抽到既農友,相識後好helpful
其他缺點:大樹遮哂啲太陽,30個田得4個田每日有幾個鐘陽光,其他一至兩個鐘
                聖誕花用完啲泥倒埋落田
                蚊、蠓好多,咬死人
                好難抽因固定有幾個人次次有起碼兩個田

整體評價(1至10分):5
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-25 23:14:16 |顯示全部樓層
yky_farm 發表於 2012-7-25 17:27
園圃地點:大圍車公廟
參加日期:11年11月-2月,12年4月- 12年8月

點解可以次次都抽到???造馬??

有幾個每次用幾十個名大包圍,今期就有兩個人每人抽左四幅田,其中一個用左廿幾個名抽(佢自己要左一個,另3個分左比舊農友),我用4個抽到1個。  發表於 2012-7-26 13:41
回復

四少 發表於 2012-7-26 14:02:58 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-25 23:14

抽就要大包圍, 執後補就要手快&耐性 ....
我係初哥, 上次 7~10月 塊田係用3個名抽, 好lucky
今次 8~11月 (唔同地方) 係執後補 ^ ^
一塊平日去 一塊假日去
兩塊都同朋友 share 一齊種好開心 ....

容唔容易後補要睇月份,夏天少人抽,因為又晒又熱,而冇乜品種好種,種瓜又要同果蠅搏鬥,會多候補位,冬天就多人,想執死雞都好難。  發表於 2012-7-26 14:46
回復

Vienne 發表於 2012-7-26 15:00:20 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2012-7-25 16:47
園圃地點:葵福路
參加日期:09年9月-12月,10年2月- 10年5月, 11年7月-10月
開田安排

有d人抽田果日會開埋田,佢唔會趕你走o既。阿經理黎一黎就閃,邊得閒理你。個抽田儀式其實幾無聊的,你不如請1號,下午慢慢搞仲好啦,果度三點前晒死人無命賠架﹗
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-7-26 15:04:22 |顯示全部樓層
pwhfanny2005 發表於 2012-7-25 23:14

最衰有d場要對身份証, 搞到我唔敢叫朋友幫手抽!

大圍只睇你比左錢果張收據就得。依次我用爸爸名抽中。  發表於 2012-7-26 16:12
回復

四少 發表於 2012-7-26 15:13:38 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2012-7-26 15:00
有d人抽田果日會開埋田,佢唔會趕你走o既。阿經理黎一黎就閃,邊得閒理你。個抽田儀式其實幾無聊的,你不 ...

唔知 葵福路 比唔比 放盆圍係田邊 ^ ^

經理覆左會比我開埋田,
我想參與抽 & 朋友未試過所以約埋,
抽完開完即下種搏3星期收成 ^ ^
下午要去另一塊田施肥殺虫擺好d海帶水和處理一下d堆肥.
依家係無咩好種, 不過要求唔高每3星期都有收成 通/莧菜,
另外種有青/苦瓜/秋葵/洛神/辣椒/蕃薯/刺莞茜/馬齒莧/艾/紫so...etc., 不過都唔會回到本 @@

唔比,果度係斜坡,路又窄,click死人。  發表於 2012-7-26 15:19
回復

nlckip 發表於 2014-7-30 19:18:38 |顯示全部樓層
我自2012年起在不同園圃參加過幾期社區園圃計劃,也想分享:

園圃地點:北角慧翠道
參加日期:2012年4月至今(間中抽唔到)

開田安排
核對身份證:冇
抽田方法:抽籤
茸草:以前有一包放喺度可以自取,今個夏天就冇
貯物櫃:無(遲D有個地盤工友用嗰種鐵籠當locker用)
開田工具:齊全,但冇鋤頭

環境
日照:被附近屋苑及學校包圍,但日照仍OK。某幾塊田夏天被大相思樹遮住,下晝兩點就冇陽光。冬天好日照位置與夏天相反,近管理員屋仔嘅田唔到中午都冇日照!
樹:就得上述嗰株相思樹
雀鳥:秋冬季節勁多雀
蟲/菌:多蟲多菌,防不勝防。夏天都幾多蚊。

其他優點:交通算方便,近樹仁學院,落巴士或小巴後行七、八分鐘到,但全程冇瓦遮頭。              
其他缺點:位處寶馬山頂,好大風,打風嗰陣會吹跌棚,花盆失蹤!

整體評價(1至10分):7
回復

nlckip 發表於 2014-7-30 20:59:39 |顯示全部樓層
唔記得講,慧翠道園圃有管理員長駐,星期一至五嗰位姐姐好專業,對園藝有認識,可隨時問功課。週末嗰位就純粹淋水。仲有,呢個園圃lunch hour12:30 ~ 13:30係唔開放嘅。
回復

nlckip 發表於 2014-7-30 21:53:34 |顯示全部樓層

南區園圃我都玩過。

園圃地點:海洋公園道
參加日期:2012年4月至今

開田安排
核對身份證:冇。
抽田方法:抽籤;參加者先抽一個抽籤次序號碼,再順先後序抽田,幾嘥時間。
茸草:至少有一包任取,用哂可向經理反映再添。
泥:有一個泥倉,泥任攞,不過質地麻麻。
貯物櫃:有。
開田工具:非常齊全。

環境
日照:三面環樹,正面有新起嘅地鐵天橋,中間嘅田日照一流,近樹嗰D就唔好掂 。夏天後排全部五幅田被隔離運動場幾株三層樓高嘅大樹遮晒光,其中一幅得一個鐘日照,其餘四幅好些少。冬天就前排幾塊田被地鐵天橋擋晒陽光,全陰!
樹:真係好多好多大樹,近樹嘅田成日要執殘花敗葉枯枝爛果!後排高樹仲時不時有硬到死嘅斷枝跌落田,插穿作物嘅葉,連瓜都打爛!
蟲/菌:多蟲多菌,防不勝防。白粉病、蚜蟲、果實蠅輪番肆虐。夏天仲勁多蚊,一定要噴蚊怕水。仲有蟻、蟻、蟻,差不多塊塊田都有個蟻竇!
雀鳥:黑領椋鳥係地主,完全唔怕人。你有你做田,佢有佢喺你身邊啄田裏面嘅蚯蚓食。

其他優點:因為有泥倉,可以攞嚟培苗或放入花盆種其他作物。有冷氣屋仔、乾淨厠所、飲水機。           
其他缺點:冇皇管,D舊人鍾意用盆種好多嘢,擺上壆之餘,仲周圍放,令通道擠迫,亂糟糟!後排高樹除遮擋日照外,仲有吊絲蟲直接吊落田,又超多蟲屎跌落嚟,鋪滿作物嘅葉,恐怖!
整體評價(1至10分):6
回復

gogogo2 發表於 2014-7-30 22:15:55 |顯示全部樓層
想問種過文昌街既農友, 園圃有冇竹枝提供?
回復