午飯時間農夫 ~ 45minutes farmer~

作者: puffycream 發表于 2011-11-12 23:51:51
6997 66

花墟園圃既田好恐怖,的泥發晒毛 ><

導師話係園圃太多樹,無太陽,又唔通風令到好幾塊田都發​毛,又要清晒,落石灰消毒,十日後先重新再種
,環境根本唔適合種植就唔好比人種啦,浪費我咁多時間同​心機     

無端端無左差不多6星期先重新開始種,點種阿?   根本問題唔解決,日後都可能會再發毛,嬲爆, 以後都唔去花墟種吖!

評分

查看全部評分

vivio 發表於 2011-11-13 00:04:43 |顯示全部樓層
嘩~~咩咁恐怖既
有幾多成田係咁情況呀?

泥入面都有阿,成尺深都重有 ><  發表於 2011-11-13 00:13
回復

puffycream 發表於 2011-11-13 00:10:50 |顯示全部樓層
我今日聽到有園友話都係咁,我無晒心機,無去打聽總共重有幾多人係咁
回復

puffycream 發表於 2011-11-13 00:11:36 |顯示全部樓層

我上星期日見到少少毛已經打去投訴,我叫佢地搬開附近阻​空氣流通既野&剪下啲樹,康民署乜都唔做,今日去成田都​係毛,一落重石灰,就算未有事既植物都會"乸"死,無得​救,想請問大家如果下唔落石灰落其他無咁傷既野(例如​成支苦煉油倒落去或用酒精噴)得唔得 ?   

成尺深?直接叫佢地比個位燒泥會唔會快d?  發表於 2011-11-13 00:16
回復

vivio 發表於 2011-11-13 00:13:46 |顯示全部樓層
咁依家點處理呀?
移部份植物入盆先再消毒d泥得唔得?
回復

puffycream 發表於 2011-11-13 00:26:31 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2011-11-13 00:13
咁依家點處理呀?
移部份植物入盆先再消毒d泥得唔得?

今日去買左石灰,天日先去攪,唯有好似你咁講,去買多d 盆&泥,睇下救唔救到啲番茄苗  (啲菜拔晒,咁多毛菌都唔敢食,掉晒啦....)

最初以為花墟好方便,點知一啲都唔好,附近好多樹,開田已經發現有勁多樹根,非常多樹根!   再加埋遮晒啲太陽,又唔通風,正一鬼地方嚟㗎!
回復

puffycream 發表於 2011-11-13 00:31:53 |顯示全部樓層
vivio  成尺深?直接叫佢地比個位燒泥會唔會快d?

是不是用整焦糖個啲槍燒泥?我未試過,但成塊田咁燒會唔會有排燒?

可以用燒糖槍,強力d可以用奶粉罐加戶外野營用電油爐,咁多泥有事真係有排燒/攪. 前題是佢地給開火先得  發表於 2011-11-13 01:09
回復

babycherry 發表於 2011-11-13 01:44:31 |顯示全部樓層
如果黎緊都係咁, 叫佢地退錢喇! 強烈投訴添喇!!!

回復

puffycream 發表於 2011-11-13 02:10:46 |顯示全部樓層
babycherry 發表於 2011-11-13 01:44
如果黎緊都係咁, 叫佢地退錢喇! 強烈投訴添喇!!!

我剛發左電郵去強烈投訴要求解決問題,好傷心,唔投訴真係瞓唔著,我其中一株番茄已經開花啦,進退兩難,我都好想叫佢回水,但無地方可以收留我啲番茄&放田邊既其他植物,  早知遠啲都去天水圍種唔使咁嬲  

luffy  好明白你的感受, 其實抽籤果日已見到其中一行的田冇咩陽光  發表於 6 小時前

我的田重要係角落頭,被工具屋檔住完全無風  ><

silicon  天水圍一樣有煩嘢,d泥有線蟲  發表於 昨天 21:06

但蟲可以殺,無太陽無風可以點?  只可以無奈 .......
天水圍對我嚟講最煩係好遠,開放時間又特別短,每次都好趕,唔夠時間打理農作物.....落一次田就成日比晒佢,但都唔係做到好多野

天水圍一樣有煩嘢,d泥有線蟲  發表於 2011-11-15 21:06
好明白你的感受, 其實抽籤果日已見到其中一行的田冇咩陽光  發表於 2011-11-13 14:38
園圃有老師的,他也有責任啊  發表於 2011-11-13 09:27
好慘呀>•<  發表於 2011-11-13 06:07
回復

mono 發表於 2011-11-13 22:05:55 |顯示全部樓層
啲泥燒過會無晒微生物。

我無燒泥阿,我尋日用左1日時間去尋找更好的方法 ......唔知會唔會成功  發表於 2011-11-14 11:20
回復

faylo 發表於 2011-11-13 23:03:33 |顯示全部樓層
就算俾你今次燒泥搞掂,咁日後如何,吾夠陽光又吾通風,有鬼用咩,吾通要種菇咩

我已經send email 去狂鬧康民署,希望佢地會做返啲野 =="  發表於 2011-11-14 11:22
回復

momodoll 發表於 2011-11-14 10:45:55 |顯示全部樓層
呀...好慘呀...6個星期的心機..1日冇曬...
比蟲食佐都冇咁嬲

就係囉,蟲都無咁衰 ><  發表於 2011-11-14 11:23
回復

puffycream 發表於 2011-11-14 11:18:01 |顯示全部樓層

原本打算尋日去處理它,但........想起之前舊園圃(天水圍)個邊導師曾經講話石灰+硫磺可以殺菌,我問殺蟲可以碼?她強調是主要殺菌,但我當時沒詳細問如何處理.........我於是問花墟的導師,她說千萬不可加硫磺。奇怪點解2位導師會講相反既野?我尋日1早就上網尋找答案,發現天水圍導師是正確的, 石灰+硫磺似乎是好方法

www.tari.gov.tw/taric/uploads/publication_no142_23.pdf

如何自製石灰硫磺合劑

1、 石灰:硫磺=1:2,加水30倍,需以小火慢煮30分以上,顏色才會逐漸從乳黃變乳棕黃。

2、 水份蒸發過多時,要持續不斷給予添加,過程中需要常常攪拌,使石灰與硫磺充分反應。

3、 過程中揮發的氣體有毒,要於通風環境製造〈站在風尾、開抽風機、空氣要流通〉,其中有效成份主要為硫酸鈣

製造過程好似有點恐怖,好有製毒feel   ........我趁老公熟睡偷偷整, 開晒啲窗&開大抽氣扇嚟整,幾經辛苦,終於製作完成

硫磺&水加熱,原來硫磺不溶於水
水滾後加石灰,不停攪拌,兩者成功混合, 少少臭味
30分鐘後,臭蛋味 ,立即熄火,頂唔住了  (呢個時間老公瞓醒問我帶住口罩攪乜,我唔敢講,淨係叫他立返入房,唔好問.......他都估到唔方好野.......)

過濾後,今朝測試ph 值,與純石灰水做比較,石灰硫磺合劑 接近8-9,鹼性比純石灰水低,

我的試驗是將這些石灰硫磺合劑稀釋200倍水,然後灑於泥中除毛菌,希望可以殺菌之餘又不會"乸死" 健全的植物,今日會去噴灑,希望成功啦 ><  

chambee  你好勁呀! 祝成功!!  發表於 半小時前
hempseed  希望你成功, 救到佢地  發表於 1 小時前

多謝chambee & e樂鼓勵,希望噴完會有起色啦

你好勁呀! 祝成功!!  發表於 2011-11-15 16:07
希望你成功, 救到佢地  發表於 2011-11-15 15:24
d廚具整完怎處理呀?會唔會有毒,毒死老公和自己呀????  發表於 2011-11-14 11:26
祝你成功!!!!!救救小植物大街動一定得架!  發表於 2011-11-14 11:23
回復

puffycream 發表於 2011-11-14 11:41:32 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2011-11-14 11:18
原本打算尋日去處理它,但........去之前想起舊園圃(天水圍)個邊導師曾經講話石灰+硫磺可以殺菌,我問殺蟲 ...

llaus  d廚具整完怎處理呀?會唔會有毒,毒死老公和自己呀????  發表於 6 分鐘前
唔使驚,用嚟煮石灰硫磺既廚具係我平時用嚟做手工皂㗎,一向分開處理,唔會用嚟煮食

zoeyuhk  祝你成功!!!!!救救小植物大街動一定得架!  發表於 9 分鐘前

多謝!  希望有效啦~
回復

claudiatang 發表於 2011-11-14 11:51:26 |顯示全部樓層
faylo說得對。那環境根本不適合種植。做咁多功夫都係勞民傷財。

的確係爛地一塊,醫番都晒藥費........  發表於 2011-11-14 15:23
回復

faylo 發表於 2011-11-14 11:58:42 |顯示全部樓層
祇適合種菇 lor..............糸我就吾搞lu........殺完哩次,下次又黠呢?

我要求緊換另一塊無咁樣衰既田  發表於 2011-11-14 15:25
回復

babycherry 發表於 2011-11-14 12:40:27 |顯示全部樓層
呢壇野都幾大... 努力..

多謝,我其實有少少想放棄,但又捨得幾株番茄&洛神花,只好盡力試下  發表於 2011-11-14 15:32
回復

Springonions 發表於 2011-11-14 13:36:31 |顯示全部樓層
puffycream 發表於 2011-11-14 11:18
原本打算尋日去處理它,但........想起之前舊園圃(天水圍)個邊導師曾經講話石灰+硫磺可以殺菌,我問殺蟲可 ...

祝你成功, 不過, 以後怎辨呢? 打算再種嗎?

之後打算另覓地方再種,點都唔會再抽花墟  發表於 2011-11-14 15:29
回復

miku 發表於 2011-11-14 17:33:23 |顯示全部樓層
希望你既努力無白費,

我尋日跟我阿婆落田, (佢係耕田ka) 佢塊田d菜心都死左, 佢話因為落雨, d泥發霉! 我都見倒就算普通無野傘住既田都發霉, 何況你果d不見天日既田, 我都唔明點解明知d地方唔適合種植, 仲要比巿民去抽, 浪費晒我地d心血!

同埋我見我阿婆用白石灰粉番泥, 佢同我講一星期後就可以種野!

多謝你既資料,我會盡力試下救我啲寶貝農作物  發表於 2011-11-15 09:54
回復

miku 發表於 2011-11-15 10:27:50 |顯示全部樓層
miku 發表於 2011-11-14 17:33
希望你既努力無白費,

我尋日跟我阿婆落田, (佢係耕田ka) 佢塊田d菜心都死左, 佢話因為落雨, d泥發霉! 我都 ...

咁幾時會再抽過田呀?

今期抽到獅子山阿^^  發表於 2012-1-31 23:45
我留意緊,一月份完全無田抽阿,等下期二月睇下有無適合地點  發表於 2011-11-15 17:00
回復

1234下一頁