咖啡喳

作者: Pinkyleung 發表于 2012-3-4 00:38:08
2826 13
一向圳都知咖啡喳可以種花及辟味,但要自己沖來飲的話,咪要飲好多杯及亦都要
好耐才儲夠,今日路過一間大型連鎖咖啡店 "Sxxxxxxxx" 膽粗粗問一吓佢地,你們
沖完咖啡之後喲咖啡喳唔要可否比我,佢地竟然答我,佢地公司好鼓勵環保歡迎所
有人索取,但最好預先通知,今日通知就明日取。因我沒有預先通知,所以他們只
比了一杯我.
yukyo 發表於 2012-3-6 01:56:20 |顯示全部樓層
pinkyleung,你個帖放係園藝工具篇應該會有多D回應。
回復

Pinkyleung 發表於 2012-3-6 12:17:06 |顯示全部樓層
哦!我又試嚇先!多謝你的提醒
回復

Cora 發表於 2012-3-6 13:47:36 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2012-3-6 12:17
哦!我又試嚇先!多謝你的提醒

我公司每天都有咖啡渣,有興趣可幫你留起(灣仔自取;如明天留,後天要取,因沒地方擺)。
回復

Pinkyleung 發表於 2012-3-6 16:51:16 |顯示全部樓層
Dear Cora,

不用啦,因我住荃灣區,不太方便.不過仍然多謝你
回復

yukyo 發表於 2012-3-13 11:44:19 |顯示全部樓層
pinkyleung,咖啡喳放係泥面重可以趕蟲蟲,要少量用。用黎種花最好發酵過先,唔會燒根功效亦快D。
回復

rosetina 發表於 2012-3-25 16:04:57 |顯示全部樓層

咁啱我今日又攞到一大袋 有成1 KG,想問怎樣發酵呢?
回復

empire 發表於 2012-3-25 16:39:49 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-3-13 11:44
pinkyleung,咖啡喳放係泥面重可以趕蟲蟲,要少量用。用黎種花最好發酵過先,唔會燒根功效亦快D。 ...

係呀燒根架, 我上次響"星XX"攞咖啡喳時, 個STAFF話佢就咁撈泥種花, 跟著棵花死了。
回復

leeleeplant 發表於 2012-3-25 23:17:57 |顯示全部樓層
我經常都用喺自己棵番茄度,放喺泥度會發酵,但棵蕃茄長得唔錯,現在開緊花,等遲D結果睇好唔好。
回復

yukyo 發表於 2012-3-26 19:21:30 |顯示全部樓層
你有1kg咁多,唔可以擺晒係花盤度。通常我會攞去堆肥。因為佢旣碳氮比係好適合堆肥,會令堆肥加快腐熟,熟左係好好旣氮肥。直接放係盤,要小心唔好放得近植株同根,因為咖啡喳係泥度會發酵發熱,同埋會板結。你可以放小小係泥面植株周圍遠處,當驅蟲用,過一陣子,當咖啡喳D味無左唔可以驅蟲,就張佢翻入泥裏面,都係記住要遠離植株同根,過一兩個月D肥效就會出。我舊年試過咁做OK。
回復

胡步勁 發表於 2012-4-3 16:35:08 |顯示全部樓層
咖啡喳可以當泥用?我就集多點吧.......
回復

telephone 發表於 2012-9-1 19:10:52 |顯示全部樓層
咁茶業可唔可以黎種花呀?

可以,但茶葉偏碱,都係發酵一下先好D  發表於 2012-9-1 19:26
回復

telephone 發表於 2012-9-1 19:36:02 |顯示全部樓層

tomtomtom  ~ 請問點先可以發酵?
回復

telephone 發表於 2012-9-1 19:38:36 |顯示全部樓層
tomtomtom  ~謝~因我每天都飲茶~所以好多茶葉留底~
回復