土伏苓牛大力湯

作者: cklife 發表于 2012-3-3 09:54:40
16448 6

土伏苓牛大力煲豬肉

土伏苓1斤
牛大力半斤
豬肉1斤
赤小豆2兩
扁豆1兩
陳皮1塊
水4斤

• 將土伏苓及牛大力切碎(生草藥檔會幫你去皮切片),所有材料洗淨備用。
  • 大火煲滾水後,加入材料再煲十五分鐘後,轉至細火,煲三小時。

以上食譜取自︰壹周刊(第1147期)

土茯苓味甘性平,有清熱解毒,除濕通關節,主治瘡毒,風濕關節炎,筋骨酸痛,是袪濕佳品。
牛大力是常用的山草藥,又名山蓮藕,味甘性寒,主要成份為蛋白質,澱粉質及生物鹹。牛大力功能清熱潤肺,止咳,強筋活絡,主治肺結核,支氣管炎,慢性肝炎,咳嗽等症  。
這個湯水,非常去濕清潤,南方潮濕,常喝有利去濕利尿,若有水腫的朋友,常喝有益。而且還非常的好喝。

註: 素食朋友, 可以用甘荀及竹蔗取代瘦肉

以上資料來源︰師奶網

以為雜誌介紹都係一般四人小家庭湯水,但這個湯,要出動家裡最大的湯煲才夠大。

材料體積不少,而且煲後體積不會改變。

評分

查看全部評分

bellflower 發表於 2012-3-3 14:21:32 |顯示全部樓層
依個湯好甜好好味, 阿爸話去濕好, 所以有時都會煲比我飲

我以前會煲乾既土茯苓,幾黏口。依個清清甜甜好飲好多。  發表於 2012-3-3 17:58
回復

ChowChow 發表於 2012-3-9 13:37:49 |顯示全部樓層
請問你記吾記得材料大約幾$呢?

唔記得呀...牛大力+土茯苓幾十蚊...錢我好難記住..  發表於 2012-3-9 13:59
回復

ChowChow 發表於 2012-3-9 14:06:35 |顯示全部樓層
cklife  唔記得呀...牛大力+土茯苓幾十蚊...錢我好難記住..  

咁呢個湯,可吾可以經常飲呢?譬如連續飲2日?或者1-2星期飲一次?

CK仲想請教你呀,你有無食南棗架?有無簡單食譜介紹呢?吾該!

南棗我好少買,都係當紅棗咁食,可以當零食,又可以焗水,浸酒、煲茶,其實點食都得,好方便。  發表於 2012-3-9 14:17
梅雨天應該可以既...我得兩個人煲左依煲都飲左三日先飲得完。我寒底老公燥底,兩個都無問題。  發表於 2012-3-9 14:16
回復

ChowChow 發表於 2012-3-9 14:23:29 |顯示全部樓層
南棗我好少買,都係當紅棗咁食,可以當零食,又可以焗水,浸酒、煲茶,其實點食都得,好方便。

焗水你會加乜野?當水咁日日飲又得吾得?

梅雨天應該可以既...我得兩個人煲左依煲都飲左三日先飲得完。我寒底老公燥底,兩個都無問題。

春夏天都飲得嘅?

吾好意思,好多問題

唔洗唔好意思喎....最怕我幫不上忙。  發表於 2012-3-9 14:29
回復

andyman 發表於 2012-3-11 20:30:33 |顯示全部樓層
今日都係煲呢個湯, 我仲加左一隻老鼠添, 真係好去濕呀, 成個人舒服晒
回復

cowslip 發表於 2012-3-18 21:12:34 |顯示全部樓層
我屋企習慣用土伏苓+牛大力+五指毛桃
回復