求救: 播種植料生蟲仔

作者: aaronkyc 發表于 2008-3-31 06:23:55
1944 3
上兩個星期買左D毛毛種子試種。我而家住係英國,搵左好耐冇泥炭土呢類泥賣~"~。當地大部分泥土都係已經混合左肥料,所以都唔岩用。結果我睇左好多資料,最後用左水苔。呢度買既水苔同香港唔一樣,香港係乾貨,而呢度係濕貨仲帶D青綠色。

當我今日睇下D種子發芽未時,見到有D黑色一粒粒既蟲仔爬爬下。個樣有D似紅蜘蛛, 但係係黑色~"~ 我肯定原本係冇既, 因為我一條條將D水苔剪到好碎都見唔到

而家都唔知點好...之前係香港用水苔種蘭花咁多年都未試過生蟲...而家竟然=口=

我怕殺蟲劑藥力對種子/幼苗太強, 又怕會比蟲仔食左D種子/幼苗...

請問我要點做好呢?
sundewrex 發表於 2008-3-31 18:55:03 |顯示全部樓層
原帖由 aaronkyc 於 2008-3-31 06:23 發表
上兩個星期買左D毛毛種子試種。我而家住係英國,搵左好耐冇泥炭土呢類泥賣~"~。當地大部分泥土都係已經混合左肥料,所以都唔岩用。結果我睇左好多資料,最後用左水苔。呢度買既水苔同香港唔一樣,香港係乾貨,而呢度係濕 ...

Hi welcome you!)   
你可將殺蟲劑以千倍以上再加稀釋試試.
rex
回復

aaronkyc 發表於 2008-4-1 02:06:45 |顯示全部樓層
THX REX

仲想問一下使唔使用咩特別既殺蟲劑, 例如不合COPPER成份? 因為我睇過有D書話COPPER對一D食蟲有害, 不過我唔知對毛毛有冇事~"~ 定係用普通就得, 因為開1千倍...

十萬個THX!
回復

sundewrex 發表於 2008-4-1 07:28:35 |顯示全部樓層
Hi,
我用"度樂生"內吸性剎蟲剎,1:1500倍稀釋
成份有40%Dimethoate
rex
回復