千顆花球成長記:Snowdrop, Iris, 鬱金香,風信子,喇叭水仙,Bluebell

作者: aaronkyc 發表于 2009-3-6 10:57:08
4465 11

UPDATES:

開始有鬱金香開花勒!!!! 不過因為種既品種太多...遲少少先ID返佢地

天氣一暖左少少佢地就大得超快!! 不過愛麗絲就開完勒...得1個禮拜...好可惜!!!
今日都發現BLUEBELL都開左花@@! 前幾日睇都未有..真係突然

好多喇叭水仙都出來花枝, 有一兩朵開左~~~遲少少應該會一次過開一大堆 哈哈 超期待呀!!!

風信子既花莖都好飽滿>﹏<開始出緊來勒~~~~~~!!!

估計4月應該會.........呵呵呵 希望唔好翻風啦>"<!!

新相係下面~~~

增加 Iris, Snowdrop, 風信子

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008年11月3日種既花球終於開始開花勒>"< 早排結冰仲以為會出事~~結果天氣一回暖就見到嫩芽 呵呵A_A

個花棚係自己用木條搭嫁, 前前後後一共種左成千個花球.....超多種類~~應該會陸陸續續開花勒(希望啦>"<)

目前開左既花有Snowdrop 同 Iris。大家不妨估下仲有咩花球啦@@! 以後會陸續補相.....
(不過外面有D凍, 得1~2度...所以影既時間手震震...亦證明左PANASONIC果個係雪櫃影相都可以防手震既功能係呃人既!!!!)

花棚全貌

花棚近照~~好多嫩芽出來勒

SNOWDROP

IRIS

成排IRIS都有花勒~~~

更新2009-3-6:
雪白的SNOWDROP

雨後的愛麗絲

風信子開始有花莖勒~~~~~超期待@0@

更新 2009-3-18:

一朵朵小小的BLUEBELL

不過真係好細朵...

唔記得叫咩名...遲下補上

喇叭水仙準備開炮勒~~~~

風信子都開始有野睇囉A__________A 期待佢既花香@0@~

重點!! 第一批鬱金香開勒~~~一共有6朵 遲少少再補上名

花圃目前全貌
pauline 發表於 2009-3-6 10:59:31 |顯示全部樓層
............靚!
回復

newbie 發表於 2009-3-6 12:04:52 |顯示全部樓層
好多babies~~~~many ladies sooooon
回復

八王爺 發表於 2009-3-6 12:25:15 |顯示全部樓層
雪櫃影相防手震? 係要有美女在旁才行吧!
回復

seed 發表於 2009-3-6 12:38:04 |顯示全部樓層
好靚
開滿花一定會好壯觀
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-6 12:44:14 |顯示全部樓層

嘩,好勁呀,到開花時.....不得了... monkey (41).gif
回復

春田花花 發表於 2009-3-7 15:25:18 |顯示全部樓層
開花時一定係成個專業花圃咁
回復

Monse 發表於 2009-3-8 03:57:20 |顯示全部樓層
嘩!好犀利呀!
回復

tigger 發表於 2009-3-8 18:28:48 |顯示全部樓層
成千個球...
好期待呀~~~~!
回復

aaronkyc 發表於 2009-3-19 04:03:25 |顯示全部樓層
多謝大家!! 目前開既花只係冰山一角!!
超級期望4月開左60%既時候~~~~

希望唔好翻大風就好勒>"<!!
回復

claudiatang 發表於 2009-3-19 10:21:29 |顯示全部樓層
回復

David 發表於 2009-3-19 10:36:41 |顯示全部樓層
Wow, very exciting!  Looks like many more are coming!
So jealous of your big garden
回復